03 mai, 2009

Fredslunden

Fredslunden ble grunnlagt av Bjørnsonfestivalens president, Knut Ødegård i 1997. Ideen og beliggenheten tar utgangspunkt i symbolet som Kongebjørka representerer: kampen for frihet, fred og menneskeverd. Bildene under er fra omvisning i Fredslunden under et familietreff i august 2008.
Fredslunden understreker det frie ordets og kunstens motstandskraft mot alle menneskefiendtlige ideologier over hele verden. Eiketrærne symboliserer livskraft og utholdenhet, vern om enkeltmenneskets rettigheter og en fremtid med fred og rettferdighet for alle folkeslag.

De første trærne ble plantet av Afrikas første Nobelprisvinner i litteratur, Wole Soyinka fra Nigeria, og forfatteren Yasar Kemal fra Tyrkia - begge lysende representanter for kampen for menneskerettighetene.
.
Senere har en rekke statsledere og viktige forkjempere for fred og menneskerettigheter plantet flere eiketrær. I 1998 plantet verdens første kvinnelige president, Vigdis Finnbogadottir fra Island, sitt tre sammen med den irske Nobelprisvinneren Seamus Heaney. I 1999 plantet Israels ledende prosaforfatter, Amos Oz, og formannen i Palestinas Forfatterforening, Izzat Ghazzawi, hvert sitt tre - en sterk symbolsk handling for fred i Midt-Østen.

Thor Heyerdahl, vår tids fremste oppdager av nye veier og forbindelseslinjer mellom mennesker, plantet sitt tre i 2000. I 2001 plantet den kinesiske lyrikeren, Bei Dao tre. Bei Dao (f. 1949) regnes som Kinas fremste poet . Han har gitt ut en rekke diktsamlinger som er oversatt til mange språk. Var aktiv med i demokratibevegelsen som kulminerte med studentdemonstrasjonene på Den Himmelske Freds plass. Bei Dao lever nå i eksil i USA.

Hans Blix plantet sitt tre i Fredslunden i 2004. Blix er tidligere leder av FN's våpeninspektører i Irak. Bildet under er lånt fra nrk.no og tatt under en fredsmarkering i Fredslunden.

Fredslunden vil vokse ut fra troen på overvinnelse av fordommer og undertrykkelse av enkeltmennesker og folkegrupper.

(Kilder: Bjørnsonfestivalen og Molde kommune.)

8 kommentarer:

Tofo sa...

Dette høres flott ut!

Helene sa...

En meget fin park, Fredslund.
Fint innlegg.
Ønsker deg en fin Søndag videre.
Hilsen fra Helene.
:)

Anne sa...

No gliser jeg bredt her jeg sitter ja. Det er jo selveste Richard jo!!
verden er ikke stor du :-))

Anne sa...

Nei nå må du da slutte å tulle med meg... han står jo der jomidt på det første ed hendene i den velkjente buksa si. Stripete skjorte og greier :-) kjenner han jeg sjø..., og bor jo like bort i her???

Anne sa...

Kona heter Martha.

Randi's Tanker sa...

Mannen i stripete skjorte heter Rolf og kona heter Brita.

synne sa...

Hei Randi.
Har aldrig värt på Romsdalsmuseet. Må nok ta meg en tur dit når vi reiser oppover.
Flotte bilder og så liker eg når du forteller litt om plassen og.
Ha nå en flott kveld. Her blir det Miss Marple om ikke så alt for lenge.
Klems Synne.

Anne sa...

Ikke til å tro!!!!!! nesten så jeg ikke tror deg, de er jo dobbeltgjengere jo :-0