31 mars, 2009

Tabacos

Tobakksreklame er ikke tillatt i Spania, som i Norge.
..
I Soller (Mallorca) finnes imidlertid denne "snikreklamen" utenfor en liten tobakksbutikk i gaten handlegaten Sa Lluna. Her henger et gammelt keramikkskilt og "Estanc" er mallorkinsk for tobakkshandler. Sa Lluna = månen og på skiltet blåser "månemannen" røyk. Som du ser er det også utstilt tobakk i vinduet, men godt merket med advarsel om at røyking forkorter livet.

Spanske myndigheter har lenge hatt et avslappet forhold til røyking. Fra 01.01.06 ble røykeloven innført i Spania, men på langt nær så strengt som i Norge. Røykeloven innebærer at det nå er ulovlig å røyke innendørs på alle arbeidsplasser, alle helse og utdannelse inistitusjoner, sportssenter, steder hvor det lages eller selges mat, alle heiser, telefonkiosker, togstasjoner og flyplasser.
.
Barer og restauranter som er over 100 m2 skal ha et eget område for ikke-røyk. Barer og restauranter som er mindre enn 100 m2 bestemmer selv om de tillater røyking eller ikke, men lokalet skal være tydelig merket med deres regler. Merkelig regel, spør du meg! Nå er det jo slik at været i Spania gjør at uteserveringer kan brukes nesten hele året. Det blir noe helt annet å være røyker når man skal på utesteder i Norge. Utesteder, bokstavelig talt! I regn, snø og kulde er det ikke så hyggelig å være avhengig av tobakk!

I Spania har man også redusert tilgangen til tobakk, ved kun å selge tobakk i egne tobakksforretninger eller egne avdelingen på supermarkedet. En typisk tobakksbutikk i Spania har også et godt utvalg i aviser og ukeblad. Denne butikken på torget i Soller har aviser fra alle land, unntatt Norge. Dette er et godt tegn for meg; det er ikke så mange nordmenn som ferierer her i området. Klarer meg også godt uten norske aviser i 4 uker, men ikke uten sigaretter!

5 kommentarer:

Lille meg sa...

Det er iallfall godt at det står advarsel på tobakken! Men det virker ikke som om folk bryr seg om det.Dessverre.
Og jeg er sikker på du har rett,- folk kan klare seg uten aviser en stund, men de avhengige greier seg ikke uten røyken.....
At de forpester omgivelsene, ofrer de ikke en tanke, virker det som..... Mine far røykte i ca 40 år, men så ble han veldig syk, og han sluttet på dagen,- uten problemer!Han ble frisk igjen, men røyken hadde han mistet smaken på.
Det går an, med litt vilje.....
Det er vel ikke stor forskjell på Norge og Spania, skulle jeg tro.
Ha en god onsdag!:)

Leyla sa...

Heia Randi :)

Jeg har vaert baade ikke-roeyker og roeyker, men mener at roeykeloven som den er blitt i Norge i dag er litt for hysterisk..
Greit nok at man ikke kan roeyke paa restauraneter og i der det er mennesker rundt en, men naar man gaar ute i friluft saa faar det jammen meg vaere lov. Lufta er for alle, og dersom man ikke taaler roeyk kan man jo gaa en annen plass..det er iallefall min mening :)

Gode klemmer til deg :)

Anemone sa...

Ja, hva skal man si??? vi er jo snart like uglesett som..., ja jeg vet ikke hva??? Tobakk selges over disk, og er fullt lovlig produkt å kjøpe, men å bruke, puh... Jammen skal man værer smart i topplokket for å finne en plass og situasjon, blir nesten som en liten stressfaktor spør du meg.

Har jo just vært i Riga jeg da, og der var røyking forbudt offentlig, og det var sjelden at man så røykende etter gaten. Men på kafeer og restauranter derimot fikk man tilbud/valget om man ville ha røykebord eller ikke.
Nesten et bedre alternativ det enn slik det fungerer her til lands, der en må forbi en gjeng med røykende utenfor hvert et hotell og hver en restaurant?? er du ikke enig...

Anne-Berit sa...

Forstå det den som kan,jeg gjør det ikke.Skal det være forbud,så må det heller ikke være lov å selge.Men da hadde vel staten tapt for mye på avgiftene de da ikke ville fått inn.
Flott innlegg,Randi.Ha en fin dag.Klem herfra!

RuneE sa...

Mange trodde at det ville bli katastrofe i Irland da anti-røykeloven ble innført der. Det ble det ikke. Jeg har hatt stor glede av puber der - inklusive stampuben til the Dubliners.

For britiske puber før og etter loven gjelder det samme.