24 februar, 2009

Tulipaner fra Amsterdam

"Når det går mot vår da sender jeg tulipaner fra Amsterdam..."


Sangen er velkjent og jeg drømte lenge om å få se store områder med tulipaner i full blomstring. Påsken 2005 var kjæresten og jeg i Amsterdam på tur. Selvfølgelig måtte vi besøke blomsterparken Keukenhof. Navnet kan oversettes til det norske ordet kjøkkenhage. Keukenhof er en av Nederlands mest besøkte traksjoner og over 700.000 blomsterglade besøker den imponerende ”kjøkkenhagen” hvert år. Man trenger slett ikke ha grønne fingre for å la seg imponere, fargeprakten tar pusten fra de fleste. Keukenhof kan skilte med sju millioner blomstrende løkplanter fordelt på den 320 mål store parken.
Allerede før vi ankom Keukenhof var det blomsterenger så langt øyet kunne se. I alle regnbuens farger, så langt øyet kan se utover flate åkre. Ikke rart at dette landet har inspirert noen av kunsten aller største mestre.
25.03.05 var det krokus, påskeliljer og hyasinter som satte mest farge i Keukenhof.
Tulipanblomstringen var dessverre bare så smått i gang, så drømmen min gikk ikke helt i oppfyllelse. Men uansett var det en vidunderlig vandring blant vakre blomster. Utpå dagen ble det tåke og duskregn, så det ble også en del innendørs blomstervandring. Fire store paviljonger (Oranje Nassau, Beatrix, Willem Alexander og Juliana) inneholder alt av løkblomster.
På 1600-tallet var det et slott i området, og siden jordsmonnet var utrolig næringsrikt ble det bygget en stor urtehage, som fungerte som en kjøkkenhage for slottets eier. På midten av 1800-tallet besluttet slottsherren å bygge en stor park og den kjente landskapsarkitekten J.D. Zocher fikk oppdraget med å utforme parken. Han var kjent for sine parkutforminger i Amsterdam og mente en engelsk park ville passe fint inn i Lisse.
Byen Lisse har en sentral posisjon i landets tulipanproduksjon. Foruten store langstrakte jordbruksområder, finnes det egne planteskoler hvor det drives utvikling av nye blomstersorter. Tulipaner har betydd mye for Nederlands økonomi gjennom flere hundre år. Blomsterløker til en eksportverdi av 660 millioner euro sendes hvert år fra Nederland. Bare Norge importerer 80 millioner tulipanløker hvert år.
Sesongen i Keukenhof er kortvarig, den varer fra slutten av mars til slutten av mai. Det sies at i slutten av april er parken på sitt vakreste. Blomsterløkene plantes lagvis. På den måten springer det ut nye tulipaner hver eneste dag i sesongen. 25 gartnere er i sving for å holde bedene frie for ugress. Til sammen finnes det 15 kilometer med asfaltlagte turveier i parken. Den enorme hagen er også godt tilrettelagt for bevegelseshemmede.Jeg elsker tulipaner. Alle farger. Store buketter. Tulipaner bringer håp om vår.
Husk å bruke lite vann i tulipanvasen. Fyll heller på med jevne mellomrom. Tulipaner drikker nemlig med hele stilken. Får de vann "til knes", vil de drikke veldig mye og da blir de lange. Sett tulipanene kjølig om natta. Da forlenges holdbarheten med flere dager.
Dette var en fargerik hilsen til alle som lengter etter VÅR!

4 kommentarer:

Synnøve. sa...

Gula röda, ska dom glöda...
Elsker tulpaner så det er en plass for meg. Kanske det blir dit neste vår.

Mange flotte tulpaner på dine bilder må eg si.
Håper at allt er bra med dig.
Her går det berre fint.
Huset fullt av besök.
Klems Synne.

Anne-Berit sa...

Sukk,jeg sier ikke mer....

Anonym sa...

These are beautiful flowers. I love them all especially those lovely tulips. Interesting.

Synnøve. sa...

Nyter bildene dine en gang til eg Randi :))