20 januar, 2009

GUANCHENE - De første innbyggerne på Kanariøyene

Guanchene blir betraktet som Kanariøyenes urbefolkning. Ingen vet riktig hvor de kom fra, men teoriene er mange. Noen mener at de ble utstøtt av romerne, mens andre mener at de kom fra Nord-Europa pga. lyst hår og blå øyne. En tredje teori går på at Guanchene stammer fra Berberfolket i Atlasfjellene (Marokko), ettersom det er funnet visse likhetstrekk i arvemateriale hos disse.
.
Man mener at guanchene utgjorde ca. 75.000 mennesker fordelt på alle Kanariøyene. De levde som familier i klippehuler og hørte til et av de mange kongerikene som var delt opp av lange steingjerder. Guanchene levde fredelig, men det ble ofte konfrontasjoner mellom kongene. Våpnene de brukte var typiske steinaldervåpen som økser, steiner og trekøller. Befolkningen levde av jordbruk og av deres husdyr; geiter, sauer og griser.
.
Det er også trolig at Kanariøyene var mer frodige i guanchenes tid enn i dag. Det var vedtatt ved lov at alle skulle være nakne om sommeren både utendørs og innendørs, men kun innendørs om vinteren. Det var spesielt viktig at jomfruene var nakne, slik at mennene kunne se dem. Guanchene levde forskjellig fra øy til øy, på noen øyer måtte jentene selv velge ut sin mann, mens på andre øyer var det foreldrene som bestemte. Hver kvinne rett til tre menn: En til det huslige, en forsørger og en elsker. Aaah, skulle ønske at jeg levde på den tiden!
.
Guanchene hadde en fruktbarhetsgudinne som var meget tykk (Tara) og derfor var alle kvinner som skulle gifte seg på fetekur i ukene før bryllupet. Før bryllupet måtte kvinnen ligge en hel måned i senga og spise gjeddefett i honning, lam i fløte og dadler. Hvis ikke det var nok, kunne den tilkomne ektemannen avvise henne. Nei, jeg er glad jeg lever her og nå! Men med min kropp hadde jeg helt sikkert vært et godt valg ;o)
.
På begynnelsen av 1400-tallet invaderte Spania øyene og Lanzarote, Fuerteventura, La Gomera og Hierro ble raskt overtatt. Men det skulle en lang og blodig krig til før også Gran Canaria og Tenerife overga seg. Så først i 1483 kunne Spania erklære alle Kanariøyene for erobret. De fleste overlevende guancher ble solgt til araberne, som igjen solgte dem videre på slavemarkedet i Nord-Afrika. I dag finnes det ingen ekte guancher, men eksperter mener at man kan se guanchetrekk i deler av Kanariøyenes nålevende befolkning. 65 prosent av dagens kanariere stammer fra guanchene. De resterende 35 prosent stammer fra spanjoler og portugisere.

Ingen kommentarer: