26 november, 2012

Hvorfor drikker Jeppe?

Det skulle jeg prøve å finne svar på sist fredag. Sammen med gode klubbvenninner. Vi har holdt sammen i knappe 34 år, men de siste årene har vi ikke vært så flink til å finne på noe ekstra. Er det alderen som tynger? Hmm...

Fredag var vi imidlertid på Teatret Vårt (Regionteatret i Møre og Romsdal) og så en moderne utgave av Holbergs "Jeppe".  Komedien Jeppe på Bjerget, som er snart 300 år gammel, har for lengst blitt en klassiker som blir spilt om og om igjen på mange teaterscener. Dette er historien om den fattige og alkoholiserte bonden som plutselig en dag våkner opp i baronens seng,

Forestillingen ble vist i kulturhuset Plassen som ble åpnet 14.juli i år.  Plassen huser Moldejazz, Teatret Vårt, Molde Bibliotek, Kunstnersenteret Møre og Romsdal og Bjørnsonfestivalen. Her har de hele 5800 kvadratmeter bruksflate pluss store uteområder å boltre seg på.I fotomontasjen under er et bilde av Plassen som har jeg hentet fra Diario de arquitectura.

Jeg skal tilbake til Plassen i dagslys og ta flere bilder, både inne og ute.  Det vakre bygget fortjener et eget blogginnlegg!


Vi kom i god tid før forestillingen startet og tok et glass vin i Kafé Kurt.


Spente damer venter på Jeppe i en bortimot fullsatt sal. Storsalen Teatret Vårt er utstyrt med skyveamfi og får inntil 220 sitteplasser for teater, i meget gode seter. Amfiet skrår godt, så man ser godt fra alle sitteplasser. Salen har 350 sitteplasser eller 800 ståplasser for konserter.


Teatret Vårts oppsetningen av Jeppe har fått moderne språk og musikk i denne forestillingen. Regissør Gitte Siem har gjort en flott jobb. Scenen er enkel og bruken av rekvisitter er minimal.

I Teatret Vårts versjon er det like doser humor og alvor som presenteres. Innpakningen har noe burlesk over seg, den er rocka og samtidig enkel. Et 3-manns orkester og Jeppe rocker med moderne sanger. I et univers bygd opp av paller lever, bor og drikker Jeppe. I denne forestillingen er baronen blitt baronesse, og kroeieren Jakob Skomaker er blitt Fru Jakob Skomaker. Du kan se en videosnutt fra forestillingen her.

Bjørnar Lisether Teigens tolkning av Jeppe var fantastisk. Line Starheimsæter svinger pisken Mester Erik i rollen som Nille og Vivi Sunde har rollen som den noe komiske baronessen. Moldes egen skuespiller Gøril Haukebø (65) rocker scenen som Fru Jakob Skomaker.  Bildene i den første billedmontasjen er hentet fra siden til Teatret Vårt.


Vi satt på rad 9 (av 11) og hadde flott oversikt til hele scenen. Prøvde å ta noen bilder under forestillingen, men det er ikke så lett å fotografere uten blitz i en mørk sal.

Første bilde i montasjen er Nille som gir Jeppe en tordenpreken og pisker ham med "Mester Erik".  Nille sender Jeppe avgårde for å kjøpe såpe, men pengene bruker han i stedet på drikke hos Fru Jakob Skomaker. Baronessen, kammertjeneren og hans kone bestemmer seg for å gjøre et pek med Jeppe. Han blir full, våkner opp i baronessens seng og tror han har havnet i paradis. Han blir servert de lekreste retter og alskens drikke ved baronessens bord. På det siste bildet under er kammertjeneren og hans kone i full diskusjon med Jeppe.


Jeppe blir nok en gang skjenket full og båret ut på møkkadyngen utenfor vertshuset til Fru Jakob Skomaker igjen. Da han våkner er han helt overbevist om at han har vært i paradis. Men Nille tror ham ikke og vel hjemme får Jeppe pryl igjen. Så banker det tre menn på døren, de spør etter Jeppe og forklarer at han skal i retten. Han er anklaget for å ha utgitt seg som baronen og for å ha gjort innbrudd i hans hus. Jeppe blir dømt til døden med gift, han drikker ”giften”, og blir deretter hengt opp i galgen.

Da Jeppe våkner opp igjen, hengende i galgen, ligger Nille foran han, gråtende. Hun angrer på at hun har vært så slem mot han og skriker til sin Gud at han må sende Jeppe tilbake til livet igjen. Nille og Jeppe selv er overbevist om at han er et gjenferd, helt til ridefogden skjærer han ned og forklarer ham at han er høyst levende.


Baronessen gir Jeppe 4 riksdaler for "tort & svie" og da drar han selvfølgelig direkte til Fru Jakob Skomaker. Vel tilbake i vertshuset forteller Jeppe om sine opplevelser til drikkekameratene (som er orkesteret i denne forestillingen). Alle undrer seg, helt til de får vite om at det var baronessen, ridefogden og hans kone som lurte Jeppe.

Jeppes verden styres av maktsyke kvinnfolk; Nille, baronessen og Fru Jakob Skomaker.

Alle vet at Jeppe drikker og jeg spør ikke lenger om hvorfor!4 kommentarer:

Anne Britt sa...

Flott reportasje om en hyggelig og opplevelsesrik venninnetur. Jeg har bare sett "Plassen" nesten ferdig, men trappehuset som var der opprinnelig, kjente jeg godt til. Takk for at du deler!

Anne sa...

Ingenting slår vel en skikkeig jentekveld vel :-) å her ser det da ut som om kvelden ble skikkelig vellykket å Randi, arti art :-)

Refleksjon på livsvegen sa...

Kjekt med venninetur!
Og ja, Jeppe har nok sin grunn..

Anonym sa...

Hei!
Jeg fant siden din da jeg så etter kkjøpetilllatelse for bil. Ser ut som du bor i nærheten av Molde der jeg bodde ett år og gikk på skole da jeg var 11 år (1959-60). Har besøkt gamle klassevenninner de siste årene! Britt