15 november, 2009

MOMO - eller kampen om tiden

Boken "MOMO – eller kampen om tiden" leste jeg første gang i 1989, 39 år gammel. Boken ble anbefalt og lånt av en god venn. Dette er en ungdomsbok som forfatteren Michael Ende fikk den tyske ungdomsbokprisen for i 1974.
(Klikk for større bilder.)

Daværende statsminister Jagland refererte i sin nyttårstale 1.januar 1997 til boken MOMO på denne måten:

.

"Tempoet i samfunnsendringene er stort. Det smitter over på tempoet i hverdagen. Mange opplever dagene som en sammenhengende mengde tidsfrister. Spørsmålet er om tempoet er blitt så høyt at vi er i ferd med å miste noe av styringen med vår egen tilværelse.

.

Michael Ende har skrevet en eventyr-roman som heter "MOMO - eller kampen om tiden". I denne romanen er det en Tidssparekasse. Folk overtales til å spare tid ved at de kutter ut alt som er unyttig. En av dem som utsettes for dette, kutter ut kjæresten, selger kjæledyret, slutter med sang, lesing og besøk hos venner. Slik skal han bli en effektiv mann som får noe ut av livet. Det underlige er at han får det travlere enn noensinne. Den oppsparte tiden forsvinner - og han ser den aldri igjen."

.

Etter nyttårstalen kjøpte jeg MOMO og leste den på nytt. Noen bøker man leser gjør et varig inntrykk. Du glemmer de aldri. Jeg mener at det kan være en god idé å lese disse bøkene på nytt. Tiden endrer seg. Du har lest så mange bøker at du kanskje har blitt en mer kritisk leser.


MOMO er en bok som tåler tidens tann. På et overfladisk nivå er boken et eventyr om en liten jente som kjemper mot en hær av skremmende grå menn som stjeler tid. Men på et dypere nivå, er det en ode til fantasien, en ode til vennskap og en ode til skjønnheten i livet.

.

Det var deilig å lese boken igjen! Jeg elsket kapittelet om barns fantasier, fordi det fikk meg til å huske hvordan det var å være barn. Boken fikk meg også til å tenke på hvor følelseskaldt et samfunn kan være.

.

I høst har jeg lest boken på nytt og den gir meg fortsatt mange tanker. Jeg tenker på tidspresset mange lever under i dagens samfunn. Hvordan timene forsvinner og man ikke har tid til å besøke hverandre lenger. Hvordan dette tidspresset hos mange voksne gjør at viktige ting i livet blir glemt eller utsatt. Det er på tide vi voksne gjør noe med dette problemet før det er for sent!


Jeg anbefaler denne boken både til unge og voksne lesere.

6 kommentarer:

Tovepia sa...

Har ikke lest boken, men det er et viktig tema du tar opp her. Det er en kunst å prioritere riktig.
Ønsker deg en god søndag og klem fra meg;)

Madame sa...

Kære Randi, hvor lyder det spændende - tak fordi du fortæller om bogen, som jeg aldrig har læst - den skal jeg have fat i på biblioteket.

Skønt med anbefalinger i stedet for nedsablinger :-)

Anne Britt sa...

Takk for boktipset.

Anne sa...

DEN skal leses Randi, nå ble jeg nyskjærrig .-)

Ønske meg den til jul kanskje...

Klem fra Anne

Kari sa...

Takk for tipset!
Det høres ut som et fornuftig bokvalg, og akkurat nå trengte jeg et boktips også. Jeg holder enda på med Havets Katedral, og jeg tror det er over 100 sider igjen enda. Nei, jeg anbefaler den ikke, men jeg er for sta til å gi meg også da.....
Tenk at du har vært hjemme i 8 uker allerede da! Jeg fatter ikke hvor den tiden har blitt av..... Og jeg er sikker på at du gleder deg til og være tilbake igjen :o)
Jeg leter etter noe motivasjon til noe forfallende arbeid, men jeg sitter nå her enda, og jeg tror nesten at jeg blir sittende til deg er dags for Ladyens kveldstur.... Orker liksom ikke.
Skulle ha satt en brøddeig også, så arbeidsoppgavene mangler ikke, men det er vel da jeg skulle ha lest MOMO regner jeg med.....
Jeg trenger noe som kan klype litt i meg i så måte, men det er det nok mange som gjør.
Sender med deg mange gode ønsker for dagen i morra. Jeg kommer nok til og savne dine kommentarer på dagtid, men det er ei tid for alt.
Og om du tror at du har drømt: Jeg har fjernet ett innlegg fra bloggen min. Jeg syns bare det var for tidlig....
Vakre tanker og en god klem fra K@ri*

Monicas Hage sa...

Takk for tipset og stjerna:D

VI har sol hele året, så flere bilder skal du få;D