20 august, 2014

Klippfiskkjerringa & Sildgutten

Skal velge noen typiske minnesmerker for Kristiansund, så blir det "Klippfiskkjerringa" og "Sildgutten". Begge plassert ved Piren, der hvor Sundbåten legger til på Kirkelandet. På bildet under ser du monumentene på hver sin kant av Piren. Begge monumentene markerer de stolte kyst- og fiskeritradisjoner som preger Kristiansund og Nordmøres historie. Klippfisken og silda har historisk sett vært viktige ben å stå på for Kristiansund. I dag har olje og gass overtatt som økonomisk drivkraft.

Klippfiskkjerringa er en hyllest til klippfiskarbeiderne som i rundt 300 år var med på å drive byens viktigste næring frem til 1950-årene. Hun står der som et flott minnesmerke over kvinnenes slit på berga med klippfiskvasking og tørking.


Klippfiskkjerringa var en gave til Kristiansund kommune ved 250-års jubileet i 1992 fra Kristiansunds Handelstands Forening.


Skulpturen ble avduket av Dronning Sonja 29.06.92 og er laget av billedhogger Tore Bjørn Skjølsvåg, etter en tegning av grafiker Tor Johansen.  Dette er ei "kjerring" Kristiansund kan være stolt av!

Klippfiskkjerringa fikk i 2010 selskap av Sildgutten, også han laget av billedhogger Tore Bjørn Skjølsvik. Samme Skjølsvik har laget "Sildekona"  som står i Ålesund, avduket i 1991.

Etter avduking den 10.04.10 skrev Tidens Krav dette:

"Sildegutten er en gave til Kristiansund by fra 175-årsjubilanten Sparebank1 Nordvest.

Direktør Odd Einar Folland kunne fortelle at idémyldringen startet for over ett år siden.

Rådmann Just Ingebrigtsen kom til slutt med en tanke om at han synes Klippfiskkjerringa var så ensom der den sto. - For oss var det en glimrende ide. Gullet fra havet, klippfisken og i dag olje og gass, har vært, og er fortsatt en viktig del av byen vår. Men på 1950-tallet var det sølvet fra havet som gjorde at byen blomstret. En flott epoke, med yrende liv på havna, og ikke minst småguttene som løp rundt med sildehankene sine, sa Folland. Ordfører Per Kristian Øyen sto for avdukingen, og et langt ååååå gikk gjennom publikum da Sildegutten kom til syne. Øyen er svært glad for gaven fra banken. - Dette er en stor heder til byen. Den viser at vi tar vare på historien vår. Når den i tillegg kommer fra en så stor samfunnsaktør som Sparebank1 Nordvest, synes jeg det blir ekstra flott. Jeg er sikkert på at den kommer til å bli minst like mye fotografert som Klippfiskkjerringa."


Ja, vi er mange som husker guttene med sildehanker. Og noen få jenter som også var med på dette "eventyret", i alle fall i Ålesund.


Sildgutten ser bort på Klippfiskkjerringa der han står. Kanskje det er noe han vil spørre henne om?


På Piren står også et flott monument med denne inskripsjonen:
"Minne over sjømenn fra Kristiansund som falt under verdenskrigene 1914-1918 og 1939-1945.
De gav oss alt - sitt liv da det gjaldt".

På minneplater står navnene på de omkomne. Minnesmerket ble reist av Kristiansund og Nordmøre Krigsseilerforening og Kristiansund kommune i 1991. Tegnet av Nils Fiske og utført av Gautvik Steinindustri på Eide.
 

Minebøssen sto opprinnelig på Lyhsallmeningen, med Sørsundet i bakgrunnen. Støtten var til minne om falne sjøfolk under første verdenskrig. Fotograf og datering er ukjent, men Nordmøre Museum mener bildet er tatt mellom 1930 og 1939.  Sommeren 1946 ble monumentet fjernet fordi det var i ferd med å gli på sjøen. Etter 2. verdenskrig ble minebøssa rekonstruert og i 1962 flyttet til Rådhustrappa. Etter det jeg husker fra min tid i Kristiansund på 70- og 80-tallet, var det kun minebøssa som sto der. Ikke den gamle sokkelen.

Den endelige plasseringen fikk monumentet i 1991 og ble plassert ytterst på Piren som et ledd i en forskjønnelse av plassen som omfattet ny brolegning med innfelt kompassrose, belysning og rekkverk. Alt dette er kommet etter "min tid" i Kristiansund.


Kristiansund har mange flere monumenter og statuer, men denne gangen var jeg kun rundt på kaiene.  Tror jeg tar meg en tur til Baillbyen en gang senere og oppsøker nye steder. Fin by!2 kommentarer:

Birgitta Kjellner sa...

Du bor på en så vacker plats, Randi. Jag tycker om. dina bilder och berättelser. Ha det gott!

Unknown sa...

Birgitta: Dette er Kristiansund, ca 2 timer unna Casa Randi. Det er byen mine barns far kom fra, så jeg var ofte i denne byen før.