11 november, 2008

Puerto Rico - Gran Canaria

Siden 1987 har jeg reist jevnlig til Kanariøyene, både sommer og vinter. Jeg har vært på Tenerife, Fuerteventura, Lanzarote og Gran Canaria. Øyene er vidt forskjellige, men Gran Canaria ligger mitt hjerte nærmest. Rangerer de fire øyene på denne måten:
  • Gran Canaria; et kontinent i miniatyr. Solsikkert. Øya har alt!
  • Lanzarote; ”black & beauty”. Vakker øy, med mye vind.
  • Fuerteventura; ørken og mye vind. Likevel en fin øy.
  • Tenerife (syd); turistghetto med shopping & party.
På Gran Canaria har jeg i alle år feriert i Puerto Rico, med unntak av et år da jeg bodde i Playa del Cura. Føler at min tid i Puerto Rico er over og vil derfor prøve Puerto de Mogan for første gang. Puerto Rico hadde en stor plass i hjertet mitt i veldig mange år, men både jeg og stedet er forandret. Slik så det ut innerst i dalen i 1995.Bildet under er tatt fra en litt annen kant enn det over og utbyggingen i vestre del vises ikke så godt som på bildet over. Vinteren 1997 er flere "kaninbur" er ferdige i østre fjellside. På bildet under ser vi den nye motorveien mellom Arguineguin og Taurodalen som åpnet 16.11.03. En stor bedring for trafikken på kystveien og mindre trafikk gjennom Puerto Rico sentrum . Julen 2003 så det altså slik ut innerst i dalen. Bebyggelsen kryper oppover fjellsidene og lenger innover dalen.Bildet under er fra julen 2007. Badeparken er utvidet og østre fjellside mer utbygget. Nå ser det ut til at vestre side skal utbygges videre. Det blir spennende å se når jeg kommer dit i desember.Puerto Rico sentrum har ikke forandret seg mye siden jeg var her første gang i 1987. Fine parkanlegg og oppussing av sentrum. Det trengs, for byen er slitt etter snart 40 år som turistmål. Den største utbyggingen skjedde på 80-tallet og nå er en storstilt renovering av anleggene på gang. På bildet under vises litt av motorveien som foreløpig ender opp i Taurodalen. Høsten 2008 startet arbeidet med videreføring av motorveien til Puerto de Mogan. De regner med at denne veistrekningen ferdigstilles i 2012, men allerede i 2010 er det planlagt at veien til Tauritodalen kan åpnes. Det gjenstår å se. Motorveien fra Arguineguin til Taurodalen ble stadig forsinket før den åpnet høsten 2003. På bildet under vises også den siste utbyggingen i vestre fjellside (Terrazamar og Sunsuite), bak åsryggen ligger Taurodalen med store utbygginger (golfbane og luksusboliger) og lengst unna vises litt av bebyggelsen i Playa del Cura. Bildet under viser Playa Puerto Rico i desember 2006. Det eneste nye her er CC Passarella og strandpromenaden til Playa Amadores. I 1995 bodde jeg på El Greco, den hvite bygningen ca midt i bildet - høyre billedkant. En fantastisk beliggenhet!
Bildet under er også fra desember 2006 og viser CC Puerto Rico (shoppingsenter - CC står for Centro Comercial). Dette ligger midt i dalen og inneholder hundrevis av barer og restauranter, butikker og banker.
Ettersom årene har gått har jeg fått mer sansen for det mer genuine og særegne. Liker å feriere på steder med god blanding av turister og lokalbefolkning. Puerto Rico har jo aldri vært annet enn en turistghetto. Rundt 1990 ble det sagt at utbyggingen skulle stanse ved 30.000 hotellsenger, men det ser ikke ut til at reglene overholdes. Vet ikke nøyaktig hvor mange hotellsenger det er i Puerto Rico pr i dag, men for et par år siden skrev Canariposten at 38.000 hotellsenger i Puerto Rico skulle renoveres. Det skulle tyde at "taket" på 30.000 hotellsenger forlengst er overskredet. Kan også nevne at i løpet av 2007 var det 12,3 millioner turister som ankom Gran Canaria.
Turistghetto eller ei; jeg har uansett trivdes godt de gangene jeg har feriert i Puerto Rico og kommer nok til å reise på dagsturer dit. Bildet under viser en av de vakre solnedgangene jeg opplevde i Puerto Rico i desember 2006.
Klimaforskere regner Gran Canaria for å ha det beste og mest pålitelige klima i verden. Gran Canaria er den mest solsikre av alle kanariøyene og sydvestkysten har som regel 5-6 grader mer enn det som vises på værkartene (målestasjon ved flyplassen på nordøst kysten). Gjennomsnittstemperaturen varierer ikke så mye fra årstid til årstid, men det er noe kjøligere fra november til februar. Dagstemperaturen ligger på behagelige 22-28C i Mogan kommune som trekker seg fra Arguineguin til Puerto de Mogan.
.
Gran Canaria er en vulkansk øy som ble til ved et kjempemessig vulkansk utbrudd for ca 15 millioner år siden. Den tredje største av Kanariøyene, 1 532 km2, på størrelse med Vestfold fylke. Øya er ganske rund og på størrelse med Shetlands-øyene, med 1533km2. Gran Canaria utgjør sammen med Lanzarote og Fuerteventura en av Spanias 53 provinser eller fylker. Øya har totalt ca 750 000 innbygere, de fleste bor nord på øya, aller flest i Las Palmas. Kanariøyene har vært frihandelsområde siden 1852. Selv i dag er det lave avgifter på øya, noe som ofte fører til behagelige priser.
.
Selv om øya er mest kjent for sine flotte strender og behagelige klima, finnes det på Gran Canaria også en flott og mektig fjellheim hvor man etter et par timers kjøretur gjennom varierende terreng og spennende dalfører kan beskue en utrolig vakker natur, samtidig som man får kjølt seg ned. Grekerne kalte kanariøyene for ”de lykkelige øyene” og den mest populære teorien om kanariøyene er at de hører til det tapte kontinentet Atlantis.

2 kommentarer:

RogMan sa...

Bra skriven text o fina intressanta bilder. Tack även för att du nämner min sida så varmt...

Unknown sa...

Takk for kompliment, RogMan.

Det varmer med gode ord fra en Gran Canaria spesialist!