10 november, 2008

Reiselyst

Jeg er kanskje født med reiselyst og fikk gjennom barndommen mange turopplevelser. Familien var jevnlig på turer. De første årene med transportmidler som buss, båt og tog, men i 1958 ble det stortur til Sverige med familiens første bil. Grunnlaget for reiselyst ble lagt og dette er fortsatt en stor del av livet mitt. 

Kanskje noen husker tulipandyrkinga på Vigra utenfor Ålesund på femtitallet? Her har familien tatt ferge og buss til Vigra hvor vi beundret tulipaner sommeren 1954. Synd det ikke var fargebilder!Dagstur med buss til Borgundgavlen i Ålesund (Sunnmøre Museum) i 1954 med datidens reiseradio (Radionette Kurér) og nistekurv.Vigelandsanlegget i Oslo og motebildet i 1956 dokumenteres. Sjekk barnevognen i bakgrunnen!Første utlandstur var i 1958 til Sverige i familiens bil. Her på svensk side ved Svinesundsbroen.


På telttur i 1960 med stor bil og lite telt.En ny verden åpner seg da jeg i 1962 for første gang reiser med ”luftbussen”. Jeg reiste til Bergen på tantebesøk og flyturen gjennomførte jeg alene.
16 dagers busstur i 1966.
Ungjentene fotografert før avreise og ble førstesidestoff i Sunnmørsposten.

Gjett om vi er spent på hvilke opplevelser vi får med oss?

Turen gikk gjennom Europa helt til Milano. Ferge fra Oslo til Fredrikshavn, gjennom Danmark til Hamburg hvor vi hadde første overnatting. Videre via Hannover og Køln til Koblenz. Båtturen på Rhinen var en stor opplevelse. Overnatting og sightseeing i Innsbruck var også en stor opplevelse, kun 2 år etter OL i 1964.

Gjennom Brennerpasset til Gardasjøen og Milano. Forsinkelser ved tollpassering Østerrike-Italia, gjorde oppholdet i Milano kort.
Men jeg kan "skryte" av en overnatting og en kort sightseeing i storbyen. Fra Milano gikk ferden videre via Po-slettene på vei til Sveits.
Stopp i Ivrea og Aosta der vi fikk 2 timer på marked. Kursen på italiensk lire i 1966 gjorde oss til millionærer! Kjøpte veske til 4 millon lire, noe som ble ca 40 NOK. Gjennom den 5,8 km lange St. Bernhard-tunnelen kom vi oss fra Italia til Sveits. Dette var den lengste vegtunnelen i verden da den åpnet i 1964. Etter 5 dager i Lausanne (Sveits) gikk turen hjem til Ålesund.Siste bilde er fra 1969, fra en busstur til Nederland og Tyskland sammen med ei venninne. Bl.a. ble byen Volendam besøkt og vi fikk prøve oss som hollendere, i alle fall i klesveien.
Fra 1970 til 1984 var det Norge, Sverige og Danmark som var reisemål for alle ferieturer. "Sydenlivet" fikk jeg smaken på i 1985 og har siden gledet meg over reiser til varmere strøk. Spania har størst plass i mitt hjerte, men jeg har også feriert i Portugal og Hellas.
Etter mange år på forskjellige steder har jeg nå fått mine favoritter og har foreløpig ikke behov for å oppsøke nye steder. Men kanskje senere en gang...

¡Viva España!

Ever since childhood I have been fond of travel. The pictures show my first trips with my parents. Spain has a large place in my heart, and here I have found my favorite places.


1 kommentar:

Birgitta Kjellner sa...

Så omväxlande och spännande du berättar och med gamla bilder.Jag uppskattar verkligen din blog.

Kram från Birgitta i Sóller