01 februar, 2009

Lanzarote - Black & Beauty

Lanzarote ligger i Atlanterhavet, bare 100 kilometer fra Afrika og 1000 kilometer fra fastlands-Spania, og er den av Kanariøyene som ligger nærmest Europa. Lanzarote, (inkludert de små øyene La Graciosa, Alegranza, Montaña Clara, Roque del Este og del Oeste) dekker totalt 900 kvadratkilometer og er den østligste av de syv store Kanariøyene. Avstanden mellom nord og sør er på 60 kilometer og øya er på sitt bredeste bare 20 kilometer.
.
Lanzarote består av syv municipalities (kommuner): Arrecife (hovedstaden), Teguise, Haría, San Bartolomé, Tías, Tinajo og Yaiza. Det bor ca. 100.000 innbyggere på øya, de aller fleste på den sydlige delen. Den største byen er Arrecife som også er den politiske og kommersielle hovedstaden hvor om lag halvparten av øyas befolkning bor. Byen ligger kun fem minutter fra den internasjonale flyplassen.
.
Navnet Lanzarote stammer fra den Italienske sjøfareren Lancelotto Malocello fra Genova i Italia. Han kom til øya i 1312 og han åpnet for et utstrakt handelssamarbeid og vellykkede ekspedisjoner sammen med franskmenn, briter og spanske seilere og kjøpmenn. Øya ble tidligere omtalt som ”the Fortunate Island" (lykke-øya).
.Den kunstneriske og kulturelle arven har også blitt ivaretatt svært bra og blant de fineste attraksjonene er senteret for kunst, kultur og turisme som er drevet av de lokale myndighetene. Mye av grunnen til at øya har bevart så mye vakkert til tross for masseturismen, skyldes den verdensberømte arkitekten og multikunstneren César Manrique's følsomme tilnærming til Lanzarotes unike geografi og til øyas befolkning. Dette har blant annet ført til at øya kalles ”den hvite øy”. Jeg kaller den "Black & Beauty", pga svart lava overalt. Men vakkert er det!!!
.
Og uten César Manrique´s iherdige innsats for å bevare kulturarven fra forfedrene, kunne øya lett ha blitt offer for kyniske kapitalkrefter på jakt etter kortsiktig profitt. I 1987 ble Lanzarote utpekt som en av seks universalmodeller for bevaringsverdig utvikling av ”the World Tourism Organization”, noe som ikke minst skyldes lokalbefolkningens iherdige innsats for at den historiske og kulturelle arven skal bli ivaretatt med sine storslagne monumenter, de karakteristiske husene, de lokale fiestaene og de populære skikkene.... kort sagt, alle uttrykk for øyas kultur og folklore.
.
Hvis menneskeheten skulle få det for seg å drive jordbruk på månen, ville det trolig sett ut som det gjør på Lanzarote. Jorden er dekket av kullsvart aske og i tusenvis av småkratere vokser det blant annet vindruer, råvaren til den egenproduserte vinen på Lanzarote. 3/4 av all vin som produseres på Lanzarote er Malvasia, som er en søt hvitvin.
.
Sommeren 1991 ferierte jeg på Lanzarote for første gang. Da bodde jeg på SUNWING Matagorda, nå kjent som Sol Lanzarote (Melia). Koselig hotell med fantastisk beliggenhet ved stranden, ca 3 km utenfor Puerto del Carmen.
.
Sommeren 1994 ferierte yngste sønn og jeg 3 uker på Playa Flamingo (Star Tours familieanlegg) i Playa Blanca, helt på sydspissen av Lanzarote. En fantastisk ferie! Anlegget kan anbefales for barnefamilier. Kort vei fra Playa Blanca ligger de kjente badestrendene Playa Papagayo. Vi var på den første stranden som heter Playa Mujeres.


Man ferierer ikke på Lanzarote uten å besøke nasjonalparken Timanfaya eller Montañas Fuegos (ildfjellene) som området også kalles. Det ligger en restaurant på toppen av en av vulkanene, Hilarios Islet, hvor varmen ligger like under overflaten. På 10 meters dyp er det 600° C og bare 10 cm under overflaten holder temperaturen rundt 160°C. På et av bildene i collagen under har en vakt tømt en bøtte vann ned i et rør i lavaen og sekunder etter står spruten i luften!

I nasjonalparken er det fortsatt små aktive vulkaner og på et annet bilde demonstrerer vakten hvor lett det tar fyr. Han la noe tørket gress på den varme lavaen og etter få sekunder tok det fyr! Det er også mulig å få være med på kamelturer. Junior var på kameltur med Bamseklubben, mens jeg var på "voksentur" med kameler i vulkanlandskapet. Selv om det luktet noe forferdelig, måtte jeg prøve! "Once in a lifetime..."

Nasjonalparken dekker et området på 1/4 av den ialt 805 km² store øya. Vulkanutbruddene i det 18. århundrede er de viktigste beskrevne utbrudd i nyere tid, ikke bare på grunn av volumet, men også av varigheten på utbruddet. Det var den 1 september 1730 om kvelden mellom kl. 21 og 22 at jorden plutselig åpnet seg i nærheten av det som i dag kalles Timanfaya. I løpet av den første natten grodde et enormt fjell opp av jorden, med flammer som skjøt opp fra toppen, og som brant i 19 døgn.
Idag stikker flere små vulkantopper opp av de enorme mengder lava, som i løpet av 5-1/2 år ble spydd ut, og som rant både innover øya, og ut mot havet. Flere søkk går på kryss og tvers der lavaoverflaten brast og sank ned i de mange tunnellene lavaen hadde formet. Det er i slike tunneller de kjente grottene Jameos del Agua og Cuevas de Los Verdes ligger. Jeg besøkte grottene FØR den digitale fotoalder var kommet og har dessverre ikke skannet bilder derfra. Imidlertid har jeg skannet noen bilder fra Timanfaya.


 
Playa Flamingo er et fantastisk familieanlegg med leiligheter og rekkehus, 2 svømmebasseng, badestrand, restauranter og barer. Vi bodde i et koselig lite rekkehus med stor stue/kjøkken, flott bad, soverom og en stor, deilig terrasse. Hele området er bilfritt og ideelt for barnefamilier. Nydelig strandpromenade med restauranter og barer. Dette er nesten som i PARADIS...
(Klikk, så får du større collage.)


Januar 2005 er eneste gangen jeg har vært på Lanzarote vinterstid. Det blir nok sikkert også siste vintertur dit. Vi ankom nyttårsaften og var slettes ikke så godt fornøyd med været. Solen skinte, men det var kald vind og VELDIG kalde kvelder. Lanzarote er en øy med vind hele året. For å få best utbytte temperaturmessig er nok den beste tiden å reise fra midten av februar til midten av november. Uansett, jeg prøvde å gjøre det beste ut av oppholdet og jeg gikk blant annet på fotosafari. Er veldig fasinert av havet, så det ble noen timer i fjøresteinene og deler av resultatet ser du under her.


Gamlebyen i Puerto del Carmen er et sjarmerende område. Vi bodde 3 minutt fra gamlebyen, så her ble det mange spaserturer i gamlebyen, havnen og på restauranter i området.

 
Kollasjen under er en blanding av bilder fra Puerto del Carmen, Playa Blanca, Matagorda og Arrecife. Øyas eneste høyhus er Gran Hotel Arrecife. Arkitekten og multikunstneren César Manrique gjorde alt for å bevare øyas opprinnelige skjønnhet. Han fikk innført en lov som bestemte at hus på landet kun skulle bygges i 2 etasjer og i byene kun i 4 etasjer.
Under av hans langvarige opphold ble denne kolossen i Arrecife bygget. På 90-tallet var lenge snakk om at bygningen skulle rives. Ingen tok ansvaret for bygget, ingen flyttet inn - kun uteliggere oppholdt seg her. Etter Manrique's død i 1992 gikk det mange år, før det ble bestemt at bygningen skulle renoveres og brukes som hotell. Dette sto ferdig i 2004 og er i dag et luksushotell. På bildet under ser du Gran Hotel Arrecife i nedre høyre billedkant.
 
 
Husene er hvite med grønne tredører og vinduskarmer. Slik er det bestemt. Hjernen bak denne stilen er César Manrique. Det er hans fortjeneste at de fleste hotellkompleksene og shoppingsentrene er bygd på en smakfull måte, nærmest i harmoni med den svarte, karrige naturen. Lanzarote gir inntrykk av en helhetlig design.
 
 
LANZAROTE kan anbefales. Men som tidligere skrevet; helst i perioden februar-november.
 
Black & Beauty!
 
 

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hei Randi!

I 1996 var jeg på Lanzarote en uke med min tenåringsdatter. Vi koste oss verre! Det var første gang jeg satte mine bein på en spansk øy. Har senere bare vært på Gran Canaria en gang. Nå er det fastlandet som gjelder...

Jeg har antakelig gått glipp av mye på øyene, siden jeg bare dro for sol og bading i slitne perioder i livet.

GAWO sa...

Tusen takk skal du ha for at du gav meg så masse fin info om denne vakre øyen. Jeg besøkte den en gang på 80-tallet og nå gleder jeg meg til å se den igjen. Første gang var jeg der i november. Kaldt :-) Og nå håper jeg at vi er heldigere.

Artemisia sa...

Takk for flott innlegg! Likte ikke at det var vind og litt kaldt på denne tiden,,,men ellers ser der veldig fint ut.:)

Anita Ness sa...

Takk for gjensynet.:)