Side var oldtidshavneby i Pamfylia. I følge Wikipedia var Pamfylia i antikken en region i sørlige Anatolia, mellom Lykia og Kilikia, som strakte seg fra Middelhavet til Taurusfjellene, og utgjør i dag Tyrkias provins Antalya. Byen har ca 15.000 innbyggere. For rundt 100 år siden ble Side befolket av folk fra Kreta. Nå bor det ikke lenger mange tyrkere i selve Side, de fleste flyttet ut da turismen flyttet inn. De pendler til jobben i feriebyen fra nabolandsbyen Manavgat tre kilometer unna.
Det var når jeg leste dette jeg følte meg som en "Lykkens pamfilius".
I følge Store norske leksikon er lykkens pamfilius en person som kan prise sin lykke; en "heldiggris".
Jeg er vel en heldiggris som kan reise og oppleve nye steder på kartet! Denne gang har jeg vært i Side, som en gang var et betydelig sentrum for handel og kultur i Romerriket. Side er anatolsk for granateple (Pomegranate), selve symbolet på fruktbarhet.
Side har en lang historie og ble sannsynligvis grunnlagt i det 7. århundre f.Kr.
Alexander den store okkuperte Side uten kamp i 333 f.Kr. Etter okkupasjonen ble folket i Side introdusert for den hellenistiske kultur, som blomstret fra fjerde til første århundre f.Kr. Etter Alexanders død, falt Side under kontroll av en av Aleksanders generaler, Ptolemaios, som erklærte seg til konge av Egypt i 305 f.Kr. Ptolemaiosdynastiet kontrollerte Side inntil den ble erobret av Selevkos i det 2. århundre f.Kr. Til tross for disse okkupasjonene, klarte Side å bevare sin autonomi, ble et velstående og et viktig kulturelt sentrum i Pamfylia. Mellom 188 og 36 f.Kr. preget Side sine egne penger.
De mange ruinene i og rundt Side er blant de mest severdige i hele Lilleasia:
- Ruiner etter teateret som var det største i Pamfylia rommet en gang opp mot 20 000 mennesker. Det romerske amfiteateret i Side er større enn teaterne i både Aspendos og Perge i gamle Pamfylia.
- I nærheten av teateret finnes ruinene etter Dionysus tempel.
- Det gamle romerske badet er restaurert og er i dag museum som har mange statuer fra den romerske perioden.
- De gamle bymurene som vises på bildet over, er godt bevart og stammer fra 2. århundre f.Kr.
- Det er flere tempelruiner i Side. Et av templene ble i lang tid brukt som slavemarked for piratene som styrte Side.
Over store deler av Side ser man spor etter bymuren.
Om murene kunne tale...
Først trodde jeg at disse steinene som lå på muren ved stranden var "fake", men fikk fortalt at dette var også rester etter bymuren.
Hovedporten i bymuren er skadet. Det er helt utrolig at store turistbusser kan kjøre gjennom denne porten. Her var jeg kun på kveldstid, derfor litt dårlige "nattebilder".
Den kvelden vi gikk forbi byporten tok jeg også bilder av det romerske teatret, utvendig.
De enorme ruinene etter det amfiteateret er av de største attraksjonen i Side. Det romerske amfiteatret skal være et av Tyrkias fineste. Her lot man seg underholde med gladiatorkamper. (ca. 100 e. Kr.).Det var meningen at jeg skulle tilbake på en fotosafari på dagtid, men jeg gikk tom for energi bare ved tanken. Jeg var tross alt i Side for å slappe av og hente krefter. Derfor har jeg funnet en video fra Side som viser de enorme områdene med ruiner, teatret, søylene til Apollontempelet, østre strand og vandring i gamlebyen.
Jeg komme senere tilbake med et innlegg fra ruinene etter Apollon og Athena templene.
3 kommentarer:
Fine bilder og interessant lesing:-) Har kikket litt rundt i bloggen din og her var det mye fint, legger meg til som følger jeg:-)
Hilsen fra Marianne
Flotte bilder Randi! Trykia har rik histroie og mye å by på, selv om det er triveligere på øyriket utenfor Marokko.;)
Du er makalaus til å lage reiseblogger! Det er lenge siden jeg har vært inne i bloggverdenen, men i dag har jeg lest meg opp her hos deg. Som alltid, en fornøyelse, både bilder og tekst.
En god helg til deg. Klem
Legg inn en kommentar