13 februar, 2009

Praia da Falesia

Som sikkert alle lesere har forstått er jeg ikke så begeistret for vinteren. Drømmer meg til varmere steder og i dag har jeg lyst til å ta dere med til et nytt land. Hva sier du om å bli med på en snartur til PORTUGAL?
.Sommeren 1997 ferierte vi i FalesiaAlgarvekysten. Valget av Falesia viste seg å være perfekt for oss. Dette var ingen turistghetto, men en koselig liten landsby beliggende mellom Albufeira og Vilamoura. Landsbyen ligger ved den fantastiske stranden Praia da Falesia, men siden dette er Atlanterhavet er sjøtemperaturen betydelig lavere enn på reisemål i Middelhavet.
.
Algarvekysten ligger helt sør i Portugal og lokker med 150 km med strender og over 300 soldager i året. Strendene består av finkornet sand og det er flere koselige feriebyer langs denne kyststripen. Turismen begynte så smått på 1960-tallet og siden den gang har det eksplodert.
.
Det er mange som sier at Algarve er den vakreste kysten i hele Europa. Med lange, hvite strender som er innrammet av fantastiske klippeformasjoner skapt av Atlanterhavets bølger gjennom årtusener.
Vi reiste med VING og bodde på et flott anlegg som heter Jardins da Falesia. En fantastisk leilighet med alt det utstyr en ferierende kan drømme om. Leilighetene lå i 2- og 3-etasjes hus rundt en vakker hage med basseng i midten. Vår leilighet lå i et lite tilbygg til hovedhuset og med direkte adkomst til hagen. (Bilde øverst i venstre hjørne.) En fantastisk ro lå som et teppe over hotellet og landsbyen. Synd at norske operatører har kuttet ut Falesia. Nærmeste destinasjon fra Norge er Olhos díAgua med Apollo. Dette området ligger også like ved den fantastiske stranden Praia da Falesia.Falesia har bittelite sentrum, uten særlig natteliv, omtrent uten aktivitetstilbud og alt i alt med meget avslappet stemning. Kun 100 meter fra hotellet lå noen få restauranter og barer, samt et supermarked. Ytterligerer utvalg finnes i nabobyene Olhos díAgua og Acoteias, hvor det også finnes bank, en del butikker etc. Begge stedene ligger innenfor drøy gangavstand.
Falesia hadde i 1997 ingen bussforbindelse med omverdenen, så vi brukte taxi på våre utflukter nærliggende områder. Vi var noen ganger til Albufeira (5 km vest for Falesia), men ble ikke så veldig begeistret for denne byen. Derimot var Vilamoura (6 km øst for Falesia) et sjarmerende sted. Vilamoura er et moderne og fasjonabelt feriested med en stor marina hvor det yrer av liv. Siden vi var der i 1997 har området vokst og det er ikke sikkert vi ville ha likt oss like godt i dag som den gang.
(Bilde lånt fra Thomson.uk)

Selve feriebyen Vilamoura ligger ved byen Quarteira og er et kunstig oppbygd ferieanlegg med en rekke hotellkompleks og luksusboliger. Nå kalles Vilamoura for Portugal's Saint-Tropez. Det skal angivelig finnes mer enn 40.000 senger beregnet på turistene, noe som gir et viss innblikk i omfanget. Selve hjertet i byen er Vilamoura Marina, hvor luksusbåtene ligger på rekke og rad. Marinaen har faktisk over 1200 båtplasser! I dette området finner du både kasino, en rekke barer og flere gode restauranter. Her har du muligheten å slå deg ned for å nyte de deilige fiske- og skalldyrrettene som serveres, gjerne med utsøkt vin til. Til tross for et relativt fasjonabelt ytre er prisnivået på et akseptabelt nivå. Vi var innom flere hyggelige restauranter og barer. Jeg var til og med innom en frisørsalong, men det var tydelig at de ikke kjente til nordisk hårkvalitet. Resultatet ble så-som-så, men det kostet heller ikke allverden.
Når man ferierer i området rundt Albufeira skal man være klar over at selv om du finner lite nordmenn, ferierer over to millioner engelskmenn i dette området hvert år. Dette preger området, britiske puber og engelske mattrender finnes nær sagt på hvert hjørne. Heldigvis var ikke Falesia preget av dette og vi spiste for det meste lokal mat.
Restaurantene serverte enkel, men god mat. Innrømmer at jeg ble litt lei av den lokale spesialiteten kylling Piri-Piri, men junior elsket dette og kjøpte med Piri-Piri krydder hjem. (Krydderet er av de mer hissige chilivariantene.) Kylling Piri-Piri er rett og slett kylling grillet på trekull og etterpå penslet med den spesielle Piri-Piri olje. Det høres enkelt ut, men vi fikk forklart hemmeligheten: Oljen lages av mye hvitløk, et par piri-piri frukter (ikke tørket krydder), olivenolje, sitronsaft og salt. Det ferdige resultatet må stå en måneds tid for å godgjøre seg.
Restauranter på Algarvekysten er også kjent for fersk fisk fra havet og skalldyr. En av de mest berømte Algarveretter er “Cataplana”. Retten består av muslinger, pølser, skinke, løk, hvitløk og krydder, dampet i en stor kobbergryte. En annen lokal spesialitet er “Cabrito Estufado”, en delikat stuing kokt inn med løk, poteter, tomater og bønner.
Du skal være riktig uheldig om du møter utrivelige portugisere. De er nok ikke overstrømmende og påtrengende vennlige, men avmålte, varme og hjelpsomme. Har du vært på samme restaurant to eller flere ganger, blir du mottatt som et familiemedlem!

Vi har gode minner fra denne ferien og Algarvekysten kan absolutt anbefales!

2 kommentarer:

synne sa...

Spennede det der. Vi skall ikke dit da, uten det blir Madeira.
Eg synst det har värt ganske still om Algarvekysten på reisefronten. Alle prater bare Tyrkia. Dit vil eg i vert fall ikke...
Takk for den flotte turen.
Klems Synne.

ArneA sa...

Hyggelig at du stikker innom meg.
Var selv i Portugal i April sist år på mitt andre besøk.
Flott land og spesiell by Lisboa