Crema Catalana er en tradisjonell spansk dessert som lages av melk, eggeplommer og sukker. Den anses av en del for å være forløperen til den franske desserten ”crème brûlée”. Den er fra Catalonia (området rundt Barcelona) der den er en spesialitet. Restaurant Agapanto i Puerto de Soller serverte meg i sommer den beste jeg noen gang har smakt!
6 små porsjoner:
120 g sukker
4 eggeplommer
1 ss hvetemel
Skallet av en halv sitron
1 kanelstang
5 dl helmelk
Pisk eggeplommene og sukker til det er lysegult. Rør inn noe få skjeer av den varme melken, tilsett deretter resten av melken. Sett kjelen på platen igjen å la det syde mens du rører forsiktig. Etter ca 5 min er blandingen tykk og jevn. Det skal ikke koke! Hell blandingen over i ildfaste porsjonsskåler og la puddingen bli helt kald. Sett den i kjøleskap, eventuelt over natten. Dryss overflaten med et tynt lag sukker før du karamelliserer med en crème brulée-brenner rett før servering eller sett under grillen på høyeste rille. La dem stå til sukkeret er karamellisert. Dette tar bare noen få sekunder. Avkjøl før servering, men vær klar over at karamellen på toppen vil bare være hard en halv times tid.
Crema catalana is a dessert typical to Catalonia in Spain, is made with egg yolks, milk or cream and flour and is flavoured with sugar. Catalans claim that their crema catalana is the predecessor of France's crème brûlée. Restaurant Agapanto in Puerto de Soller served me this summer the best ever!
6 small portions:
120 g of Caster sugar
4 Egg yolks
1 tbsp Corn flour
1/2 Lemon zest
1 Cinnamon stick
500 ml of full fat milk
Take a sauce pan and whisk together the yolk and sugar until the mixture turns to a light yellow colour and slightly frothy. Add the milk, lemon zest and the cinnamon stick to the pan and place the pan over a low heat. Stirring constantly until just thickened and remove from the heat immediately. (The trick here is taking the pot away from the heat as soon as you can 'feel' the mixture thickening. Other wise the mixture will start to separate and produce a slightly grainy texture, instead of a nice smooth custard.) Remove the cinnamon stick and pour into ramekins. Leave to cool and let it set in the fridge over night, or for at least 3-4 hours. Sprinkle each pot with a generous amount of sugar and use a blow torch to caramelized the sugar, and serve! (If you don't have a blow torch, just turn your grill up to the highest setting and place the ramekins under the grill, close to the elements.)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar