08 februar, 2009

Kong Minos' palass

Var en snartur på Gran Canaria i går, men i dag tar jeg dere med tilbake til Kreta. Vi skal til Knossos, til restene av det fantastiske minoiske palass som ligger like ved hovedstaden Heraklion (Iraklion).
.
Knossos hadde vi en flink guide og han gjorde omvisningen til en stor opplevelse. Han fortalte om de 4000 år gamle mytene som kretser rundt tyrekult, dobbeltøkser, helten Theseus kamp mot udyret Minotaurus i labyrinten og hvordan prinsesse Ariadne redder ham ved hjelp av en tråd. Alt skal ha funnet sted her. Kong Minos hersket på Knossos og her ble legenden om den forferdelige minotauren født.

Det første palasset ble bygd 2000 f.kr og det ble ødelagt ca 1700 f. kr. Det andre palasset ble bygd med en gang etter det første ble ødelagt, enda mer enestående enn det andre. Dette ble også ødelagt, ca 1500 f. kr, mest sannsynligvis av utbrytelsen av vulkanen på øya Santorini.
.Mange skjulte skatter kom frem i lyset da Sir Arthur Evans på begynnelsen av 1900-tallet startet utgravingene av Knossospalasset, et palass man trodde bare var en myte. Det skulle vise seg at Knossos har vært den høytstående, minoiske sivilisasjonens store sentrum. Trolig med over 100.000 innbyggere.
.Slik forestiller historikerne seg at Knossos var.
Turen gjennom en del av det en gang så storslåtte palasset er forunderlig. Vi imponeres over den langt fremskredne kulturen som eksisterte på Kreta lenge før Kristi fødsel og som kuliminerte i perioden 2000–1500 f.Kr.
.Palasset som ble bygget for rundt 4.000 år siden, hadde en overflate på 22.000 m² og ca. 1.500 rom. Helt utrolig! De hadde aircondition, vannklosett, fantastiske gull- og keramikkgjenstander. Veggene var dekorert med vakre freskemalerier. Under Sir Arthurs ledelse ble palasset gjenoppbygget på samme måte som han mente det en gang hadde sett ut. Tronsalen inneholder verdens eldste tronstol, utført i alabast. Det finnes også en kopi av den berømte delfin-fresken som var i dronningens gemakker. Det lille som er igjen av originalen kan man se i det arkeologiske museum i Heraklion. Det er her, i rommet med delfinene at dronningens baderom med vannklosettet var, kanskje verdens første!
. I Knossos var det avanserte vannsystem med forskjellige vannkanaler for renset drikkevann, vanlig regnvann og kloakk. Det var faktisk et meget sofistikert vannsystem på Knossos. Det kan tyde på at man hadde tilgang på mye vann og at man var avhengig av god vanntilførsel. Det har i alle år vært en gåte hvorfor den minoiske kulturen på Kreta forsvant så brått. En forsker mener det kan skyldes at vannforsyningene ble ødelagt av et jordskjelv som følge av det før omtalte vulkanutbruddet på Santorini.
Mer om Knossos her.
En utrolig lærerik dag, men en prøvelse å vandre rundt i 40 VARME grader!
Anbefaler andre ferierende på Kreta til å besøke Knossos, men kanskje unngå de varmeste periodene.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det er jo rene skoletimene, dette! En dag jeg får god tid, skal jeg lese ordentlig! Du har gjort deg stor flid med å dele kunnskap, takk for det!

Unknown sa...

Takk for den fine kommentaren Sol.

Fra barnsben har jeg vært veldig interessert i geografi. Når jeg reiser et sted, liker jeg å vite mest mulig om stedet på forhånd og drar hjem med enda flere opplysninger.

Synnøve. sa...

To av mine störste fag på skolen var historia och geografi.
Så spennede å lese det du skriver.
Slik er eg og.Vill gjerne vite mest mulig om plassen vi ska reise til.
Har bestildt to böker om Madeira nå.
Så nå ska vi pugge.
Klems Synne.

Anonym sa...

Interessant innlegg! Jeg har også vært på Knossos og det var fascinerende. Spennende å tenke på hvordan det har vært. Jeg var der på det varmeste, og det var veldig mye folk. Følte at vi gikk litt i kø. Men skjønner jo at alle andre vil dit også, når det er så spennende :)