02 mai, 2009

Kulturminneåret 2009

Kongebjørka ved Glomstua er mai måneds kulturminne i Molde.
Dette er stedet hvor Kong Haakon VII og Kronprins Olav søkte tilflukt for tyske bombefly i april 1940 da tyske okkupasjonsstyrker var på jakt etter dem. Kongebjørka er blitt et nasjonalt monument over norsk motstandskamp mot undertrykking, ufrihet og vold.
Den 23.april 1940 kom Kong Haakon, kronprins Olav og den norske regjering med deler av stabsadministrasjonen til Molde, på flukt fra tyske okkupasjonsstyrker. Fram til 29.april var Molde Norges hovedstad. Under oppholdet bodde kongen og kronprinsen på Glomstua.
.
Kongens og regjeringens reiserute var hemmeligstemplet, så da Per Bratland (journalist i utenriksdepartementets pressetjeneste) ankom Molde fikk han bind for øynene før han ble fraktet til Glomstua. Med det samme Bratland kom til Glomstua gikk flyalarmen, og kongen og kronprinsen søkte tilflukt i skogbrynet bak huset. Intervjuet ble glemt, men Bratland hadde fått tatt mange bilder før han igjen ble fraktet med bind for øynene tilbake til Molde sentrum.
(Bilde lånt fra nrk.no)
Per Bratland reiste til Stockholm hvor bildene av Kong Haakon og kronprins Olav ble offentliggjort. Etter noen måneder dro Bratland over til Den norske legasjonen i London hvor Nordahl Grieg fikk se bildene. Han ba Bratland bli med til hotellet hans den kvelden for å fortelle historien bak bildene. I grålysningen neste dag ble diktet ”Kongen” til.
. ”Ved en sølvblek bjerkestamme
mot en naken vårskogs mørke,
står han ensom med sin sønn.
Tyske bombefly er over.”
.
Fra da av ble bildet og diktet uløselig sammen publisert over hele den frie verden og bidro til å inspirere til videre motstand mot okkupasjonen. Bildet viser ikke en slagen konge og kronprins, men to rakryggede menn som åpenbart er klare til å kjempe videre.
I Molde ble bildet først kjent vinteren 1954/55 og da var det flere rundt om i Norge som mente at bildet var tatt hos dem. Molde Lotteforening var ikke i tvil om hvor bildet var tatt og handlet raskt. De samlet inn penger og billedhugger Hjalmar Hansen ble engasjert til å lage et relieff. Allerede den 18.juni 1955 kunne Kong Haakon VII avduke minnesteinen ved bjørka han og kronprins Olav var blitt fotografert under. Siden har stedet, steinen og bjørka blitt et nasjonalt monument over norsk motstandskamp mot undertrykking, ufrihet og vold.
Kongebjørka fikk hard medfart i 1981 da noen prøvde å felle den med sag. Iherdig innsats berget den, men under orkanen natt til 1.januar 1992 måtte den gi tapt. Allerede da stod den nye Kongebjørka klar til å overta. Kong Olav hadde plantet den i august 1982. Denne bjørka ble også utsatt for hærverk, ikke mindre enn to ganger. I juni 1992 plantet Kong Harald sin bjørk og den har fått stå i fred. Samtidig avduket han en ny minnestein med relieff av Kong Olav og kongedikt av Knut Ødegård.
Kilder: Informasjonstavlen ved Glomstua og Molde kommunes informasjonsside.

5 kommentarer:

Synnøve. sa...

Det er så trist at ikkje folk kan la slike ting ¨väre i fred. Det er historia vår det er prat om.
Men man har sine tanker om vem som kan gjöre noe slikt.
Nå får vi håpe at det får väre ifred.
Ha nå ei godnatt. Eg skal sove godt kan eg love deg.
Klems Synne.

Anne-Berit sa...

Noen kan ikke la være å ødelegge ting andre setter pris på.Husker det var mye skriverier og snakk i media da disse pøbelstrekene skjedde.Lurer på hva som rører seg oppi hodet på enkelte.
Et flott og opplysende innlegg fra deg var dette no uansett.Lærer mye av bloggen din jeg.
Ha en fin søndag!

sinneskatten sa...

Att läsa om våra historier är berikande.
fina bilder och bra skrivet.
Carina

Anne sa...

Å ja dete har jeg da hørt om kan du skjønne!! Irriterende at noen mennensker er slik at de på død og liv skal ødelegge du...

Ha en flott søndag.

Jorunn Helene sa...

Sier som de andre synd at noen bare må ødelegge. Kan de ikke la kongebjørka i fred.
Jeg har også et bildet av kongen ved bjørka, i ett gammelt blad.
Kanskje jeg skal legge det ut nærmere frigjøringsdagen.?
Ha en nydelig søndag.
Og en fin uke. :)
Hilsen helene.