02 november, 2014

Ekte palmeland

Jeg kaller gjerne Spania for Palmeland, men nå har jeg fått oppleve det som virkelig kan kalles Palmeland!


Sammen med ei venninne har jeg vært i palmebyen Elche, som er den nest største byen i Alicante-provinsen.  Vi reiste uten kart, hun som sjåfør og jeg som skiltleser. Vi havnet midt i sentrum og fikk veien til palmeparken forklart av en bokhandler.  Underveis var vi i tvil, for da vi gikk opp denne bakken så vi nemlig ikke mange palmer...


Men du verden for et syn som møtte oss da vi kom på toppen av bakken!
Vi måtte bare sette oss ned på en benk for å nyte synet. Og roen...


 
Elche har Europas største samling av palmer, med mer mellom 200.000 og 300.000 palmetrær. Siden november år 2000 har palmeparken vært på UNESCO World Heritage Site (verdensarvlisten)

Elche kalles også for "Daddelbyen", fordi daddelpalmer er Elches mest karakteristiske palmer. Daddelen er moden fra oktober og desember.  

Phoenix dactylifera (daddelpalmen) har tjent menneskeheten siden 4 000 år f.Kr. Daddelpalmer har vært dyrket fra Mesopotamia til forhistoriske Egypt, muligens så tidlig som 4000 f.Kr. Arkeologiske funn tyder på at dadler kan ha vært kultivert øst i Arabia i 6000 f.Kr.  Et 2000 år gammelt daddelfrø fra Masada nær Dødehavet ble i 2008 det eldste frøet i verden som man har fått til å spire.


Det var maurerne som plantet de første palmene i Elche. De stelte og passet palmene, med samme teknikk som i oasene i Nord-Afrika og i Midt-Østen. Mauriske bønder var eksperter på å utnytte det minimum av vann de hadde i ørkenlandskapet. Det brukte et system av overrislingskanaler, som vannet hele området. Et palmetre kan bli mellom 200 og 300 år og bli hele 30 meter.


H. C. Andersen var i 1862 på reise i Spania og skrev dette da dette:

"Vi nærmet oss Elche, og allerede da kunne vi skimte dalen full av frukt og en enorm palmeplantasje, den største og vakreste i Europa, den mest himmelske i hele Spania.”

Og jeg er enig med H.C. - dette er himmelsk!Skulle ønske vi var bedre forberedt til denne turen, for Elche har så utrolig mye å vise fram. Hadde vi i det minste hatt et kart, så kunne vi funnet fortere fram til det vi ville se. Kamera ble flittig brukt de timene vi var der, så det kommer flere blogginnlegg fra Elche. Og vi har allerede bestemt oss for å reise tilbake til palmebyen.
2 kommentarer:

Anonym sa...

Trevlig läsning o fina bilder. //Bertil

Anita Ness sa...

Herlig innlegg RAndi. Jeg tenkte på deg når jeg nettopp gikk gjennom hotellets palmehage.. her er det plent palmer , og ikke så mye annet ..