04 desember, 2008

En uforglemmelig historie

I dag er jeg tilbake i bøkenes verden igjen og vil anbefale ”Ikke uten min datter”.
.
Boken fra 1987 forteller en sann historie om Betty Mahmoody og hennes familie i USA. Hun er lykkelig gift med Sayyed og de har en seks år gamle datter som heter Mahtob. Sayyed er fra Iran, men har bodd over 20 år i USA. Han jobber som lege på et sjukehus og er blitt amerikanisert. Derfor klarer han også å overtale kona Betty og Mathob til å bli med på ferietur til hjemlandet hans, Iran. Han er stolt av det han har fått til i USA og vil gjerne vise presentere familien i Iran for sin kone og datter. Besøket skulle vare i to uker. Da hjemreisen nærmer seg, erklærer Sayyed at de skal bli i Iran for alltid! Betty oppdager etter hvert at hun fratatt kontrollen over sitt eget liv. Ektemannen har kontrollen og han slår Mahtob og Betty. Oftere og hardere. De skal bo her med han og iføre seg hijab som alle gode kvinner. Betty blir forferdet og prøver å stille seg opp mot ham, og for å hevne seg tar han fra henne hennes eneste håp om å overleve: datteren. I lange perioder blir Betty sperret inne, atskilt fra datteren. Kamplysten våkner i Betty og hun forstår at om hun skal klare å overleve må hennes morsinstinkt og kjærlighet for datteren gjennom en rekke vanskelige og nesten uutholdelige prøver.
.
Betty sitt ønske er å få reise tilbake til USA. Men for å kunne gjøre det, må hun ha skriftlig tillatelse fra Sayyed. Betty sniker seg av og til ut av huset for å ringe til familien i USA. Hun har møtt en butikkeier, der hun får låne telefonen gratis. Butikkeieren forteller at han kanskje kan få Betty og datteren ut av landet. Ventetiden blir lang, og i mellomtida fortsetter Sayyed å styre livet hennes. Mot alle odds lykkes Betty og datteren Mahtob i å flykte tilbake til USA. Reisen var lang, og de møtte mange farer underveis.
.
En film basert på boken ble innspilt i 1991 med Sally Field i rollen som Betty. Hun går inn i rollen på en fantastisk måte. Jeg leste boken først og etter noen år så jeg filmen. Ble like grepet og engasjert begge gangene. En tankevekkende historie om fanatisk tro og mistro, om en sårbar kvinne og en liten pike fanget i spenningsfeltet mellom islamsk og vestlig syn på mann og kvinne, kultur og livsverdier. "Ikke uten min datter" vil etterlate et varig og særdeles sterkt preg på alle som leser boken eller ser filmen. Både bok og film kan lånes hos undertegnede. Today I will recommend the unforgettable book "Not Without My Daughter". This book, and the movie with the same title, set footprints in my heart. In this docudrama, based on true events, a mid-'80s Michigan housewife finds her life turned upside down when a vacation to Teheran with her Iranian husband turns into virtual imprisonment for her and her young daughter. Read more of the story here.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hi Randi, Thanks for becoming a follower. Still on for coffee in July?

Unknown sa...

Of course, Diane. I'll be in Puerto de Soller 4 weeks from July the 4th. Keep in touch.

Anne-Berit sa...

Har ikke lest boka,men filmen har jeg sett opptil flere ganger,skikkelig god.
Ha en fin dag!

Mare Nostrum sa...

Leste boka... sterk!