22 januar, 2009

Restaurant Tagoror

I hjertet av "Montaña de las Tierras", som inneholder mer enn 1000m2 av grotter, er grotterestauranten "Tagoror" ett slags naturlig vulkansk monument. Restauranten ligger der veien ender i Guayadeque. Eieren Bartolomé Rodríguez López er selvlært og har en sterk personlighet. Han kommer fra Cuevas Bermejas lenger ned i dalen. Isabel som vi besøkte i Cuevas Bermejas var gift med hans bror. Bartolomé har ingen skolegang, men er kreativ og har en dyp hengivenhet for sitt fødested og vil gjerne bevare de spesielle omgivelsene i Guayadeque. Han jobbet som kelner i Playa del Ingles da han kom på tanken med å bygge denne grotterestauranten. På fritiden, dvs kvelder og netter, jobbet han med sitt restaurantprosjekt. Utgravning av Restaurant Tagoror ble gjort med stor omsorg og kjærlighet, for å bevare de unike naturomgivelsene. Arbeidet tok eieren hele 11 år. Kona Francisca Bordón og hans sønn Bartolomé er også gründere som med sin innsats og visjon har gjort familiens prosjekt mulig. De har mottatt en rekke priser og utmerkelser for arbeidet de har gjort med restauranten og for Guayadeque. Restaurant Tagoror har over 300.000 besøkende fra hele verden hvert år.Dette er grottehuset hvor restaurantens eier bor med familien.
Kjøkken og bad er bygd ute i friluft, resten av boligen er i grotten.
Eieren har også sin egen dør fra huset sitt og direkte inn i baren.
Vi fikk omvisning i huset, men det var trangt og vanskelig å fotografere.
Veggene var full av familiebilder og utmerkelser.
Her blir vi ønsket velkommen inn i grotterestauranten.Restauranten består av to avdelinger med små grotter meislet ut på sidene.
Hvert rom er oppkalt etter gamle konger og guder (Guancher) som tidligere bebodde Kanariøyene. Rommene er smakfullt innredet med utsøkt tradisjonelt håndverk.
Bord og stoler utendørs er skåret ut fra tykke eiketrær.
Innendørs er møblene for det meste i polert lavastein.

Baren med fristende spekeskinker. Vi ble servert kanarisk lunsj i veldig spesielle omgivelser. Maten var typisk "utfluktsmat" til en rimelig pris. Grillede koteletter, kanaripoteter m/mojosaus og banan til dessert. € 8 inkl. drikke (vann, brus eller vin). Dessverre mistet jeg (og flere andre rundt bordet) appetitten grunnet en smattende svensk familie. Her er jeg avbildet sammen med mine norske reisevenner.
En julepyntet restaurantgrotte.Fotografert med og uten blitz.
Et helt utrolig utgravingsarbeid restauranteieren har utført med egnet hender.
På vei inn til det innerste rommet i grotten. Her ble jeg nesten andektig. Så vakkert! Se på disse bordene!
Jeg har noen bekjente (norske) som giftet seg på Gran Canari julen 2007 og de hadde bryllupsmiddagen i denne restaurantgrotten. De fikk nok et minne for livet! Urbefolkningen (Guanchene) på Kanariøyene hadde en rekke religiøse figurer og på Gran Canaria finner man den største samlingen av slike idolos (avguder). Den mest kjente er Tara fra Telde, en menneskeliknende androgyn figur med kvinnelige former og mannlige kjønnsorganer.
TARA var idolos for fruktbarhet og står sentralt grotten. En gammel symaskin pynter opp i butikken.
Fantastisk trearbeid. Turister og lokalbefolkning nyter solen på terrassen utenfor grotterestauranten. El gato (katten) koser seg også i solveggen. Toalettbygningen er utendørs, likeså kjøkkenet til restauranten. Dessverre fikk vi ikke gått rundt klippen der restauranten ligger.
Både stien og kapellet er under rehabilitering og vil være stengt for publikum inntil juni 2009. Rundt denne klippen er det stien går og vi gikk nok glipp av en fantastisk utsikt nedover dalen. Nissen har også gjort sitt inntog her... Naturen kan minne meg om hjemtraktene på Vestlandet! Frodig og grønt. Dette er utenfor restauranteierens hus. Se mer om Restaurant Tagoror her.
Dette var siste stopp på en opplevelsesrik utflukt som kan anbefales på det varmeste.* * * * * * * * * *

For English information about Restaurant Tagoror see here.

1 kommentar:

artemisia sa...

Oj oj oj, Randi! Tror jeg gikk glipp av dette, så på kartet etter at jeg var der oppe at det var to restauranter, Jeg tror jeg var på den nederste og parkerte og gikk derfra. Tok en kaffe på den restaurantne. Men da har jeg jo en grunn ti å dra hit igjen.:) Fantatstisk, Var i besøkssenteret der nde, det var utrolig fint laget. Kjøpte meg en liten Tara der.:)
Skal legge inn noen bilder etterhvert.:)