13 april, 2009

Opera på Holmen

Påsken 2004 bodde vi på Hotel Admiral og så rett over til Dokøen på Holmen hvor Københavns nye Opera var under bygging. En spennende bygning!
.
I år 2000 bekjentgjorde ”A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal” sin donasjon av et operahus til det danske folk. Et år senere ble prosjektet presentert, og bygningen ble igangsatt på Holmen i København. Operaen ble overdratt den 1. oktober 2004 til Det kongelige Teater, som også har ansvaret for driften.
Med havnebussen har københavnerne fått et hurtig transportmiddel i havnen og turistene en alternativ rute for sight-seeing. I stedet for at traske rundt kan du for kun 10 kroner (i 2006) komme helt fra Den lille Havfrue til Den Sorte Diamant. Vi hadde stoppested rett nedenfor hotellet vårt i Nyhavn og tok havnebussen over til Operaen en dag i påsken 2006. Operaen er en imponerende bygning. Gulvarealet er ca. 41 000 m², fordelt på 14 etasjer, hvorav 5 etasjer er under jorden. 7 000 m² brukes til de to scenene og en foaje.Flere detaljer:
Operahuset har over 1000 rom.
Bygget er 126 meter langt og 90 meter bredt.
Scenetårnet rager 38 meter over bakken.
Hovedsalen rommer 1 400 tilskuere.
I tillegg har huset en mindre scene med plass til 200 tilskuere.
Det er fem store prøvesaler for opera og ballett i bygningen. Dette er en av verdens mest moderne operabygninger. Foajeren domineres av en enorm trevegg som omslutter Operaens Store Scene. Den vakre veggen består av 638 spesialformede og formspente deler i beiset og lakkert ahornfinér. Gulvet i Operaen er nydelig italiensk Perlatino-marmor. Trappen opp til galleriet var avstengt. Programmet over påske var ”Nibelungs Ring”, med koster billettene fra 2.000-5.000 DKK.Innvendig er Operaen utsmykket av kjente danske og nordiske kunstnere. Dansk-islandske Olafur Eliasson, har laget tre store lysskulpturer i foajeren. De er tre meter i diameter og er monteret med 8000 speil og 300 lamper. De glimter selv i sollys. Hver enkelt er monteret i taket med fem kobberrør i en pentagon. Operaens kafé er vanligvis åpen for besøkende, men ikke i påsken da vi var der. Gjennom vinduene ser man rett over til Hotel Admiral.
Med den storslåtte gaven på 3 milliarder DKK til ny opera, fulgte det mange betingelser. All makt lå hos den over 90 år gamle Arnold Mærsk Mc-Kinney Møller. Han er Danmarks nest rikeste mann, med en formue på drøyt 150 milliarder kroner. Han er en meget bestemt mann og det var mye bråk rundt byggeprosessen. Han kjøpte tomten på Holmen for å bevare Amalienborg-aksen. Les mer om dette her.
Mærsk Mc-Kinney Møller sikret seg full kontroll over byggets beliggenhet, utforming, materialvalg og valg av arkitekt samt fått kulturministerens ord på at han ikke skulle belemres med offentlig innblanding før huset sto ferdig en gang i 2004/2005. Faktisk var det kun de danske kunstnerne, som sto for utsmykkingen, som fikk frie hender. Selv etter åpningen og overlevering av bygget har det vært mange diskusjoner.
Hovedinngangen til Operaen og her speiler Amalienborg seg i glassfasaden.Fra Operaen ser man rett over til Amalienborg og Amaliehaven. Dette vakre parkanlegget ble i 1983 gitt i gave til det danske folk fra den samme Mc-Kinney Møller. Det mektige rederiet Mærsk holder til i stramt formede lokaler ved sjøen.
Selskapets grunnlegger, Arnold Peter Møller, ble født i Dragør i 1876, og hans sønn Arnold Mærsk Mc-Kinney Møller styrte selskapet med sikker hånd fram til 2003. Som 90 åring gikk han endelig over i pensjonistenes rekker, men det sies at han er ofte å se på kontoret på Esplanaden. I snart 30 år har selskapets hovedkontor dominert havneinnløpet i København, og på andre siden av havnebassenget har Mc-Kinney Møller oppført byens nye, spektakulære opera. Fra sitt kontor kan selskapets eier skue over til den nye operaen, som han har gitt i gave til byen. Jeg håper han er fornøyd, den snart 96 år gamle ”sjefen over alle sjefer”.
Operaen sett fra Amaliehaven. En vakker bygning!

1 kommentar:

Anonym sa...

FLOT "reklame" du har lavet for lille Danmark :-D