01 september, 2013

Bruk av andres bilder på internett

For 3 år siden laget jeg en montasje av 2 bilder.  En montasje jeg er godt fornøyd med og fått mye skryt av.  Bildene tok jeg på stranden i Puerto de Sóller.  Jeg presenterte det første gang på bloggen med teksten "Et hjerte av stein? Nei, et hjerte i stein. På en strand i mitt paradis."


Bildet er også førsteside i selvlaget fotobok fra mitt sommerparadis.


På internett florerer "lån & bruk" av bilder, uten at bruker oppgir hvem som har tatt bildet. I høyre kolonne i bloggen min henviser jeg til "Lov om opphavsrett" som sier "Den som skaper et åndsverk, har opphavsrett til verket."  Private bilder er nemlig også et åndsverk og i bloggen ber jeg om at de som bruker bildene mine ber om tillatelse. Dessverre er det ikke alltid dette blir respektert. Jeg har funnet bildene mine brukt mange steder, uten henvisning til fotograf. Noen ganger har jeg gjort bruker oppmerksom på at bildet er mitt og fått til svar at det de finner på internett er vel til fri bruk. Men slik er det altså ikke! Du kan lese mer om misbruk av bilder her.

I forrige uke fikk jeg telefon fra en dame som gjerne ville bruke "hjertebildet" i sitt arbeid.  Ettersom dette ikke var i kommersielt øyemed, ga jeg selvfølgelig tillatelse for bruk av bildet. At bildet skal brukes i rapporter på barn som trenger litt ekstra oppfølging i hverdagen, rørte ved noe i mitt hjerte.


Om noen av mine bilder blir brukt kommersielt, vil jeg nok forlange en form for godtgjørelse. Kanskje det allerede er gjort, uten at jeg er klar over det? Det krever årvåkenhet fra min side om jeg skal klare å følge med om noen bruker mine bilder.  På bloggen "Spaniasol" kan du lese om uredelig bruk av bilder på internett. Bruker måtte henges ut i "gapestokk" før saken ble arkivert.


Så husk åndsverkloven folkens! Både når det gjelder blogg og Facebook.  Jeg synes det var flott at Barnehagenes pedagogiske fagsenter Bydel Bjerke tok kontakt. Noen ganger låner også jeg andres bilder i bloggen min, men da henviser jeg alltid til fotograf eller nettside.


5 kommentarer:

Bente's sa...

Flott bilde, og skjønner hva du mener - vi får være "våkne" når vi vil bruke andres bilder.
Bente

Anonym sa...

Vektig og bra innlegg, Randi! Denne typen påminnelser kan det ikke bli for mye av, ser det ut til.

Anita Ness sa...

Ja, her syndes det nok mye- men jeg har også fått flere henvendelser fra folk som ønsker å bruke dem, både i oppgaver og kommersielt- og det synes jeg er hyggelig. Jeg har fått honorar når det har blitt brukt kommersielt, ja.

Birthe sa...

Viktig at du tar opp dette! Det er mange som tror bilder er til fri bruk fordi de ligger ute på internett, men det er jo selvsagt ikke slik.

Steinbildet ditt er nydelig, og jeg skjønner godt at andre har lyst til å bruke det :)

Anne sa...

Aller først må jeg si meg så enig, men vet det er mange `skurker` der ute som slett ikke alltid følger samvittigheten. Men innimellom tror jeg å at det kan være uvitenhet faktisk, så dette er noe som bør `læres` på skolen spør du meg, menge tror at bilder de `googler` etter kan brukes overalt, men slik er det jo ikke. Trodde faktisk det jeg også `før` blogging, kamerainteresse osv osv, nei, her trengs folkeopplysning.

MÅ!!! da si at det bildet ditt er feiende flott Randi, enormt så fint også, symbolsk og vakkert, men så er jeg som du, litt stein- gal, he he

Fin uke ønskes deg vennen.