11 mars, 2009

REIMS - Ville des Sacres

Reims kalles Ville des Sacres (kroningsbyen) og har spilt en sentral rolle i Frankrikes historie. Kelterne grunnla ca 80 f.Kr. Durocortorum i området hvor Reims ligger. Etter den romerske erobring ble stedet kalt Civitas Remorum og ble lokal hovedstad. Området ble kristnet i senromersk tid og da ble Reims bispesete.
.
Reims ligger i regionen Champagne-Ardenne i Nord-Frankrike, 144 km nordøst for Paris. Ved folketelling i 1999 var det 187 206 innbyggere i Reims, storbyområdet hadde 291 735 innbyggere. Reims er ofte omtalt som hovedstad i Champagne, men er kun den største byen i regionen. Byen er en gammel provins i Frankrike og verdenskjent for den musserende vinen Champagne.
Reims er en by med vakre plasser, hyggelige arkader og sjarmerende små forretninger. Byens sentrum er forholdsvis lite og har en mange interessante bygninger i Art Deco-stil. Jeg så også bygninger i Art Nouveau. Etter å ha nesten blitt totalt ødelagt under Første Verdenskrig, ble Reims gjenreist på 1920-tallet.
Place Drouet d'Erlon i sentrum er fullpakket med koselige kafeer og barer.
Her er også en rekke statuer og fontener. Den vakre bygningen Palais de Justice ligger ved La Place Myron Herrick. Vi spiste lunsj på fantastiske Café du Palais ved La Place Myron Herrick. Ute var kafeen som de fleste fortauskafeer, men inne var den helt utrolig.
Se mer om Café du Palais her. Etter en deilig lunsj ruslet vi rundt i sentrum.
De trange gatene hadde glasstak, så her kan man gå rundt i all slags vær.
Mye bedre løsning enn store moderne og bråkete shoppingssenter.
Reims er først og fremst kjent fra historien og ikke shopping.
Det var i Reims Frankrikes siste konge, Ludvig XVI, og Marie Antoinette ble tatt til fange og giljotinert under den franske revolusjonen. Reims har spilt en svært viktig rolle i fransk historie, siden byen har vært kroningsby i Frankrike. Den mest kjente kroningen er den av Karl VII hvor Jeanne d'Arc var til stede.

Senere skal jeg skrive om katedralen og hun som ble brent på bålet.

2 kommentarer:

Anne-Berit sa...

Artig å lese om denne vakre byen.Du har vært mange fine steder.Ha en fin torsdag:o)

Brit. (lille meg) sa...

Spennende lesning dette! Har faktisk vært i Reims, i 2005.
Det styrtregnet og tordnet, så det var ikke så fristende å være utendørs da. Vi besøkte den store katedralen der, og noen butikker.
Jeg var sammen med ei venninne der.