02 oktober, 2008

En spansk kunstreise - Maurernes Spania

I kveld har jeg vært på tur rundt i Spania, via TV. NRK2 viste del 1 av 3 program "En spansk kunstreise".

Under muslimsk styre ble Spania det mest avanserte, det rikeste og det mest folkerike landet i Europa, og landet gjorde store fremskritt innen blant annet kunst og arkitektur. Muslimene hadde herredømme over Spania i over 700 år. I 711 marsjerte Traiz ibn Ziyad og 25 000 krigere gjennom Spania. Det erobrede territoriet ble en del av det voksende arabiske kalifatet og fikk navnet Al-Andalus.

Katedralen i Sevilla (La Catedral de Sevilla) besøkte jeg sommeren 1997. Ferierte denne sommeren på Algarvekysten i Portugal, men tok en dagstur til Sevilla. At denne byen kalles Spanias stekepanne er forståelig. Den dagen jeg var i Sevilla var det over 40 grader i skyggen! Da var det deilig å gå rundt i katedralen... http://no.wikipedia.org/wiki/Katedralen_i_Sevilla

Den ble opprinnelig bygget som en stor moské på 1100-tallet. Den ble ombygget til kristen kirke – og etter hvert katedral – etter at Ferdinand III av Castilla gjenerobret Sevilla i 1248. Ifølge UNESCO er Sevillas katedral Europas største gotiske byggverk.

I del 1 av NRK-programmet reiste kunsthistorikeren Andrew Graham-Dixon fra Cordoba til Sevilla og videre til Granada, mens han forteller historien om det muslimske og kristne Spania fra 711 til 1492. Den første oppblomstringen av maurisk kultur fant sted i Cordoba, som var den rikeste byen i Europa i det åttende århundre. Den store moskeen i Cordoba er den første islamske moské i Andalucia. Her er også en katolsk katedral som ble bygget på 1500-tallet. Andrew Graham-Dixon er en fantastisk reiseleder. Cordoba har jeg ikke besøkt i virkeligheten, så jeg legger inn nok et bilde fra Sevilla.
Torre de Oro (Gulltårnet) i Sevilla http://en.wikipedia.org/wiki/Torre_del_Oro
Under arabisk styre levde kristne, muslimer og jøder stort sett harmonisk sammen. Mange konverterte til islam, og alle ble påvirket av arabisk levemåte. Maurerne brakte med seg moter, mat og sunne ritualer til alle. Graham-Dixon tok oss også med til Alcazar i Sevilla og Alhambra i Granada. Vi fikk se imponerende arkitektur, overdådige hager, kunstgjenstander og kulinariske nyskapninger - alt sammen eksempler på den blomstrende kulturen i arabernes Andalucia.
Sommeren 1998 besøkte jeg Granada og Alhambra. http://no.wikipedia.org/wiki/Alhambra
http://www.alhambra.org/eng/index.asp?secc=/inicio&popup=1En vidunderlig reise i den arabiske verden. Dog litt for varmt. Anbefaler IKKE å reise til Granada i juli måned!
Andalucia bør så absolutt være et reisemål for de som er interessert i kunst og historie.

2 kommentarer:

Geraldo Maia sa...

Hallo Sollerlover
Du har en vakker blogg. Det er en stor glede å besøke deg.
Hilsen fra Brasil:
Geraldo

SollerLover sa...

Geraldo,
Takk for hyggelig og inspirerende kommentar. Jeg er i oppstarten og sliter litt med plassering av bilder og tekst plassering. Men det blir vel enklere etterhvert.