26 oktober, 2008

Paella - Spanias nasjonalrett

Paella regnes som Spanias nasjonalrett og er søndagsmat for spanjoler (uttales "paeja"). Retten kommer opprinnelig fra Valencia. Det skal være en ung forelsket mann fra Valencia som lagde den første paella. Han skulle laget mat til kjæresten sin og så forelsket var han at han ville servere henne det beste som fantes. Antagelig var mannen svært glad i mat og fikk problemer med å velge ut en enkelt rett. I risen blandet han derfor alt som godt er: kylling, skjell, fisk, kjøtt, blekksprut og grønnsaker. Deretter krydret han retten til den ble festlig gul i fargen. Resultatet ble fortreffelig og den unge mannen gift.
.
I dag er paella en rett som gleder matelskere verden over.Den risbaserte retten finnes i mange ulike varianter avhengig av sesong og region. Den klassiske varianten består av blant annet skalldyr og kylling. Noen mener selve ordet "paella" stammer fra det latinske ordet "Patella" som var en brikke romerne plasserte offergaver på. Senere er forklaringen av ordet paella blitt til stekepanne.

På de fleste restauranter må man bestille Paella for 2 personer. Dette er trolig på grunn av tilberedelsestid og kostnader.
.
På Restaurant Agapanto i Puerto de Soller fikk jeg i sommer være med på tilberedelsen av paella. Gjennom hele sommeren er det en lokal fisker som lager paella på uterestauranten.


Denne spanske spesialiteten er faktisk lettere å lage enn du tror. .


Oppskrift 4 porsjoner:
Ingredienser:
1 stor kylling
2 løk
3-4 båter hvitløk
1 rød paprika
1 grønn paprika
1 ½ dl olivenolje
2 ts salt
1 ts grovmalt pepper
400 g ris

½ g safran eller 1 ts gurkemeie
8 dl hønsebuljong
2 dl hvitvin
12 ferske blåskjell
8-10 scampi
½ kg reker
litt frisk timian

Fremgangsmåte:
Del kyllingen i 8 biter. Hakk løken, press hvitløken og skjær paprikaene i strimler.

Varm oljen i en vid panne. Det er ikke noe absolutt krav med en paella-panne, men det er enklere. De er ikke så dyre å kjøpe. Krydre med salt og pepper og brun kyllingbitene. Ta kyllingbitene opp. Fres løk, hvitløk og paprika. Ta det opp. Fres risen i resten av oljen. Ha i safran (gurkemeie), buljong og hvitvin. Småkok ris og kylling ca.20 minutter. Damp blåskjell i ca.5 minutter til de åpner seg. Skrell scampiene og stek dem i litt olje til de får en fin, rosa farge. Rens de fleste rekene, men pynt med noen hele reker.

Legg alt pent oppå risen. Ikke la skalldyrene ligge for lenge før du serverer, da blir de seige. Damp blåskjell i 5 minutter i en kjele. Serveres i paella-pannen eller bruk store, varme tallerkener. Pynt til slutt med blåskjell og frisk timian på toppen.
Alle bilder er fra min favoritt restaurant i Puerto de Soller; Restaurant Agapanto.

Prøv paella neste gang du reiser til Spania!

Ingen kommentarer: