28 februar, 2009

Amsterdam i andeperspektiv

Amsterdam må oppleves fra båt og mulighetene for kanaltur er mange. Vår tur på vannet gikk med en stor kanalbåt som hadde avgang like ved sentralstasjonen og hotellet. Den tok oss med på et par times ferd langs byens vannveier og vi fikk se byen i andeperspektiv. Etter å ha trasket på asfalt og brostein i flere dager var det deilig å hvile føttene og bare sitte og nyte Amsterdam fra cruisebåten. Bildet under er tatt fra båten i det vi forlater kaien. Hotel Park Plaza Victoria bak flaggene.Havnebassenget i Amsterdam inneholder mye ferskvann. Årsaken er slusesystemet som holder havvannet ute. Sluseportene er i solid tre og styres fortsatt manuelt om nødvendig. Disse sluseportene bidrar også til å hindre flo og fjære. Derfor er det ingen grunn til å frykte at sightseeing-båtene ikke skal klare å smyge seg under de lave kanalbroene.
.
Vi seilte først i Oosterdok og passerte det store restauranthuset Sea Palace som er bygd i asiatisk stil. I bakgrunnen rager den mektige Den Oude Kerk, som ligger ved Red-Light District. Kirken hadde tidligere navnet St. Nicolaas Kerk. Den Oude Kerk (den gamle kirken) er fra 1306 og fikk sitt nåværende navn etter reformasjonen, eller 'alteratie' som det ble kalt i Amsterdam i 1578. Tårnet har et stort klokkespill. Gulvet i kirken består av gravstener, ca. 2500 med opp til 4 kister under hver sten. Bildet under ble tatt i Oosterdok og viser kirken, restauranthuset og øverst til høyre et glimt av sentralstasjonen med et stort hotell i bakgrunnen.
Vi opplevde byen fra det våte element. De lange, elegante turistbåtene glir og manøvrerer seg uforskammet lett gjennom trange passasjer og lave broer. Amsterdam har 165 kanaler med en samlet lengde på 100 kilometer.
Over disse kanalene går nesten 1300 broer. Her er et lite utvalg av broer. Øverst i venstre og nederst i høyre hjørne er den vakre broen Blauwbrug. Nederst i høyre hjørne ser du også Stopera, bygningen som inneholder både rådhus og Muziektheater (opera). Navnet Stopera kommer fra Stadhuis (rådhus) og opera.
Det er så mye å se på at man blir overveldet. Rikt utsmykkede hus på rekke og rad. Ser du forresten ”Parkering Forbudt” i kanalen? Morsom detalj man ikke ser så ofte. Huset i nedre høyre hjørne er Anne Frank Huis.
Amsterdam har utrolig mange kirker og her er et utvalg fotografert fra kanalbåten.
Opprinnelig fungerte kanalene som veier. Fremdeles er det båttrafikk på kanalene. I de senere år har byens myndigheter forsøkt å begrense trafikken av lystbåter. De har også forsøkt å redusere antall husbåter, uten å lykkes i særlig grad. Langs kanalene ligger fortsatt rundt 2500 husbåter fortøyd. Mange svært velholdte med tilkoblet både vann og strøm, andre mer skjemmende og forsømte. Se på husbåten med norsk navn! Vi kunne ikke noe annet enn navnet ”Svalbard” som minnet om Norge.

Dette var siste innlegg om Amsterdam.
Avslutter oppholdet med en kanaltur og sang med Joan Baez, se her.
.
.
Just the Pattern of Sunlight On a Building
Just a Flash in a Window I Was Passing
Just a Frame in a Movie I Remembered
Amsterdam
.
Just the Sound of a Wheel in the Gravel
Just the Click of a Heel On the Pavement
Just a Moment Like Any Other Moment
Amsterdam
.
I Remember Your Lips, I Remember Your Eyes
And the Taste of the Kiss and Your Graceful Goodbye
You Lied
.
Goodbye

Takk for følget!

2 kommentarer:

Heidi sa...

For ei som ikke er så mye ute å reiser er det greit å titte inn her hos deg å bli med på tur. Blir nok med videre på flere turer. Ønsker deg ei flott helg der du er! ny adresse til meg er heigrim. blogspot.com

Sol sa...

Hmmmm, så vakkert. Jeg skulle gjerne ha vært i Amsterdam. Fint med slike reisereportasjer for oss som ikke er så flinke til å komme oss ut av landet ;-}