12 mai, 2009

Real Cartuja de Valldemossa

Valldemossa er først og fremst kjent som stedet der den polske komponisten og pianisten Frédéric Chopin og forfatterinnen Aurore Dupin, alias George Sand, tilbrakte en vinter sammen i 1838-39. Paret bodde på Real Cartuja de Valldemossa, i det tidligere munkeklosteret. Det ble en turbulent og miserabel vinter på Mallorca, hvor de tilbrakte tiden som leieboere i uoppvarmede klosterceller i Valldemosa.
Chopin og Sand var ikke de første som oppdaget Valldemossa. Jaime II, den første kongen av Mallorca, interesserte seg tidlig for landsbyen. Han bygde et palass for sin sønn Sancho som led av astma. Han håpet at det friske klimaet i fjelllandsbyen ville ha positiv effekt på sønnens sykdom. Real Cartuja har vakre klosterhager og nydelig utsikt.
Det ble ganske snart maktskifte på Mallorca, så Kong Jaime II fikk ikke bli lenge i Valldemossa. Kong Martin I de Aragon (Martin den menneskelige) beslagla og ga slottet til Kartusianerordenen i 1399. Fram til 1835 blir klosteret drevet, da en kirkefiendtlig regjering stengte det. Klosteret var lenge tomt og ubebodd. Omsider ble det delt opp i "celler" som ble solgt til leietaker. Under en fotomontasje fra klosteret.

Det var i prinsippet et ubebodd og forlatt kloster som Frédéric og hans elskede George Sand søkte tilflukt i. Paret kom til Valldemossa med Sand's barn ettersom alle herberger i Palma nektet å gi dem ly fordi de var redd for at Chopins forferdelig hoste var smittsom.
.
Se video fra Real Cartuja de Valldemossa her.
.
Celle 2 i klosteret er dedikert til Frédéric Chopin. Samling i denne cellen inneholder noter og signerte brev fra komponisten. Originalutgaver av hans arbeider, hans piano og en lokk av håret.

Chopin vantrivdes her og skrev derfor bare dyster musikk som handlet om regn, gjør ikke saken bedre. I denne cellen komponerte han blant annet "Regndråpepreludiet".
Celle 3 er tilegnet George Sand. Hennes samling består av signerte litterære manuskripter, først og fremst ”Un invierno en Mallorca (A Winter in Mallorca/En vinter på Mallorca), signert brev, portretter, fotografier og personlige gjenstander.
Vinteren 1838-1839 var regntung og kald. Klima fikk en så alvorlig innvirkning på Chopins helse (han led av en kronisk lungesykdom) at han og George Sand var nødt til å dra tilbake til Paris for å redde hans liv. Han overlevde, men ble aldri helt frisk igjen etter dette oppholdet.
.George Sand skrev etterpå svært så nedlatende om sine medborgere i den biske boka "En vinter på Mallorca". I boken skriver hun om den "oliveneoljestinkende befolkningen" og kaller innbyggerne "griseelskende pappskaller". "Finnes det noe mer nedslående enn folk som ikke har annet å gjøre enn å be, synge og arbeide - men som aldri tenker?" Om Chopin refererer hun bare til "han med luftrørskatarr, som alltid har problemer med sitt piano". Det er vel ikke til å undres over at landsbyens innbyggere tisket og hvisket om kvinnen som i 1838 var skilt, gikk i bukser, røykte sigar og attpåtil levde i synd.
.
I dag er cellene de hadde i byens kloster blitt museum. Årlig arrangeres Chopin musikkfestival i klosteret, se info om årets festival her.Blant andre internasjonale celebriteter som har bodd i Valldemossa, er den argentinske forfatteren Jorge Luis Borges og poeten Ruben Dario fra Nicaragua. Filmskuespilleren Michael Douglas var tidligere gift med en dame fra Valldemossa og eier fortsatt halvparten av sommerresidensen i S'Estaca, ikke langt fra Valldemossa. Han og ekskonen har inngått en avtale om å bruke residensen 6 mnd hver i året. Douglas og Catherine Zeta-Jones tilbringer ofte fridager i sin europeiske ferieidyll. Da spaserer de ofte i Valldemossas gater, men jeg har aldri støtt på paret under mine besøk. S'Estaca ligger øde til i en bratt skråning, skjermet for alle turister. Her har jeg fotografert eiendommen under en båttur langs kysten.
Skuespiller Michael Douglas har også satt sitt preg på byen, med kultur- og opplevelsessenteret Costa Nord. Her kan man blant annet bli med på en tur rundt Mallorca på lerretet, med den berømte skuespilleren som guide og forteller.
.Da sier jeg takk for følget og avslutter besøket i den vakre landsbyen Valldemossa. Flere innlegg om Valldemossa her.

8 kommentarer:

Madame sa...

Det var utroligt spændende at læse og at se dine billeder, Randi! Jeg er meget historisk interesseret - så det var guf :-)

Anne-Berit sa...

Fantastisk og lærerikt,med vakre bilder til.Ha en fin dag i Tomrefjord!

Tante Grønn sa...

Interessant og lærerikt! Regndråpepreludiet er et av mine favorittstykker. Vender stadig tilbake til å spille det, selv om ferdighetene ikke er hva de en gang var. Jeg kan levende forestille meg regnet dryppende ned utenfor, mens Chopin satt inne i klosteret og sturet.
Ha en fin dag!

Brit sa...

Jeg er imponert over alt du vet om Mallorca! Du må ah lest mye....
Fine bilder du viser oss igjen!
Takk for guidingen!
Ha en fin dag!:-)

Berit T sa...

Utrolig! Du må være veldig glad i dette landet..

Jeg prøvde meg på fottrikset ditt, og måtte le høgt, det gikk akuratt som du sa!!!

Eva sa...

Kjempefin presentasjon av La Cartuja!

synne sa...

Godmorgen.
Så flott det var å lese om Valldemosa. Lengter tilbake ska du vite.
Minnet sviker meg litt, men husker du vad det stykket heter som di spiller nede i Cuevas del Drach? Er det regndroppspreludiet?
Har leita etter det musikkstykket skjönner du.
Klems Synne.

Anonym sa...

Så härligt, Randi. Jag var i Valldemossa igår och känner så väl igen allt. Vi fick också njuta av en pianokonsert. Chopin! En skön rening av själen.

Kram från Mama Soller