18 juni, 2009

"Marmorhuset" midt i Ålesund

Ved starten av Skansegata, på Noteneset, på ligger et velkjent bygning i Ålesund. Bygd av firma Carl E. Rønneberg & Sønner i 1907 og har adresse Notenesgata 9. Her hadde det aller mest tradisjonsrike firmaet i Ålesund holdt til siden 1812.
.
Bua hadde tidligere sjø på tre sider. Bildet under er skannet fra boken "Arkitektur i Ålesund 1904-1907", hvor jeg også har funnet opplysninger om bygningen
.

At det heter Noteneset har med det tidligere nesets tilknytning til nøter og notarbeid. Denne frittstående hvite, monumentale steinbygninga ved St. Olavs Plass er faktisk ei gammel sjøbu.Bygninga er kledt med hvit naturstein i marmor fra Eide på Nordmøre og mest kjent under navnet Rønnebergbua. Blandingen av naturstein og glatte pussede flater var etter forslag fra arkitekten Karl Norum. Vakkert!Carl Esaias Rønneberg kjøpte stedet i 1812 og i følge kancellibevilling av 1.august dette året fikk han "Kræmmerbevilling for Korsen og Notenes i Aalesund".

 

Handelshuset Rønneberg har gjennom årene hatt forskjellige virksomheter i huset. På syttitallet gikk bygningen en periode under navnet "Bolighuset", med møbelbutikk i første etasje og kjelleren. Nå rommer huset kontorer av forskjellige slag og butikk i første etasje.En velkjent og vakker bygning i Ålesund. Jeg ser på byen med helt andre øyne etter 30 år i eksil!

3 kommentarer:

Anne-Sophie sa...

Flotte bilder av en nydelig bygning! Jeg synes Ålesund er en spesiell og vakker by. Var der noen ganger tidligere om årene, ettersom min første mann (ler!) var fra Kristiansund.

Madame sa...

Dejlige billeder og en spændende fortælling om det gamle, smukke hus ;-)

Randi sa...

Flotte bilder av noen fantastisk flott bygg!!