06 desember, 2008

Skal vi danse?

Latinorytmer får blodet til å bruse og dansefoten har problemer med å være i ro. Er dere enig? Herlig substitutt på vinterkalde dager og kvelder. ¡Vamos a bailar!
.
Siden jeg ferierte i Spania første gang i 1985 har jeg elsket spansk musikk og gjerne oppsøkt dansesteder med lokal musikk. Dessverre har det etterhvert blitt mindre lokal musikk og mer internasjonal listepop som spilles på utestedene. Kjent musikk ser ut til å tiltrekke seg flere turister og spanske barer er i mindretall på de typiske charterplassene. Jeg forstår ikke helt vitsen med at nordmenn går på norsk bar, for å høre norsk musikk når man er i Spania.
.
På slutten av åttitallet var dansebaren Toro Bravo i Puerto Rico (Gran Canaria) et paradis for elskere av latinomusikk. Dessverre finnes ikke baren mer og i Puerto Rico høres lite latinorytmer. I dag vil jeg derfor mimre om de "gode gamle dager" og skrive om en kanarisk venn som er en fantastisk sanger.


Turister var det ikke mange av på Toro Bravo, men desto flere kanariere som gikk ut for å danse. Vi opplevde en god og ”travel” ferie med dans til langt på natt. Du verden så artig vi i "festkomiteen" hadde det!


Det var på Toro Bravo i 1989 jeg første gang traff Oscar Santana Hernández og han er en god representant for latinorytmer. Lite visste jeg den gang om at han var medlem av den kjente kanariske gruppen ”Los 3 de Canarias”. Som en god venn av bareieren hadde Oscar steppet inn på kort varsel pga sykdom hos en annen musiker. Vi ble venner for livet (amigos para siempre) og møtes hver gang jeg er på Gran Canaria.
 

Først våren 1997 fikk jeg høre hele gruppen ”Los 3 de Canarias”.
 

Bildene under er fra nyttårsfeiring på Shamrock i 1997.


Med festhatt på hodet lytter jeg til Oscar's sang.


Hans vakre stemme har bestandig imponert meg.
Se og hør på denne video fra en TV-opptreden med "Los 3 de Canarias".
Først litt prat, så kommer nydelig sang:
Bildet under er fra 2006 på Shamrock.

Se og hør mer av "Los 3 de Canarias" her.

På nettsiden til gruppen kan man bl.a. lese dette:
Siden Oscar var tolv år var han sikker på at livet hans skulle vies til musikken. I ungdommen startet han sammen med broren og en kamerat en gruppe, som ved en tilfeldighet ble kalt ”Los 3 de Canarias”. Det var en hallomann i Radio Las Palmas som sa ”send inn de 3 kanarierne”, dermed hadde Antonio Suárez López, Pedro Santana Hernández og Oscar Santana Hernández fått navn på gruppen sin.
.
Fra slutten av 60-tallet gjennomførte "kanarifuglene" turneer rundt om i verden med sin folklore musikk. Oscar minnes at han måtte velge mellom familie og sin drøm, og han valgte sistnevnte. Da han forlot hjemstedet Telde hadde han med seg en liten koffert, en gitar og en timplillo (timple = liten gitar). Først spilte de i Barcelona en stund, så fristet Madrid, så spilte de i nesten 20 år spilte på cruiseskip og på underholdningssteder på forskjellige steder. De besøkte i alt 188 havner med ulike cruiseskip (bl.a. med ”Queen Elizabeth II” og ”SS Rotterdam”). På lange cruise ble de ønsket velkommen, bortskjemt og godkjent av aristokratiet. En lang periode hadde de også spillejobber innen hotellkjeden Hilton. Med sine gitarer og vakre stemmer har de også turnert Europa, Amerika og Øst-Europa. De kan vise til flere "Top 10" og hadde mange opptredener på radio- og TV i løpet av disse årene.
.
I 1989 bestemte Pedro og Oscar seg for å returnere til Gran Canaria, mens Antonio valgte å bli i Nederland. Året etter begynner Andrés Morales i "Los 3 de Canarias", en stor musiker og sanger som tidligere var et forbilde for brødrene. Elskverdige personer både Oscar, Pedro og Andrés.
.
Diskografien fra 1971 fram til i dag er lang og innholdsrik. Nå har de jevnlig sine opptredener på Kanariøyene, men har også fokusert på andre aktiviteter utenfor musikken. Oscar er aktiv i næringslivet, bl.a. eier han den irske baren Shamrock i Puerto Rico sammen med Oscar jr. De prøvde seg først med spansk bar, men turistene sviktet og det viser seg at det irske konseptet slo mye bedre an. Hver gang jeg er i Puerto Rico er jeg innom Shamrock for å hilse på og blir tatt hjertelig i mot som en god venn. Jeg må nok innom en tur i år også, selv om jeg skal bo i Puerto de Mogan. Gamle venner svikter man aldri!


Since my first holiday in Spain in 1985, I simply love Spanish music.
.
When I am on vacation, I like to visit places where Spanish music is performed. The dancing bar Toro Bravo in Puerto Rico (Gran Canaria) was in 1989 a paradise for those of us who love this music.
.It was in 1989 I first met Oscar Santana Hernández when he performed at Toro Bravo . His voice really impressed me! We went friends for lifetime (amigos para siempre) and meet every time I'm on Gran Canaria. At that time I did not knew he was a member of the famous canarian group "Los 3 de Canarias". From the late 60's the group has been touring around the world with their folklore music. First they played in Barcelona for a while and then Madrid. For almost 20 years they where playing on cruise ships. They visited a total of 188 ports with various cruise ships (including the "Queen Elizabeth II" and "SS Rotterdam"). On the long cruise they was welcomed, pampered and approved by the aristocracy. A long period they also were entertaining in different Hilton Hotels. With their guitars and beautiful voices, they have also toured Europe, America and Eastern Europe. They can point to several "Top 10" and had many performances on radio and television during these years.
.
In 1989, Pedro and Oscar decided to return to Gran Canaria, while Antonio chose to be in The Netherland. The following year begins Andrés Morales in the "Los 3 de Canarias", a great musician and singer who previously was a role model for the brothers. Friendly people, both Oscar, Pedro and Andrés.
.
Discography from 1971 to date is a long and interesting. Have a look and listen to songs on their website here. Now they have their regular performances on the Canary Islands, but have also focused on other activities outside of music. Oscar is active in the business world, he owns the Irish Shamrock Bar in Puerto Rico where I use to meet him. Can’t wait to say hello to him when I travel to Gran Canaria next week.


6 kommentarer:

Anonym sa...

god tur nedover, Randi! Så lover du å kose deg masse med god musikk og masse god mat!?

Misunner deg bare litt.....

Randi sa...

Takk for det Carpe. Skal sende noen varme tanker til deg.

Hvis du går tilbake til 17.10., synger husverten min for de kommende 4 uker. Gjett om jeg gleder meg!

http://sollerlover.blogspot.com/2008/10/el-petromar-orillas-del-mar.html

BloggMan/RogMan sa...

Hej Randi. Nu har jag kollat din blogg lite mer ingående. Här finns mkt intressant att läsa. Kul att se alla bilder speciellt de äldre/scannade. Nu följer jag den oxå mer....måste ju ha nått att göra på praktiken som börjar på måndag =)

Randi sa...

Haha, du skal vel JOBBE da? :o)

Følg med, følg med - det kan bli mye fra "holmen" i de kommende uker!

LeylaM sa...

Heia Randi :)

Jeg oensker deg en riktig god tur nedover :)

Min mann er foroevrig fra Puerto Rico, men ikke det Puerto Rico som er paa Gran Canaria :)

Hans forfedre er fra Kanarioeyene og Italia, saa man kan vel trygt kalle han latino :)
Gaar mye paa spansk mat her i huset :) Han er foedt og oppvokst i USA, foruten de 5 foerste aarene av livet hans..saa han snakker pur amerikansk, men snakker ogsaa spansk flytende.
Vi blir nok aa reise til Puerto Rico for aa faa med oss hva den tropiske oeya har aa tilby :)

Ha en flott soendag :)

Randi sa...

Hei LeylaM og velkommen på besøk!
Jeg skulle jo hatt noe god mat å servere når du kommer på gjenvisitt. Du får lete på "menyen" i bloggen min, der finnes både norsk og spansk mat. Selvbetjening! ;o)

Så du er gift med en latino.
For noen år siden drømte jeg om en tur til en av de karibiske øyene, men slo det fra meg pga laaaang flytur. Er ikke redd, men en utålmodig sjel...

Ha en fin adventstid og velkommen tilbake på besøk.