17 september, 2009

Cementeri de Sóller


-->
Å besøke et gravsted er kanskje ikke det første man tenker på når man er på sol- og badeferie. Uten å være morbid, må jeg innrømme at jeg har en svakhet for gravsteder. Jeg har besøkt mange, men tør påstå at gravstedet i Sóller er et av de vakreste jeg har sett.
.
Gravstedet der er nærmest som et Art Nouveau ”eventyrland”. Spektakulære minnesmerker, robuste mausoleer og bevingede engler, et nydelige parkanlegg. Og ikke minst; en fantastisk utsikt over Sóllerdalen og videre til sjøen. Første og andre nivå av gravstedet er i terrasser forbundet med en trapp som fører til en "plaza". Her er pinjer og sypresser, Sóller's gravsted er faktisk et av de frodigste på Mallorca. Og de døde ser på deg fra nesten hver eneste grav, i falmede fotografier. Gravene er nydelig stelt, friske blomster overalt og lys er plassert ved mange av gravene. Sóller begynte systematisk å begrave sine døde her i 1814, med en sogneprest som oppfordret menigheten til å vie sin fritid til anleggsarbeidet. Gjennom årene har kirkegården blitt utvidet; i 1900, 1913, 1932, 1963 og 1989. I dag er gravene fordelt over tre terrasser.
.
Mer informasjon og bilder, finner du her. Jeg lar mine bilder tale sitt eget språk. (Klikk for større bilder)

-->
To visit a cemetery may not be the first thing you think of when you are on holidays in a sun and bathing resort. Without being morbid, I have a weakness for cemeteries. I have visited many cemeteries, but I dare say that the cemetery in Sóller is one of the most beautiful I have ever seen.
.
Sóller’s cemetery is an Art Nouveau "wonderland" of spectacular tombs, robust mausoleums and winged angels, all set in a beautifully landscaped garden and with sweeping views over the Sóller valley and beyond to the sea. The first and second levels of the terraced cemetery are connected by a stairway which gives way to a plaza and, throughout, there are pine and cypress trees, making Sóller’s cemetery one of the lushest on the island. And the dead look back at you from almost every tomb, in faded photographs. The graves are well tended, fresh flowers are everywhere and candles are placed by many of the tombs. Sóller began systematically burying its dead here in 1814, with the parish priest exhorting the faithful to dedicate their free time to construction work. Over the years the cemetery was to expand–in 1900, 1913, 1932, 1963 and 1989 – and today the tombs are distributed over three terraces with the latest addition further below and off to one side.
.
You will find more information and images here. I let my photos speak for themselves.

9 kommentarer:

Eva sa...

Dette var nesten som en liten park, skjønner godt at du falt for dette stedet og fant roen her. Jeg tar også turen innom alle kirker jeg kommer forbi og også en og annen kirkegård. Selv om jeg ikke er religiøs på noe vis synes jeg dette er en del av kulturopplevelsen i andre land.

Takk for et flott innlegg :)

Anne sa...

Randi, jeg ler!!! ikke fordi dette er undelrig, men fordi jeg er prikk lik kjære venn :-))

Traver jeg også ,mye stemning og mye historie. Gått på kirkegårder både i Hellas og Italia, så forskjellig og annerledes på begge lasser og helt ulikt oss, men en spesiell stemning å ja .-)) Arti å se dine bilder ja.

klem herfra

Madame sa...

Det er da en fantastisk kirkegård! Jeg holder også meget af at se på kirkegårde og gravsteder, når jeg er ude at rejse - det fortæller en del om landets skikke og dets måde at se på døden.

Rigtig god weekend til dig!

K@ri sa...

SÅ merkelig! Jeg besøker også gravsteder når jeg er ute og reiser. Jeg finner ofte roen der, og innimellom så trenger jeg bare det.
Spent på hvordan det har gått med deg i dag.... Skulle nok ha tatt tak i det samme selv, men jeg GIDDER bare ikke i dagslys! Jeg lover meg selv å gjøre det nesten hver eneste natt, men det er så lett å tenke: I morra...
Beklager at jeg ikke fikk sendt med deg noen lykkeønskning, men du har vært i tankene mine mange ganger i dag.
Ønsker deg ei god helg og sender deg mange vakre tanker - K@ri*

Anonym sa...

Randi,
I too have a curiosity for cemeteries. I visit cemeteries wherever I go. Yes, the cemetery in Sóller is one of the most beautiful ones in Mallorca. Very nice photos. Have a nice weekend.
Klaus

Anonym sa...

Jeg liker også godt å gå på kirkegårder når jeg er på ferie. Det er noe med roen, - og så er de jo ofte et syn for guder disse stedene.

Ha en god søndag.

Randi sa...

Så flott gravplass!!
Sånn skulle det vært her også....dette er jo en plass det er godt å gå.
Skjønner godt du liker deg her ja.

Ha en fin dag

Unknown sa...

This cemetery is gorgeous! Thanks for posting all the great photos. I found your blog through a comment you made on the two crumblies and a cat blog.

Anonym sa...

Ja, dette var vakkert! Guadalest har en kirkegård av en helt annen karakter. Har faktisk ikke oppsøkt andre - bare sett noen på avstand.