25 mars, 2009

Versailles - Solkongens Palass

Versailles er en forstad til Paris som ligger 23 km sørvest for sentrum. Byen ligger i den franske regionen Île-de-France. Byen er mest kjent for et praktfullt slott, slottet i Versailles, bygget av solkongen Ludvig XIV på 1600-tallet. Til navnet knytter det seg en rekke historiske begivenheter. Først og fremst ved utrop av det tyske keiserrike i 1871 etter at Frankrike tapte den fransk-preussiske krigen, samt den såkalte Versailles-traktaten etter første verdenskrig.
Solkongens palass er blitt selve symbolet på prakt og dekadanse, og har inspirert eneveldige herskere over hele verden. Ludvig XIV overlot ingenting til tilfeldighetene da oppførte palasset. Château de Versailles ble påbegynt i 1660 på oppdrag av Ludvig XIV som ønsket seg et jaktslott utenfor byen. Slottet var den franske kongefamilien og hoffets hovedresidens fra 1682, da Ludvig XIV flyttet fra Paris. Versailles var kongefamiliens residens fram til 1789 da kongefamilien ble tvunget tilbake til hovedstaden under den franske revolusjonen.

Det tok 30.000 arbeidere nesten 50 år å bygge dette fantastiske slottet og det ble ikke spart på noe for å gjøre dette til Europas mest imponerende "bolig". Her var et utall av søyler, speil, skulpturer, malerier, lysekroner, veggtepper, marmortrapper og møbler av fineste slag.
.
Versailles ble den perfekte ramme for Ludvigs ubestridte makt. Her var alle adelens menn og kvinner fullstendig underlagt hans kontroll. Slottet er med sin voldsomme størrelse og overdådige utforming og utsmykning hovedverket innen fransk barokk. Versailles er oppført på UNESCOs verdensarvliste.
Uendelige køer for å komme inn på slottet. Vi sto nærmere 3 timer i kø!Inngangspartiet nærmer seg. Deilig at det var fint vær!
Som kronen på verket fikk Solkongen oppført Speilsalen, slottets hovedsal i første etasje.
Det var her de aller mest overdådige selskapene og seremoniene fant sted.
Takmalerier viser kongen i ulike situasjoner og gir det fullkomne bilde på hans prakt og makt.

Galerie des Glaces - Speilsalen

Salen er 73 meter lang, 10,5 meter bred, og 12,3 meter høy. Den inneholder 578 speil.
Sytten vinduer åpner seg mot hagen og og møter sytten søyler med speil.
Utsikt fra Speilsalen mot hagen.
For å se Solkongens seng var det over 1 times kø.
Lang kø, både ute og inne, ble oppveid med mye "øyefryd".
Etter nærmere 3 timer med kø ute og vandring i kø, ble ikke Solkongens seng prioritert.
Denne sengen var også meget spesiell med gullbrokade og gobeliner.
Noen som vet hvem denne sengen har tilhørt? Jeg husker ikke.Slottet og de omkringliggende hagene gjennomgikk en kontinuerlig utbedring for å komme nærmere målet om den mest guddommelige prakt.
Versailles har det største parkanlegget som noen gang er skapt.
Det ble kun en kort spasertur i den nærmeste hagen.
Hadde nok brukt flere dager om vi skulle sett hele hagen.
Imponerende hageanlegg. Ute i hagen var det heller ikke så mye folk.
På bildet under er den vakre roseparken.
Noen tall hentet fra slottets egen webside:
.
800 hektar (2.000 dekar) grunn
20 kilometer med veier
200.000 trær
210.000 blomster plantet hvert år
132 kilometer rader av trær
50 fontener
35 kilometer vannkanaler
11 hektar (26 dekar) tak
67121 m2 gulvflate
2153 vinduer
700 rom
352 peiser
67 trapperom
6000 malerier
1500 tegninger
15.000 gravingskunst
2100 skulpturer
..Brosjyre med kart finner du her.

Jeg skulle så gjerne tatt flere bilder inne i Versailles, men det var trangt om plassen og dette gjorde fotografering vanskelig. Erstatter egne bilder med funnet noen informative videoer jeg fant på YouTube. Dette er god filming og mye historie. Vel og merke med engelsk tale, men lett forståelig. Hver video er på 5 minutt og viser den ufattelige rikdommen som hersket på den tiden. Ønsker dere god fornøyelse!Dra ikke fra Paris uten å ha besøkt Versailles. Reis gjerne på egen hånd og bruk lang tid!

2 kommentarer:

M.E.V. foto sa...

Ser det var mye folk der da du var der...Vi var der utenfor sesongen, og da hadde vi nesten hele herligheten for oss selv;D Utrolig flott sted, og hagen er jo bare fantastisk!

ArneA sa...

Takk for hilsenen. Ja det er mulig vi var heldig med en time, for da vi dro derfra var det kø rundt hele inngangspartiet, fra port til port og opp igjen,
Men uansett et fantastisk anlegg som det var verd å se EN GANG!