29 oktober, 2012

Tyrkias far

Mustafa Kemal Atatürk blir sett på som republikken Tyrkias far. Han gikk i spissen for å modernisere og sekularisere landet etter grunnleggelsen i 1923. Etter den tyrkiske uavhengighetskrigen, ble ikke bare den moderne tyrkiske republikken ble etablert, men Mustafa Kemal ble også valgt som den første presidenten i den nye republikken 29. oktober 1923.

Overalt så vi statuer og minneplater av Mustafa Kemal, også ved havnen i Side.


For Mustafa Kemal var vesten et forbilde for Tyrkia da det nye og moderne landet ble skapt. Mustafa Kemal vestliggjøring var ikke det samme som demokratisering. Han brukte brutale undertrykkelsesmetoder for å modernisere landet etter vestlig modell, demokrati var et mål og ikke et middel for å oppnå ei bedre framtid.

Mustafa Kemal var ikke bare en kommandør som ledet uavhengighetskrigen med hell, men også et geni av en statsmann som gjorde dyptgripende reformer. Under det meste av sitt 57 år lange liv, arbeidet Mustafa Kemal utrettelig for nasjonens lykke og for landets uavhengighet. Han kom seirende ut av hver kamp han utkjempet

I 1924 opphevet Mustafa Kemal kalifatet og innledet sitt omfattende arbeid for å omdanne Tyrkia til et vestlig samfunn. Sentrale elementer i dette arbeidet var en klar sekularisering av samfunnet, innføring av det latinske alfabetet og statlig styring av økonomien.

I forbindelse med et påbud om at alle tyrkere skulle ha et familienavn, ble han av nasjonalforsamlingen hedret med navnet Atatürk (Tyrkernes far) i 1934.  Grunnleggeren av Republikken Tyrkia, Mustafa Kemal Atatürk, døde i Istanbul 10. november 1938.Ingen kommentarer: