11 februar, 2009

Μίκης Θεοδωράκης

Jeg har lovet dere "rosinen i pølsen" fra oppholdet på Kreta og her serveres den:
.
Som tidligere fortalt så jeg en dag i Chania en plakat som ga meg hjertebank. Plakaten var på uforståelig gresk, men med bildet av Mikis Theodorakis og et kor fikk meg til å forstå at det skulle være konsert et sted. Hvor??? Tok med et flyveblad og fikk min sønns venninne til å oversette. Joda, det skulle være konsert på Chania stadion om kvelden den 1.august i 1999.

Jeg var ikke sein om å kjøpe billett til konserten!

Konserten skulle starte kl 21:30 og jeg tok taxi til stadion.
Sunnmøringer er ikke kjent for å være beskjedne, er de vel? Heller ikke jeg!
Jeg brøytet meg freidig fram og fikk tatt dette bildet av Theodorakis i det han ankom stadion. 
 Det var ikke bare meg dette var stort for! 
Han er elsket av grekerne og det "kokte" på tribunen. 
Jeg gråt da Zorba ble fremført under konserten. 
Det gjør jeg faktisk også nå, i det jeg hører på stemningen i denne video som tar meg tilbake til konserten i 1999. Dette er en video er fra 2005, men stemningen er nesten autentisk med min opplevelse:

Konserten som varte i nesten tre timer, hadde tre avdelinger. Første avdeling var det kjente greske sanger av Theodorakis fremført av hans sønn Giorgos Theodorakis og sangerinnen Maria Farantouri, samt hans eget bouzouki orkester.
.
Deretter ble oratoriet "Axion Esti" framført. Mikis har satt musikk til tekster av mange av Hellas' største diktere, blant annet til Odysseas Elitys verk "Axion Esti" (oversatt "Verdig det er"). På scenen var et stort symfoniorkester, et barnekor med 120 sangere og 4 solister som fremførte dette vakre verket til ære for den greske kunst. Med Mikis som inspirerende og levende dirigent. Tilslutt fremførte Mikis selv 10-12 av sine kjente sanger, også noen kampsanger fra juntatiden. I en alder av 74 år må jeg si at Mikis imponerte! Han avsluttet sammen med sin faste greske sangerinne Maria Farantouri. Mange av sangene var de samme som Arja Sajonmaa har gitt ut på plate. Jeg sang med på svensk og grekerne rundt meg lurte sikkert på hvilket språk jeg sang på. Noen utlendinger var det nok på konserten, men sikkert ikke mange. Jeg hørte i alle fall kun gresk rundt meg.
.
Mikis Theodorakis og Maria Farantouri har kjent hverandre siden i 1963. Han hørte henne synge da hun var 16 år gammel og han mente hun var født til å synge hans sanger. Siden den tid har Maria har sunget mye Mikis, spesielt etter militærkuppet i april 1967 og i den tiden Mikis satt fengslet av juntaen. Fra hun var 20 år levde hun i eksil i Paris. Hun ble et symbol på motstand og demokrati gjennom de hundrevis av konserter hun ga med sanger av Mikis Theodorakis. Maria vendte tilbake til Hellas i 1974.
.
Lytt til denne video. Hør hvor likt Maria Farantouri og Arja Sajonmaa synger:

Konserten varte til over midnatt og stemningen var magisk! Måtte klype meg selv i armen for å forstå at jeg virkelig var tilstede! En konsertminne jeg ALDRI vil glemme!
..
Med denne opplevelsen avslutter jeg ferien på Kreta. Takk for at du ble med!

5 kommentarer:

Lille meg sa...

Da jeg så overskriften, trodde jeg det var russisk! Men så var det gresk! Ikke noe bedre, det.
Du har sikkert hatt en opplevelse der, skjønner jeg. Selv kan jeg styre meg for denne musikken, men det er nok mange som liker den.
Og jeg skjønner at for din del har det blitt et minne for livet.
Jeg sier ikke et vondt ord om musikken, altså, men det er ikke noe jeg går for å høre.....
Du fikk jo bilde av fyren også! Ikke verst, det.
Du får fortsette å suge på denne karamellen.......

synne sa...

Hei på deg.
Han har en stemme som ingen ann.
Har lyttet til ham och Arja mange ganger.
Skjönner du hade det gott på konserten.

Takk for turen på marknaden og. Det er kosligt å väre med på tur.

Sunnmöringer er sunnmöringer....
Klems Synne.

Anonym sa...

Eia var jeg der.. jeg elsker musikken hans! Jeg har opplevd Arja i Konserthuset i Bergen, det var også en opplevelse for livet!

Kreta.. gjerne,

mer sol og varme, gjerne!

Jeg trenger å reise mer, se mer, ta tusenvis av flere bilder! Ja.. det blir vel en vakker dag...

Randi sa...

Lille meg:
Smak & behag. Heldigvis er vi mennesker så forskjellig. Tenk hvor kjedelig det hadde blitt om alle likte det samme!

Synne:
Så koselig at du liker både Mikis og Arja. Da har vi mer enn Sunnmøre felles!


Carpe:
Det var som jeg tenkte; korsangeren hadde nytt denne kvelden på Chania stadion! Arja er også en fantastisk sanger. Har også vært på konsert med henne. Glemmer ikke da hun sang i begravelsen til Palme...

Artemisia sa...

Herlig! Hører på Zorba, minnes vi danset Zorba i Poros for nøyaktig en uke siden.:)