14 januar, 2009

Hellebroa

Det er lenge siden forrige innlegg fra Ålesund og i dag er det HELLEBROA som skal omtales. Jeg ble inspirert av Kjartan's Blogg's innlegg om Hellebroa.
.
Hellebroa som forbinder de to sentrale øyene i Ålesund; Nørvøya og Aspøya. Bildet under er lånt fra webcam på siden til Ålesund Havnevesen og tatt i dag. Utsikt må Aspøya, Skarbøvik (med Sukkertoppen til venstre) og lengt unna ligger Godøya.

Hellebroa, anlagt første gang over Ålesundet ved handelsstedet Hellen seinhøsten 1835. Arbeidet ble fullført tidlig på året 1836. Ny bro, svingbar av jern, ble bygd i 1907, denne ble erstattet av fast betongbro i 1936. Utvidelse og forsterkning av denne i 1990, nytt kunstferdig rekkverk og belysning i 1991. Da ble "Hellebroas Venner " opprettet og jeg ble innehaver av dette Bro-Brev.

Sangen "Hellebroa" er skrevet av Jørgen Olav Flatmark og tonesatt av Kjell Kipperberg. Første gang fremført i 1982 under "Cabary Vårløyså" i Ålesund. Min far var med i denne forestillingen og Jørgen Olav var nabo i ungdomsårene. Så dette vekker gode minner for ei gammel Ålesundsjente.

Sangen ble framført av Knut Maaseide og det er også han som synger den her:

Ingen kommentarer: