06 juli, 2014

Fredsbenken

Utenfor Molde Trafikkterminal står en benk som er helt unik. Den er laget av en 6 meter lang edelgran fra Retiroskogen i Molde og kunstneren er franske Olivier Ledoux. Arbeidet Fredsbenken startet i juni 2012.

Høsten 2013 gikk det ut en invitasjon til innbyggere og bedrifter i Molde om å gi et økonomisk bidrag. "Med hjerte for Molde. Fredsbenken på Bussholdeplassen!" var invitasjonens overskrift. Denne invitasjonen har jeg hatt liggende og i april tok jeg bilder av Fredsbenken.


For at dere skal få bakgrunnen for denne benken, har jeg skrevet av det som sto i invitasjonen:

"Nyttårsorkanen i 1992 laget store skader på Vestlandet. Det var materielle ødeleggelser og hendelsen satte sine spor i menneskenes sinn.  Inger-Mette Stenseth tok kontakt med Olivier Ledoux, en fransk kunstner som fra 1987 reiste verden rundt og gjorde døde trær om til skulpturer. Ofte skapte han kunsten sammen med barn på stedet han besøkte for å gi dem en anledning til å bearbeide tanker og følelser. Sommeren 1992 kom han til Molde og jobbet med trær som falt under orkanen. Resultatet ble Moldehvalene som mange av oss i byen har et forhold til. Tre skulpturer som 21 år senere fremdeles sprer glede for oss som rusler rundt i havna ved Molde Fjordstuer. 

I 2011 ble Molde på nytt rammet av orkan da "Dagmar" herjet. Olivier kom sommeren etter og satte i gang en skulpturdugnad ved gamle Tollboden. Sammen med noen flotte, sterke kvinner i byen lagde han Fredsbenken. Fredsbenken gjengir noe av livet i Molde med vakre, fargerike roser, sildestimer og malstrømmer som gir liv til havet, og store, røde hjerter. Olivier Ledoux ønsket å knytte båndet mellom Molde og Fredsbenken sterkere gjennom å invitere Knut Ødegård til å lage et dikt om sin barndom, og slik ble Knut Ødegård også satt pris på som grunnleggeren av Fredslunden på Glomstua. Da idéen kom om å sende Fredsbenken fra Molde til Reykjavik ga mange uttrykk for at de vil at den skal bli værende i byen. De ser den som sin benk. Flere har trodd den er kjøpt og betalt av Molde kommune. Slik er det ikke.

Det skal være klart at Fredsbenken ikke er et bestillingsverk fra Molde kommune. Når vi har tatt kontakt med kommunen er det fordi vi ser at det er en god tanke at byens innbyggere eier benken gjennom Molde kommune. Men kommunen har ikke penger til innkjøp av kunst. Derfor inviterer vi nå innbyggere og bedrifter i Molde til å ha eierskap til Fredsbenken gjennom å bidra økonomisk til kunstneren. Olivier Ledoux er en kunstner som baserer sin filosofi på menneskers behov og empati. Når han reiser rundt for å jobbe, lytter han til folket og stedet for å prøve å speile akkurat denne plassen gjennom kunsten. Det mener vi han har gjort for Molde, både gjennom Moldehvalene og Fredsbenken. Bilder av de tre hvalene blir ofte brukt i presentasjoner av Molde og Fredsbenken viser symboler som er viktige for byen.

Plasseringen av Fredsbenken er nå bestemt å være Bussholdeplassen - et viktig hjerte for byen. Den skal stå foran Narvesen og Trafikkterminalen og vil være en skulptur for folk til å møtes ved, til å sitte på, leke med, prate om, ta bilder av - en arti' sitteskulptur som gir liv til Bussholdeplassen. Nesten 2 millioner mennesker oppholder seg her i løpet av året og vil gi Fredsbenken en folkelig ramme."

Invitasjonen er signert av Inger-Mette Stenseth, Anita Skarsbø og Anna Malene Eik. Takk for at de tok initiativet til dette! Benken ble i fjor midlertidlig plassert ved Bussholdeplassen, men nå i juni ga kommunen endelig grønt lys for at benken kan bli stående der. Om du vil være med på å eie Fredsbenken kan du gi ditt bidrag. Stort eller lite, alle monner drar. Kontonummer i DNB: 7435.05.61696

Ettersom dere har fått hele historien, presenterer jeg mine bilder uten videre tekst.
 


Her er diktet av Knut Ødegård:


At Molde kalles "Rosenes By" kjenner vel de fleste nordmenn til. På benken er det roser i fleng.


Romsdals Budstikke skrev om Fredsbenken da den sto ferdig i 2012. Det kan du lese her.
Like ved Aker stadion (MFK's hjemmebane) står Moldehvalene Olivier Lecoux laget i 1992. 

Ta en titt på denne videoen og se arbeidet fra trestamme til benk. Imponerende!
 

 

Fargerik kunst som frisker opp bybildet i Molde. 
Har du noen lignende der du bor?  Fortell i en kommentar!1 kommentar:

Madame sa...

Hor er den smuk, Randi - og det er dejlige tanker bag Fredsbenken.