13 mars, 2009

Jeanne d'Arc

Place du Parvis, ved katedralen Notre-Dame i Reims, står en stor statue av Jeanne d’Arc.
Jeanne d'Arc (1412—31), fransk nasjonalhelt og helgen, er en av de mest omtalte skikkelsene i europeisk historie. Hun vokste opp i en vanlig bondefamilie på den franske landsbygda, men kom til å spille en avgjørende rolle i 100-årskrigen mellom England og Frankrike. I januar 1429 hørte hun om engelskmennenes beleiring av Orléans og og ledet av en sterk religiøs overbevisning følte hun seg kallet til å kjempe for et fritt Frankrike. Dette var i en tid da engelskmenn og deres allierte hadde kontrollen over store områder på fransk jord. I mars nådde hun Chinon, hvor den maktesløse franske Kong Karl VII (Charles) oppholdt seg.
Unge kong Karl VII av Frankrike hadde hørt om Jeanne d'Arc og ville sette henne på prøve. Han lurte seg inn i hærens rekker og lot en av sine fortrolige medhjelpere innta tronen. Da Jeanne kom inn i salen, enset hun knapt mannen på tronen, men gikk straks frem til Karl og neide for ham som sin konge. Dette imponerte kongen i den grad at han ga henne kommandoen over sine 12 000 soldater. Til å begynne med ønsket ikke de franske soldatene å lystre henne, men da de så at alle som fulgte henne, lyktes, og at alle som ignorerte henne, mislyktes, begynte de å anse henne som sin leder. Kledd i hvit rustning og med sitt eget banner hevet, befridde Jeanne d’Arc den beleirede byen Orleans i 1429 og nedkjempet engelskmennene i fire andre slag. To ganger ble hun såret, men hver gang ble hun frisk og fortsatte kampen. Hennes ordre var som fra et militært geni. Jeanne d'Arc marsjerte inn i byen Reims og sto med sverd og banner i hånd mens kong Karl ble kronet til konge. Hun kjempet i slaget om Paris helt til hun ble tatt til fange i 1430 ved Compiègne av engelske allierte, som solgte henne til engelskmennene for 16 000 franc. Jeanne ble satt i fengsel, anklaget for kjetteri.
.Jeanne d’Arc endte sitt liv tragisk da hun etter en langvarig hekseprosess ble brent på bålet i Rouen 30.5.1431. Selv om hun var kun 19 år gammel, hadde hun rukket å utløse en fransk patriotisme og en ny glød i kampen mot engelskmennene; dette førte til den gradvise fordrivelsen av dem fra Frankrike de følgende 25 år. I 1920, nesten 500 år senere, ble Jeanne d'Arc kanonisert til helgen av den katolske kirke. Hennes minnedag er egentlig 30. mai, mens hun i Frankrike feires første søndag etter Kristi Himmelfartsdag. Hun ble i 1922 utnevnt til Frankrikes andre nasjonalhelgen og hennes navn står i Martyrologium Romanum. Denne livshistorien har inspirert mange kunstnere, som vanligvis avbilder henne som en jomfru i rustning med sverd og fane, men også henrettelsen på bålet avbildes ofte. Det er også laget flere filmer om Jeanne d’Arc.


På bildet under ser du statuen med den vakre katedralen Notre-Dame de Reims i bakgrunnen. Den store turistbussen ser ut som en minibuss i dette perspektivet!
Jeg kommer tilbake med bilder og tekst om katedralen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Interessant at du skriver om denne fantastiske kvinnen!

Har du sett filmen om henne. En lang, men veldig interessant film. Tror den kom på slutten av 90-tallet.

Mvh Nina (fast leser av bloggen din)

Randi's Tanker sa...

Takk for hyggelig kommentar Nina. Er usikker på hvem du er, men det spiller ingen rolle. Det er uansett koselig at du leser bloggen.

Jeg har ikke sett noen film om Jeanne d'Arc. Spørs om ikke jeg må sjekke DVD markedet.

God helg!