22 februar, 2013

Ovnsbakt klippfisk

En kveld for en stund siden så jeg Arne Hjeltnes og Arne Brimi snakke om klippfisk på TV. Hvilket program eller hvilken kanal det var, husker jeg ikke. Det eneste jeg husker var at lysten på klippfisk ble grenseløs stor. Fortalte om mine lyster (matlyster altså!) på besøk hos venner og tirsdag fikk jeg levert 2 stykker klippfisk på døren. Heldige meg!

Etter råd fra Arne Brimi har jeg vannet ut fisken i 3 døgn. Hans råd var 1 døgn pr cm. Av mamma lærte jeg at vannet skulle byttes flere ganger daglig når jeg vannet ut klippfisk. Rennende kaldt vann! Klippfisken er ferdig utvannet når vannet ikke lenger skummer under skifting av vann.


Først hadde jeg tenkt å marinere klippfisken i pesto og ovnsbake den. Det har jeg gjort mange ganger tidligere og liker den varianten godt. Men etter å ha surfet litt i oppskrifter (takk internett), så blandet jeg flere oppskrifter og laget min egen klippfiskrett. Her er de fleste ingredienser klar.


For å få tirret smaksløkene litt lager jeg en dressing av litt pepperrot (på tube) og lettrømme som jeg vender fiskestykkene i.  Salt og pepper i tillegg til litt krydder. Som dere ser bruker jeg krydder med basilikum, så jeg klarte ikke helt å holde meg borte fra den urten. Basilikum passer utmerket til klippfisk. Jeg liker godt smaken av basilikum og den "kongelige" urten er blitt en del av kostholdet i Casa Randi. Basilikum er nemlig bra for mangt!


Jeg er ikke glad i poteter, så denne klippfisken hviler på en seng av spinat.


Paprika, cherrytomater og stenfrie sorte oliven legges over fisken.  Alt dynkes godt med olivenolje.


Retten ble toppet med sprøstekt bacon og litt Pasgrasan. Pasgrasan er en italiensk hardost fra Nord-Italia, laget på pasteurisert kumelk. Den er halvtørr og meget hard i sin konsitens før den blir revet. Pasgrasan "piffer" opp mange retter og jeg bruker den både til fisk og kjøtt.Forvarm ovnen til 200 grader og la retten stå i ovnen 20-25 minutt.


Med et glass rødvin til, ble dette en ypperlig fredagsmiddag.
For noen smaker jeg hadde klart å samle!
Dra meg baklengs inn i fuglekassa, ville Solan Gundersen ha sagt etter dette måltidet.


Når jeg først er "på lufta" må jeg fortelle om rødvinen jeg drakk til klippfiskmåltidet. Og det ble forresten to glass rødvin, denne gang 2 forskjellige.


3-literen kjøpte jeg taxfree på flyet (Norwegian) da jeg kom hjem fra Gran Canaria for en god måned siden.  Kr 149 for 3 liter rødvin? Prisen var nesten for bra til at dette kunne være brukbar rødvin. Jeg angrer ikke på kjøpet.  Både Syrah og Cabarnet Savignon smakte fortreffelig. Her er omtalen for rødvinen:

Nå har jeg spist halvparten av det som var i formen og gleder meg allerede til morgendagen. Da går siste rest av klippfiskformen! Og på nytt et par glass rødvin ...

Hva med deg, liker du klippfisk?


9 kommentarer:

Elsa sa...

Dette var en spennende oppskrift som det absolutt frister å kopiere og prøve. Desverre er jeg den eneste her i huset som liker klippfisk, som jeg synes er veldig godt.
Ha en fin helg, og kos deg med resten av klippfiskretten:)

eljos sa...

Du verden for en matkunstner du er!! Dette hadde jeg ikke klart. Ikke med oppskrift engang. Men....nå har jeg bestilt overnatting i to døgn på Hustadvika gjestegård, det blir nok innlegg i Reisebloggen av det. Takk for tips!

Anne sa...

Ohoiiiii jeg digger!!! det Randi, noe av det beste an kan få, og om den i tillegg grilles, ja da er jeg solgt gitt. Litt vanskelig å få skaffet skikkelig klippfisk her da, må inn til Trondheim og Ravnkloa om en skal ha fisk av god kvalitet.

Oppskriften her har jeg lyst til å forsøke en gang, så utrolig godt ut, og jammen lærte jeg litt av din mor når det gjelder å vanne ut jeg også, det med skummmet har jeg ikke hørt før. Uansett, kunnskap er ei tung å bære rundt på. Har faktisk en klippfiskbit liggende i kjøleskapet også, tiltengt den enkle bacalao, men... kanskje kanskje skal dette forsøkes. Så godt ut da!

Vond skulder denne kjærringa, det har du vel fått med deg. Skitt å, ramla på isen sist helg, så lett når snøen er tørr og det er hard is under. Heldigvis ingen brudd, men jøsses en oppdager at en er avhengig av hendene uansett du. Bare det å vaske håret og få på seg klær ved egen hjelp..., ja ja blir vel bedre etterhvert.

Grått og mildt her hos oss, og lite som skjer, men men lysere har det heldigvis blitt og godt er nå det. Merkes på overskuddet.

Nå skal dine siste reiseinnlegg skjekkes sammen med resten av kaffen her :-)

Ha en toppers lørdag da snuppa!

Anneklem.

mormonsen sa...

Å ja, klippfisk er blant mine absolutte favoritter. Og denne retten ser absolutt herlig ut :) Nå vet jeg hvor jeg kan hente inspirasjon ne :)
ste gang jeg fåt tak i klippfisk.:)

Madame sa...

Man får lækker mad i Casa Randi - det var meget spændende at læse. Og tak for din søde fødselsdagshilsen hos mig!

Marie sa...

Her har eg lært nytt om klippfisk og retten ser deilig ut :)

God helg :)

K@ri sa...

Nam!!! Dette så godt ut da, og klippfisk er en av mine favoritter og kan brukes til utrolig mye godt. Min favoritt er grillet klippfisk, og bacalao selvfølgelig :-)
Jeg lagrer at du har denne oppskriften jeg, og så spør jeg om jeg ikke finner den igjen ;-)
Mange vakre tanker fra Indre Strøk*

Yvonne sa...

Jag tror det är marulk, eller kattfisk säger man här också! Jag googlade på klippfisk, men med det menas att man torkar torsk på klipporna...vinet lät gott, men det finns nog inte på svenska systemet...Ha det gott!!

Unknown sa...

Yvonne; Google har rett! Klippfisk er tørket torsk ;-)