13 november, 2008

TAPAS - Spanias gave til verden

Vi har all grunn til å være takknemlige mot Spania for tapasen. Bare tenk, for et fantastisk konsept – et glass med noe godt i og en god håndfull med delikate små smaksbomber som bare tigger om å bli prøvesmakt. Garantert noe for enhver smak, uansett hva man måtte ha lyst på akkurat i dag.

TAPAS (uttales TAH-pas) er en rekke forskjellige spanske forretter, slik som en blanding av oliven, oster, eller forseggjorte retter. I Spania er tapas ofte servert som gratis tilbehør til drikken før middagsretter. Tapas har også begynt å bre om seg i Norge i de senere år, noe som kommer av nordmenns reiseglede til Spania.
.
Navnet kommer av det spanske ordet tapar, som betyr «å dekke over»/«å dekke til», med det tilhørende substantivet una tapa som betyr «et lokk». Opprinnelig plasserte man en liten brødskive over sherryglassene for å forhindre fluer, men senere ble det også plassert småretter oppå brødskivene.


Bildet under er lånt fra Spain-Holiday.com og viser forskjellige tapasretter.Klipp fra Art of Taste:
Ethvert tapasbord med respekt for seg selv har blant annet litt forskjellig spekemat – noen typer god skinke, et par typer pølse. Du kan gjerne velge spansk serranoskinke, eller, om du vil, norsk spekeskinke (men gjerne de vellagrede typene!). Og hvorfor ikke en type chorizo (spansk spekepølse), og for eksempel norsk morrpølse? Plukk det som frister!

.
Andre ting du bør ha med, er oliven, gjerne både svarte og grønne, og de kan godt være marinerte. Kapers er også godt og oliventapenade er bare deilig. Du får kjøpt oliventapenade på glass i butikken, men du kan også lage den selv ved å mose oliven, ansjos, kapers og hvitløk.

.
Ost er selvsagt på et tapasbord. Faste oster som parmesan og manchego er gode oster til tapas, men har du mer lyst på noe annet, er det ingenting i veien for å kjøpe det. Lag gjerne stenger av osten, og surr en skive med god skinke rundt – kanskje til og med med en liten kvast krydderurter sammen med osten. Timian og salvie er for eksempel godt.
.
Og sist, men ikke minst; godt brød er viktig! Fint, stenovnsbakt brød er nydelig til, men baguetter fungerer også bra. Til og med ”vanlig” brød kan være veldig godt, særlig hvis det ristes litt rett før det skal spises.

.
Det er klart, du kommer veldig langt med ost, spekemat, oliven og brød. Men hvis du virkelig skal dekke opp til et flott tapasbord, er det mange gode oppskrifter å velge mellom! Art of Taste har satt sammen et lite utvalg, klikk for oppskrifter.

.
Noen av disse rettene er best varme, som de klassiske patatas bravas (”ildfulle”, eller modige, poteter), de to scampi-rettene, omeletten og sjampinjongene, mens andre både kan serveres varme og kalde, som de marokkanske kyllingpakkene og minifrittatasene. Og noen, som den marinerte paprikaen, har faktisk bare godt av å lages en dag eller to i forveien. Som en ekstra inspirasjon til osteutvalget, har vi tatt med litt om ostesnacks også – både med tips til tapasfatet som fritert ridder, bruschetta med ost og asparges og ost i skinke, og med et forslag til å spise ost også til dessert, med rødvinsbalsamico, tørket frukt og nøtter. Nam...


Patatas bravas
Parmarullet scampi med hvitløksdipp
Scampi i chiliolje
Spansk potetomelett
Fylte sjampinjonger
Empanadas
Marokkanske kyllingpakker
Minifrittatas
Marinert paprika
Ostesnacks

Drikke til tapas.
Det som kan være vanskelig med vin og tapas, er at man har så mange forskjellige smaker samtidig. Derfor er det lett å ende opp med noe som bare passer til noen få av rettene, men ikke til alle. Men selvfølgelig lar det seg løse! Et spennende og godt valg til tapas er faktisk musserende vin – og siden vi først er i Spania, er det mye god cava å få for en billig penge. Om man ønsker seg noe rødt i glasset, er det viktigste at det er en lettdrikkelig vin som ikke ”fornærmer” noen, og en enkel vin basert på tempranillo og garnacha fra for eksempel Navarra burde fungere. Men det må jo bare sies at det helt riktige å drikke til tapas, er og blir sherry – spør etter en god fino, eller aller helst en manzanilla, om du vil ha en ekte, hard core tapasopplevelse.

¡Buen provecho!

4 kommentarer:

carpe50 sa...

du verden... kan jeg ha inspirert deg til å skrive om tapas og rødvin? :)

Så det var som et dekke over vinen slik at ikke fluene skulle komme til.. SLIK var det, ja! :)

Slik forklarte jeg det:

http://www.vgb.no/14947/perma/380781

Unknown sa...

Hei Carpe

Tapas har stått på listen for bloggskriving lenge. Etter det du skrev i går, måtte jeg publisere i dag!

Har tidligere skrevet om paella, spansk kaffe etc.

Kommer sikker mer som er spesielt for Spania.

(Er sikker på at jeg er født på feil sted...)

Anonym sa...

Og når er dette tilgjengelig for prøvesmaking? Må jeg komme nedover eller-
Ole

Unknown sa...

Hei Ole

Komme nedover? Ja, kanskje vi skal ha norsk tapasaften på El Petromar en gang?

Når jeg reiser alene blir det ikke så avansert matlaging "hjemme", så det blir nok tapas servert på restaurant. Har lest et sted at Patio Canario (nede ved fergen) har tapas, så det er notert "bak øret". Har dere noen tips kanskje?