02 februar, 2013

Pause fra vinterlandet

I mange år har jeg tatt pause fra vinterlandet Norge ved juletider.  Så også sist jul.

Jeg dro fra hjemmefra den 8.desember i kaldt og klart desembervær.  Ikke snø, men barfrost og 10 blå på gradestokken på Vestnes. På Ålesund lufthavn, Vigra (som ligger ved havet) var det -5 da flyet lettet på formiddagen.


Et flott syn, ikke sant?  ❤  Dette er Ålesund, min fødeby, i svak morgensol. Indre bydel.


Sunnmørsalpene lengst unna og under "marengstoppene" ligger bl.a. Sykkylven langs Storfjorden. Nærmest; indre deler av Sula.


Etter 5 timer og 20 minutt i lufta landet jeg på "holmen" min i Atlanterhavet. 23 røde streker på gradestokken passet meg perfekt.  Kort ventetid på flyplassen før kofferten kom og etter 55 minutt var bussen klar for avgang til mitt vinterparadis.

Da bussen rundet siste sving på kystveien og jeg så mitt paradis badet i sol, da fikk jeg en stor klump i halsen. Her skal jeg kose meg i 5 uker! Jeg tenkte at om halvparten av tiden ble like vakker som denne dagen, ville jeg være kjempefornøyd.


Og flott vær hadde jeg, den ene dagen etter den andre. I hele 5 uker tittet solen fram, hver eneste dag.
Vel og merke hadde jeg 4 dager litt dis og en smule calima. Og 4 dager var det delvis skyet, men solen viste seg også disse dagene. Ikke én eneste regndråpe på 5 uker. Lucky Me! Jeg har feriert 17 ganger på Kanariøyene vinterstid (desember/januar/mars) og dette er det aller beste været jeg har hatt.

I alle ferier skriver jeg dagbok og følger med min/max temperatur. Lenger ned på siden her finner du notater om temperaturen fra denne ferien.  Det ser kanskje litt rotete ut, men da jeg noterte tenkte jeg ikke at det skulle ut på bloggen min.

Måleren settes i alltid skyggen og blir avlest hver kveld. Denne gangen sto måleren i rammen mellom luftevindu og glassvindu på soveromet, med det ytterste vinduet stort sett lukket.  Vet du forresten om disse luftevinduene har noe spesielt navn? Mener at jeg har hørt noe en gang...


Høyeste temperatur ble målt den 22.12.12 med 30,9 grader.
Laveste temperatur var natt til 11.01.13 med 13,4 grader.

23.12. og 24.12. var det veldig varmt og jeg åpnet alle vinduer for å lufte skikkelig i leiligheten.
Da tror jeg solen kom på måleren en lite stund og jeg har derfor strøket max temperatur disse dagene. Må innrømme at det var stort sett solen som varmet. I skyggen, tidlig på morgenen, kveld og natt var det kjølig nesten alle de 36 dagene jeg var i Puerto de Mogán. Kjølig? Alt er jo relativt da! Til å være i Mogán kommune var det kjølig, men deilig i forhold til temperaturene hjemme i Norge.

Los Mangueros, mitt hjem i 5 uker, kom solen først kl 11. Ofte ble det til at jeg oppsøkte solen før den oppsøkte meg. På med sandaler og ut på vandring. Enten den store eller lille "sløyfen" i området rundt Los Mangueros og Cordial hotellene, eller ned til havnen.

Det er litt over 1 km fra Los Mangueros til sentrum (mellom stranden og havnen), så det ble gått noen kilometer i løpet av de 5 ukene jeg bodde der. Herlig å kunne bevege seg ute i desember og januar, iført sandaler og lette klær. Å kunne våge seg utendørs, uten å være redd for å skli på isen. Jeg forstår veldig godt alle pensjonistene som tilbringer vinteren i varmere strøk!


Noen formiddager satt jeg godt påkledd på terrassen og leste til solen kom. Når solen varmet var det av med klærne for så å nyte noen timer på solsengen.


Men det ble ikke mange dager på solsengen. Og det ble heller ikke mange timer ad gangen. Jeg er ingen tilhenger av "grilling" på solseng, så det ble heller noen spaserturer i godværet. Mange spaserturer!

Gjerne til havnen...


og i området ved Hotel Puerto de Mogán. Her bodde jeg 3 uker i desember 2009.


Nyter bougainvilleaen i sollyset på kaien, der hvor båtene fra Arguineguin og Puerto Rico ankommer.


Søker også litt skygge og går i de bilfrie gatene i havnen.


Jeg blir så glad når jeg rusler rundt i dette blomsterfloret!


Noen ganger tar jeg turen opp i gamlebyen.De dagene jeg vil ha mere sol, er jeg i området rundt stranden.


Men ikke stranden. Jeg har ikke badet i havet rundt Gran Canaria på 10 år. Vintertemperatur i Atlanterhavet passer ikke en revmatisk kropp. Dessuten var det de fleste dager nok av folk som støttet kommunen ved å leie solsenger og parasoller.


Nå er det innført røykesoner på alle strender i Mogán kommune, så også i Puerto de Mogán. Som du ser på skiltet på bildet under er 3/4 av stranden er røykfri.  Hvit sone er røykesone.Bildet under er tatt fra fyret.


Moloen som skal skjerme stranden blir stadig ødelagt av uvær og nå er det bare store steiner der. Muligens er planen å bygge moloen høyere, bredere og mer mottakelig for storm i Atlanterhavet?

Her ute elsker jeg å sitte. Nærhet til havet. Jeg nyter stillheten, duften av salt sjø og ser på båttrafikken.


Like før solnedgang rusler jeg den bilfrie promenaden hjem til Los Mangueros.


Nyter en vakker solnedgang fra terrassen min. Noen dager var dette avslutningen på min utedag, men de fleste kvelder var jeg "downtown" igjen.


Siste kveld av ferien ser på værmeldingen at det er kaldere der oppe i nord. Det er på tide å forberede seg mentalt for hjemreise til vinterlandet.


Og hjemreisen til kaldere strøk kommer alltid fortere enn ønsket. Selv om jeg ikke hadde så lyst til å reise hjem til vinterlandet, var jeg i alle fall storfornøyd med denne ferien. Tenk; jeg fikk oppleve Puerto de Mogán i sol hver eneste dag i hele 5 uker! 

Den 12.januar forlater jeg Gran Canaria for denne gang. Det er 24 røde på gradestokken og deilig solskinn. På flyplassen ser jeg at det er store utbygginger på gang. De gjør seg klar til å ta i mot enda flere turister i framtida.

Etter 5 minutt i lufta, smiler Las Palmas "på gjensyn" til meg og i tåkehavet rundt Tenerife ser vi Teide stikke opp.  Teide er Spanias høyeste fjell og ruver 3.718 m.o.h. og er den tredje største vulkan i verden. Toppen av Teide ligger på anslagsvis 7.000 meter over havbunnen.
Vi fløy inn i solnedgangen ved Portugal.  Da vi etter ytterligere noen timer i lufta kom inn over norskekysten ved Stavanger, var det klart vintervær. Stavanger, Haugesund, Bergen og Florø glitret som diamanter under oss i mørket. Prøvde å ta bilder av det vakre synet over Bergen, men det ble et mislykket forsøk. Det ble for lang avstand i mørket. De to bildene under her er over Portugal.


Min årlige pause fra vinterlandet gjorde utrolig godt, både for kropp og sjel.

Hvordan er det med deg, tar DU pause fra vinterlandet?3 kommentarer:

Hege sa...

Det gjør jeg, vet du. Vi reiser nedover fredag 15. februar (tror jeg det er.). Vi skal bo på Playa del Cura (heter det vel), og vi gleder oss vilt og hemningsløst. Vi har leid en liten bil. Det passer oss godt å kunne farte litt hit og dit når vi får lysta. Det ble litt fjongere hotell denne gangen. Både jeg og mannen fikk kommunens erkjentlighetsgave for lang og tro tjeneste :-) i fjor, 4 500 kroner hver, - og da fant vi ut at dette var den turen vi skulle luxe oss litt, - uten at det egentlig er viktig for meg.

Rapport følger.

Bjørg sa...

Ja nå skal vi til Altea og besøke eldre familiemedlemmer,som hvert år på denne tida ferierer 10 uker i nærheten av Reuma-Sol. Gleder meg vilt til å spasere på tørre veier i appelsinlunden der.
Fint å lese om din fine ferie.

Anne Britt sa...

Takk for reportasjen. De bildene du sa var mislykkede, syns jeg var fine!!! Heter de ikke "sjalusier" da? Jeg mener disse luftevinduene? Mulig jeg er helt på jordet, men det var det som falt meg inn. Skjønner at du har hatt et fint opphold. Mye å glede seg over når en tar så godt vare på minnene. Ønsker deg en fin vår.