Du kan knapt gå 100 meter på gaten i Barcelona uten å se en av de lett gjenkjennelige turistbussene på to etasjer. Selvfølgelig måtte vi prøve disse bussene. Du kan hoppe av og på så mange ganger du vil i løpet av dagen og den stopper selvfølgelig ved alle de viktige severdighetene.
Noe av det jeg hadde lest om med stor interesse var den spanske arkitekten Antoni Gaudí (1852-1926), Barcelonas stolthet. Gaudi's storverk La Sagrada Familia var en severdighetene jeg ville oppleve og her står jeg med tårer i øynene foran østfasaden som heter "Fødselsfasaden". Endelig er jeg her!!! For å få med litt av fasaden, var det umulig å gå nærmere fotomodellen.
La Sagrada Familia - den ufullendte katedral. Påbegynt i 1882 og fortsatt ikke ferdig. Gaudi endte sine dager på tragisk vis idet han i 1926 ble overkjørt av en sporvogn. Antoni Gaudi er begravd i krypten i sitt mesterverk, La Sagrada Familia. Barcelonerne bygger fremdeles på den 124 år gamle kirken til den hellige families ære. Den uferdige katedralen ble delvis ødelagt under den spanske borgerkrigen. De ødelagte delene ble senere restaurert og byggingen fortsatte.
Bygging av katedralen pågår fortsatt etter Gaudís skisser. Katedralen har foreløpig 3 fasader "Fachada la del Nacimiento" (Fødsel), "Fachada la Pasión" (Lidelse) og "Fachada de la Gloria" (Herlighet). På avstand ser den knudrete katedralen ut som den er gravd ut av fjellet. På nært hold får du øye på alle skulpturene og mosaikkene. Fra Pasjonsfasadens nakne Kristus, som skapte mange protester, til de fruktige spirene.
.
Vi tok bussen videre til Casa Milà (La Pedrera). Huset ble tegnet til ekteparet Rosario Segimon og Pere Milà av Gaudí og sto ferdig i 1907. I 1984 ble den tatt med på listen over UNESCOs verdensarv.
Milahuset heter egentlig La Pedrera og er kanskje det mest kjente verket av Gaudi, med unntak av kirken La Sagrada Familia. Bygget er et symbol på Barcelonas moderne kunst og kultur. Vi var i øverste etasje hvor det var kunstutstilling og modeller/tegninger av La Pedrera. Taket er minst like spennende som den fantastiske fasaden. Den har en imitasjon av benken i Park Guell og dessuten en rekke helt spesielle piper. Herfra er det god utsikt over byen og ikke minst La Sagrada Familia.
Huset eies i dag av banken Caixa de Catalunya, men noen av leilighetene i huset er privateide. NRK-programmet ”En spansk kunstreise” med programleder/kunsthistoriker Adam Graham-Dixon var i forrige program på besøk hos en eldre dame som bor i en av leilighetene. Fantastisk å få komme på ”besøk”.
Bygningen er helt uten rette linjer. Den ble dårlig mottatt av den lokale befolkningen da den ble bygget og fikk kallenavnet La Pedrera (katalansk for steinbrudd), men er i dag et landemerke i Barcelona. Huset kunne sammenlignes med de bratte klippene der afrikanske stammer bygde sine hule-lignende boliger. Den bølgende fasaden minner også om en strand med fin sand. Huset kan får mange også til å tenke på en honningkube.
Casa Milà var det siste huset Gaudi tegnet før han ofret all sin energi på La Sagrada Familia og huset er på mange måter et paradoks: En kunstig, men samtidig naturlig bygning som samtidig var en oppsummering av alle stilene han siden har blitt kjent for.
Den kanskje viktigste plassen i Barcelona er Placa de Catalunya, som ligger øverst ved hovedgaten La Rambla. Plassen har mange sitteplasser og flotte fontener. Du vil alltid finne noe å se på her, i tillegg til at det er kort vei til noen av de beste butikkene i Barcelona. Det beste stedet å se på folk som strømmer forbi, eller å spasere eller rett og slett slappe av, er La Rambla, en gågate med flere titalls utecafèer og restauranter. Her finner du blomsterbutikker, kiosker som selger blader og bøker, og små boder der de selger fugler og små dyr. La Rambla har også en uendelig fascinerende samling av gjøglere, sangere, dansere, dukketeater-folk, fortauskunstnere, levende statuer og andre rariteter.
Denne ferien var før digitalkamera ble tatt i bruk og ved en feil hadde mitt reisefølge sort/hvitt film i sitt kamera. Den gang byttet vi på å ta bilder, så delte vi resultat ved hjemkomst. Det ble lite farger fra markedshallen La Boqueria, men på netthinnen har jeg både lukt og farger fortsatt. En fantastisk opplevelse å rusle rundt her!
Mercat D'Encants, markedet i Els Encants, hadde jeg lest om i en bøkene til av Ferdinand Finne. Selvfølgelig måtte vi dit en tur! Vi tok metro og det var ikke vanskelig å finne frem. Stort marked med alt fra antikviteter, brukte smykker til baderomsmøblement på sortimentet. Åpent mandag, onsdag, fredag og lørdag fra 0900 til 1400.
En dag ville vi på Montjuïc høyden som har flott utsikt over hele byen. Først tok vi
Funicular de Montjuïc er en fjellbane (a la Fløibanen i Bergen), men denne banen går i tunnel, og tar kun 2-3 minutter. Deretter ble det med nød og neppe gondolbane til toppen. Undertegnede vegret seg, men tok turen med delvis gjenlukkede øyne og ansiktet oppover!
Funicular de Montjuïc er en fjellbane (a la Fløibanen i Bergen), men denne banen går i tunnel, og tar kun 2-3 minutter. Deretter ble det med nød og neppe gondolbane til toppen. Undertegnede vegret seg, men tok turen med delvis gjenlukkede øyne og ansiktet oppover!
Montjuïc er en høyde sørøst i Barcelona. Herfra ble havna og den gamle delen av byen styrt. Navnet betyr "Jødeåsen" på middelalderens katalansk. I moderne tid er Montjuïc mest kjent for å ha huset Verdensutstillingen i 1929 og flere av øvelsene under de olympiske leker 1992.
I 1928 ble stedet valgt for Verdensutstillingen. Det ble derfor bygget flere paviljonger langs fjellsiden og langs begge sider av veien som fører til Plaça Espanya, som ga en strålende utsikt over byen.Montjuïc har alltid vært et strategisk sted for forsvar av byen. Herfra er det utsikt til sjøen og innlandet. Derfor har det i mange år vært festninger på høydedraget.
Allerede i 1751 ble festningen som er der den dag i dag konstruert. Under Spanias frigjøringskrig ble slottet okkupert av franskmennene. Festningen ble også brukt som fengsel for politiske fanger under Francos diktatur.
Barcelona er en av de mest spennende byer jeg har besøkt. Byen har alt som vi nordboere drømmer om: Severdigheter på rekke og rad. Gode shoppingmuligheter, flotte badestrender, et uteliv som tar pusten fra deg, rimelige hoteller midt i byen og spennende kulinariske opplevelser. Dens musèer, teatre og kunstgallerier skal også være imponerende.
.
Jeg skal tilbake til denne vakre byen, uten tvil!
2 kommentarer:
Den kyllingrestauranten på hjørnet har jeg vært på! Svært god mat!
Ellers er jeg middels begeistret for Barcelona, etter at jeg ble ranet på åpen gate der for fire år siden.
Har vært der senere, uten å oppleve noe skummelt, så nå er det vel gått over...
Mye fint å se i Barcelona!!
Hilsen JaSol_Spania på VGB
Hyggelig å høre fra deg JaSol_Spania.
Jeg forstår godt at du har ambivalente følelser for Barcelona etter å ha blitt ranet der. Opplevde de samme på Mallorca for 12 år siden og har vært litt "paranoid" ved uttak i utenlandske minibanker siden dengang.
I Barcelona bodde vi i Barria Gotic (trange og mørke gater), men følte oss mer trygg der enn i Oslo ved hjemkomst. Der opplevde det som skummelt å gå i gatene for to enslige damer!
Ha en fin dag i Spania.
Legg inn en kommentar