22 november, 2008

Art Nouveau i Sóller

I dag vender jeg tilbake til Sóller hvor man man beundre vakker arkitektur. Sentrum av byen er preget av Art Nouveau og dette er interessant for meg som er født i Ålesund, kjent for sin Jugendstil.

Today I turn back to Sóller where we can admire the beautiful architecture. The heart of the city is marked by Art Nouveau and this is interesting for me that was born in Ålesund, known for its Art Nouveau.
Jugendstilsenteret i Ålesund / Art Nouveau Centre of Norway.
Art Nouveau-stilen fikk sitt internasjonale gjennombrudd ved verdensutstillingen i Paris i år 1900. Stilen kalles internasjonalt Art Nouveau (ny kunst), men blir også kalt Jugend (ungdom) i Skandinavia og det tysk-østerikske kulturområde. Stilen fikk innflytelse på arkitekturen og kunsten (plakatkunst, maleri, skulptur, smykker, tekstil, glass og møbler). Art Nouveau eller jugend-arkitektur ulike aspekter varierer, delvis avhengig av geografisk område og delvis tid, men der er også generelle likhetstrekk på tvers av skillelinjene.

Den vakreste og mest spesielle bygningen i Sóller er (etter min mening) Banco Central Hispano ved siden av kirken. Denne banken ble grunnlagt i 1889 av hjemvendte Sóllerboere og bygningen sto ferdig i 1912.


Fantastiske smijernsarbeider. Bankbygningen sett fra kirken.
Kirken Iglesia Sant Bartomeu ligger ved Placa de la Constitucio.

Kirken har en vakker fasade, rik på detaljer. Den ble bygd før 1236, men har blitt modernisert flere ganger. Slik kirken er i dag er kirkerommet i barokk og tårnet gotisk. Fasaden, som sto ferdig i 1904, er Art Nouveau. Sant Bartomeu's fasade har en av Gaudí’s lærlinger (Juan Rubió) som arkitekt. Gaudi er mest kjent for La Sagrada Familia i Barcelona. Rubió er også arkitekten bak Banco Central.
Kirken sett fra takrestauranten på Gran Hotel Sóller.

Gran Hotel Sóller er en av de mest karakteristiske 1900-talls bygninger i Sóller. Arkitekten Joaquín Pavia Birmingham, er også mannen bak rådhuset i Palma og utvidelsen verk av katedralen i Palma de Mallorca. Hotellet er fullstendig renovert og er i dag 5-stjerners.
Hotel La Vila ligger i et hjørne av Placa de la Constitucio, ved starten av handlegaten Sa Lluna. Huset ble bygd tidlig på 1900-tallet (Art Nouveau) og totalrenovert i 2005. Et ”smykke” i Sóller.

Taket i bar/resepsjon fotografert fra gaten gjennom et åpent vindu.

Bar/resepsjon
La Vila har også et fantastisk kjøkken og hvert år nyter vi en helaften her i "bakgården".8 bord i hagen, god stemning og vennlig service.


 
Ca’n Prunera, Sa Lluna 90
 Dette huset er et nok eksempel på Art Nouveau i Sóller.
Ca’n Prunera sto ferdig i 1911 og er vakkert med mange ornamenter laget av tre, stein og smijern. Arkitekten Rubió tegnet også dette huset for en forretningsmann i Sóller.


Huset var sist sommer under renovering med midler fra bl.a. EU.
Interiøret og møblene er bevart.
Her har jeg "smugfotografert" inn døren i et privat hus.
Ytterdørene sto åpen og mellomdørene var så vakre at de måtte foreviges.


Takk for følge blant arkitektoniske perler.
Håper dere likte synet.

Thank you for your accompany.
Hope you enjoyed the sight of these architectural treasures.

8 kommentarer:

Mare Nostrum sa...

Rett og slett flott Randi, takk for turen!

Unknown sa...

Kos du ville bli med på vandringen!

Unknown sa...

muy buenas fotos, de soller un saludo desde España

Unknown sa...

muy buenas fotos, de soller un saludo desde España

Unknown sa...

Muchas gracias Manuel. Soller es un paraíso en la tierra.

Birgitta Kjellner sa...

Du har ögon för det verkligt vackra, kära Randi. Här bor jag mitt i Sóller och du öppnar mina ögon för så mycket mer än det jag redan njuter av i vår vackra lilla stad.
Birgitta

Unknown sa...

Takk Birgitta. Jeg er jo så glad i Soller og "suger" inntrykk når jeg er der!

Anonym sa...

Hi Randi. I see you are quite familiar to Soller. I was just wondering whether you will be interested in other type of architechture from Soller, such us the www.hotelesport.com

You might know the hotel. Thanks for your attention.