29 november, 2009

Bergensbanen 100 år

Nordmenn flest har vel fått med seg at Bergensbanen hadde 100 års jubileum i år.
Som den reiseglade dama jeg er, har jeg i helgen fulgt NRK2 maratonsending
"Bergen - Oslo minutt for minutt".
Fredag måtte jeg først se "Gullrekka" og ha en times "date" med Leonard Cohen, før jeg hoppet på toget like før Hønefoss og ble med til Oslo S. I dag var det reprise og mulighet til å bli med toget fra Bergen til Hønefoss. Tenk å få "sitte" ved siden av lokføreren!
Hvilken togtur!
.
Det er store skiftinger i bildene fra toget sklir ut fra Bergen, gjennom de mange tunellene til Voss, videre opp på høyfjellet og ned gjennom lavlandet igjen.
.
Togturen går gjennom utrolig mye vakker, norsk natur og vi fikk veldig fine bilder.
Ikke uten grunn at Bergensbanen omtales som en av verdens fineste jernbanestrekninger!
.
Jeg fulgte ruten på flyfoto/kart på Finn.no og laptop på fanget,
på samme måte som jeg alltid har lest i NAF-boken på bilturer i Norge.
Fire kameraer var med på toget for å skildre den historiske reisen.

I tunellene ble det ikke svarte skjermer, da kom innslag fra arkivet, blant annet et radiointervju med en anleggsarbeider som selv var med på byggingen for over 100 år siden. Mye flott musikk var det også.

Takk til NRK for et flott program.
Jeg ønsker flere slike togturer i vårt vakre land!

3 kommentarer:

Anne sa...

Med ett ble jeg sittende å tenke på boka til Anne Holt...

Anne Britt sa...

Jeg så hele programmet, sånn til og fra. Veldig flott! Har kjørt denne strekningen tur - retur en gang 8 i virkeligheten). Hadde gledet meg til å se denne delen av landet fra togvinduet. Så havna vi i en kupé sammen med et kinesisk reiseselskap. Han som satt foran oss, og som vi delte vindu med, trakk rullgardina helt ned med en gang vi starta på reisen.Det ble en kamp om å få anledning til å se, det endte med et kompromiss med gardina halvveis nede. Ble litt skuffet over alle tunnellene over Hardangervidda.Men det var mye vakker natur. Ønsker som deg resten av landets togruter på samme måten. Tenk å kjøre Raumabanen sammen med lokføreren!

Madame sa...

Det var spændende at læse, hvad du skrev i november sidste år, Randi! Her vises filmen igen på søndag, og jeg håber at mange vil se med.