08 august, 2014

Vinter i Madrid

er en roman skrevet av C.J. Sansom og oversatt til norsk av John Erik Frydenlund. Forfatteren er historiker og har god kunnskap om Spanias historie. "Vinter i Madrid" har lagt lenge på vent hos meg, etter anbefaling fra flere av mine venner. Da jeg var i Spania i april, fikk jeg endelig lest den. Det tok faktisk ikke lang tid heller, for jeg klarte knapt nok å legge den fra meg.


Handlingen foregår i Francos Spania i 1940. Spania var nøytralt under krigen, men diktator Francisco Franco var under sterkt press både fra tyskerne og de allierte. Tyskerne håpet å få Spania med i krigen, mens de allierte ønsket at landet fortsatt var nøytralt. Madrid ble beleiret av Francos nasjonalistsoldater og hans allierte. Slaget om Madrid (La Batalla de Madrid) i november og desember 1936 var den mest konsentrerte kampen i byen under nasjonalistenes mest bestemte forsøk på å innta byen. Nasjonalistene inntok til slutt Madrid den 28. mars 1939.

I boken møter vi tre hovedpersoner (engelskmenn) i den borgerkrigsherjede Madrid. Det er ambassadetolken Harry Brett, forretningsmannen Sandy Forsyth og hans kjæreste Barbara Clare. Hun var tidligere sykepleier i Røde Kors og sørger over sin kjæreste Bernie Piper. Bernie var med i de internasjonale styrkene under borgerkrigen og ble etterhvert meldt savnet (antatt drept) under slaget i Jamara i 1937. Denne boken inneholder alt jeg liker ved å lese en roman. Litt historikk, litt romantikk, litt spenning, litt tristesse. Forfatteren skriver så godt at jeg lever meg inn i historien.

Sitat fra Bokklubbens anmeldelse: "Her er glamorøse ambassadefester med cocktails, spansk adelskap og svarte kniplinger, men først og fremst er romanen en melankolsk sang til det utarmede Madrid, hvor gatene er tomme for duer og katter, fordi sultende madrileños har drept og spist dem. Hvor kjøttet på tapasen er uhyggelig småbenet, hvor vinen er surere enn eddik. Romanen er fylt med lumske naboer, biske nonner, forlatte barn og desillusjonerte blikk. Den er fylt med gatelykter i snø, nakne avenyer uten trær, vaklevorne leiegårder, innrøkte kaféer og byens magi."

Jeg er ingen bokanmelder, men vil gjerne anbefale denne boken til de som vil lære litt mer om tiden etter borgerkrigen i Spania.  Redaktør Terje Stemland i Aftenposten skrev dette om boken: "Storstilet og intelligent spenningsroman fra Madrid anno 1940, der det store spørsmålet er: Går Spania med i krigen på tysk side?". Du kan lese alt han skrev i Aftenposten om boka her.

Jeg er jo veldig interessert i Spania og det er på tide at jeg også lærer litt mer spansk historie. Men jeg vil helst lære ved å lese historisk korrekte romaner. Som "Vinter i Madrid", "Vindens Skygge" og som "Hjemkomsten" av Victoria Hislop. Da jeg leste sistnevnte bok, kjente jeg meg godt igjen i Granada da jeg leste "Hjemkomsten" og nevnte det da jeg skrev bloggposten om byen.  I "Vindens Skygge" er handlingen lagt til Barcelona i tiden etter borgerkriger. Du finner et blogginnlegg om den boka her.

Rene historiebøker om Spania fenger ikke på samme måten. De bøkene blir brukt som oppslagsverk her i huset. Hittil har jeg hatt lite kunnskap om Spanias nære fortid og det tror jeg gjelder mange i min generasjon. Visste du at omtrent 200.000 ble henrettet av Francoregimet mellom 1939 og 1943? Det er en tragedie som vi lærte lite om på skolen! Dessuten var jeg heller ikke interessert i historie i skoletiden. Det er noe som har kommet med alderen.

Er du interessert i historie?3 kommentarer:

Yvonne sa...

Den måste jag läsa! Jag läser tidningar om historia och är mycket intresserad!

Synnøve. sa...

Denne har eg ikke lest. Men har to böker av ham her som eg lest og berre elsket. De handlar om Matthew
Shardlake... les dem og..skal pröve å finne denne boka neste gang vi er i bokhandeln. :D
Takk for tipset.

Turid sa...

Takker for boktips!

På skolen var ikke jeg intressert i historie, det har nok kommet mere med årene ;)
Klem!