16 august, 2014

Impulsiv

Det sies at ingen er så impulsiv som en sunnmøring som har fått tenkt seg om. Der har du meg... Planlegger noen kortreiste turer og setter planen ut i livet den dagen jeg er opplagt til å gjennomføre den. 

Sist torsdag var jeg hos fotterapeut på Molde, noe som har vært planlagt lenge. Tok en tidlig hurtigbåt over fjorden og drakk kaffe i friluft før fotpleie.


Mine nystelte føtter var rede for en utflukt. Med stigende temperatur og sol fra nesten skyfri himmel, studerte jeg "Molde Fjernruter". Jeg kjøpte billett på TimEkspressen.  Til hvor? Nordover i fylket!Turen gikk over den spenstige Gjemnessundbrua. Denne brua er en del av Krifast, fastlandsforbindelsen til Kristiansund. Forbindelsen består av en undersjøisk tunnel, en flytebru og en hengebru, samt veiforbindelser og en bomstasjon. De to bruene inngår i E39, kyststamveien fra Kristiansand til Trondheim. Riksvei 70 går gjennom Freifjordtunnelen, fra Kristiansund til Oppdal.

I totallengde var Gjemnessundbrua Norges lengste hengebru frem til Hardangerbrua ble åpnet i 2013. Askøybrua hadde lengst enkeltspenn. Brua er 1 257 meter lang, hovedspennet er 623 meter, og seilingshøyden er 43 meter. Brua har 21 spenn og er 108 meter høy.

Målet for denne utflukten var Kristiansund, eller Baillsund som byen også blir kalt.  Det sies at kristiansundernes kjærlighet til blandaball har gitt byen tilnavnet Baillsund. Den tiden jeg var mye i byen fikk jeg også smaken på kvitball og fiskball. Det finnes så mange typer ball og det er også mange forskjellige oppskrifter.

En vakker by jeg har besøkt kun et par ganger de siste 28 år.  Den eneste byen i verden som ligger i fire land? Hmm... Det vel riktig å si fire land!Den som har fulgt meg på bloggen og Facebook vet at jeg har fått en ny hobby de siste årene; shipspotting. Jeg har alltid likt meg ved havet og ombord i båter, men dette har blitt mye viktigere for meg de siste årene. Både havet og båter. Kristiansund er et eldorado for slike som deler min interesse for båter!


Jeg ruslet langs kaiene og luktet salt sjø...


Det er i slike omgivelser jeg trives best. Øivind Elgenes var med meg i hodet og jeg nynnet "I slækt med måsan" der jeg gikk langs kaiene i Baillsund.Om du lyttet til sangen, så la du kanskje merke til "mens fishan-lukta blande sæ med lukt av sjø..."
Og lukta kommer fra Fishanbua på Storkaia.


Fish & chips har jeg ikke spist siden ungdomstiden. En gang overspiste og ble syk. Siden har jeg knapt nok tålt lukten av fisk, chips og eddik.

Imidlertid liker jeg godt sjømat, så min lunsj ble Skagensalat på Bryggekanten brasserie.
En innbydende og smakfull rett inntatt med en flott utsikt til havnebassenget.


Solen varmet godt og etter lunsj var det på tide å vandre "memory lane".

Kaibakken er omtrent den samme som før. Noen butikker har forsvunnet og nye kommet til. Jeg reiste ikke for å gå i butikker. Jeg reiser forresten ingen steder for å gå i butikker. Shopping er ikke min greie...


Steder jeg har vært så mange ganger. Noe er forandret og andre ting er som før. Et gjensyn med Tobakkshjørnet vekket gamle minner. Torghallen er revet og erstattet med en stor matvarebutikk. Klippfiskbutikken til Knut Garshol var et helt nytt bekjentskap. Han fører sunnmørske tradisjoner fra bestefar og oldefar videre.


Sundbåtkaia på Kirkelandet er nå mye vakrere enn den var i "min tid" i Kristiansund (70- og 80-tallet).


Og jeg tok selvfølgelig en rundtur med Sundbåten!  Og det kommer eget blogginnlegg om den turen.
Jeg kommer nok til å skrive flere innlegg om Baillsund, for dette er ikke alt som ble festet til minnebrikken!


Jeg vet det er flere av mine lesere som er fra Kristiansund, mange har vært der og noen vil kanskje dit.

Har du noen spesielle minner fra Baillbyen?  Fortell i en kommentar!


7 kommentarer:

Yvonne sa...

Å, så fina bilder! Påminner lite om vår svenska västkust. :)

Unknown sa...

Sant nok, Yvonne! Jeg har vært mye på vestkysten i Sverige, fra Strømstad til Malmø. Marstrand er favoritten, der har jeg venner som bor.

Grethe sa...

Å, så fint blogginnlegg. Jeg føler nesten av jeg har vært der nå og får veldig lyst til å ta en tur. Det er det som er så herlig med blogging.
Ha en fin uke :)

Turid sa...

Å dette var gøy å se/lese!!!
Særlig siden vi nettopp var der ;)

Flinke Randi!
Klem ;)

Unknown sa...

Hei Grethe og Turid

Takk for koselig hilsen. Senere i dag skal jeg besøke bloggene deres, for jeg vet at dere har skrevet noe nytt.

Her hos meg kommer det også flere nye innlegg. Litt etter litt...

Akkurat nå er jeg opptatt med annet "kontorarbeid"...

Anne sa...

Guuuud så arti å bare ta en sånn impulstur og bare nyte det å være, kose seg og rusle rundt i byen og bare ta innover det siste av sommeren!!! du er jammen digg Randi :-)

Trivs i Kristoansund jeg å faktisk, og hadde jo ei helg der sist sommer, og må sies, en reiser mer enn gjerne tilbake. Fikk besøkt Grip den helga da, og om du nå ikke har vært der anbefales det på det sterkeste.

Da har det jammen blitt et drag av høst i lufta gitt, og vi har ikke spist utendørs i den siste uka, underlig bare det etter den sommeren vi har hatt her hjemme. Nesten vært i det meste langet for min del egentlig, med varme og litt for lite ork til foto når sola står så høyt. Nå håpes på en flott høst å, men en får vel neppe i både pose og sekk...

Litt mer tid til blogging og bilder blir det vel utover, begynner å savne det nå!

Anneklem.

Unknown sa...

Takk Anne! Jeg har besøkt bloggen din og lagt inn en kommentar.