16 februar, 2009

Sevilla - Spanias "steikepanne"

Etter å ha skrevet om Hellas og Portugal vender jeg nå tilbake til mitt kjære Spania. Da jeg ferierte på Algarvekysten i Portugal i 1997 bare ”måtte” jeg en snartur til Sevilla. Heldigvis hadde VING en utflukt som gikk hver søndag og det var danske Lisa (hun som guidet oss i Lisboa) som var guide på denne turen også. Klart jeg måtte til Sevilla! En liten dose Spania også i denne ferien.
.
Etter 2 timers kjøring med buss nærmer vi oss "Spanias steikepanne". Reagerer du på navnet? Det kommer av været i Sevilla, som er varmt, meget varmt! Uklart bilde (tatt fra buss), viser 35 grader så tidlig som kl 10 på formiddagen. Sevilla og de nærliggende områder har et fantastisk klima hele året og kan vise til nesten tre tusen soltimer årlig. Men juli og august er brennhet!


Sevilla er i dag Spanias fjerde største by, etter Madrid, Barcelona og Valencia. Byen har over 700.000 innbyggere og er hovedstaden i landsdelen Andalucia. Byens navn uttales Sevija, og ikke slik som det skrives. Slik uttales dobbel L på spansk.
.
Sevilla er Andalucias hovedstad med røtter tilbake til føniske, romerske og vestgotiske herskere. Sevilla ligger vakkert til langs den trafikkerte elven Guadalquivir som forbinder byen med Atlanderhavet 100 km unna.
.
Dette er flamencoens vugge og her blandet sigøynerne sine toner med maurisk og europeisk musikk. Kjente kunstnere har kommet tilbake med inntrykk fra Sevilla og det har resultert i Rossini’s ”Barberen i Sevilla”, Bizet’s opera ”Carmen” og Byron’s ”Don Juan”. Kastanjetter, tyrefekting, flamencodansere, sigøynere, dyp religiøsitet blandet med skikker med hedensk tilsnitt gjør byen til en stadig kilde for inspirasjon og opplevelser.
.
Sevilla er en fantastisk by, som egentlig fortjener mer oppmerksomhet enn de få timene jeg var der! Kos dere med en flott video fra den vakre byen.

Historien forteller at i oldtiden het byen Hispalis og ble erobret i 43 fk. av Cæsar. Araberne kom i 712 og ble værende i mer enn 500 år. De kristne erobret byen tilbake i 1248 og gjorde Sevilla til sin hovedstad i sør. Byens store gjennomslag kom som følge av oppdagelsen av Amerika i 1492.

I 1503 fikk Sevilla monopol på all handel med det nyoppdagede kontinent og ble hurtig en av de travleste og rikeste byer i hele Europa. Alt blomstret, handel, industri, vitenskap og ikke minst innflytelse selv om Madrid var hovedstaden i det nye forente Spania.

Sevilla fikk hard medfart under den spanske borgerkrigen på 1930-tallet. En ny opptur kom i 1992, da Sevilla var verter for den internasjonale utstillingen Expo '92. Samme år feiret de 500-årsjubileet for Columbus berømte Atlanterhavskryssing. Dette førte til en radikal forbedring av byens infrastruktur og turistfasiliteter.

Bussen tok oss med på en runde gjennom Isla de la Cartuja, en øy i Guadalquivir-elven like nordvest for sentrum. Det var på dette omårdet den store teknologimessen Expo '92 var. I dag er det største trekkplasteret den store fornøyelsesparken Isla Magica, som holder åpent fra april til oktober. Her ligger også Sevillas store olympiske stadion, et moderne kunstmuseum og klosteret hvor Columbus satt og planla sin store ferd vestover.


Torre de Oro (gulltårnet) ble oppført i 1220 av muslimske maurere til beskyttelse av havnen. På andre siden av elven var det et lignende tårn som for lengst er revet. Mellom tårnene ble det spent en kjetting over elven for å hindre fremmede båter å komme opp. I 1248 brøt admiral de Bonifaz lenken, og byen ble erobret fra maurerne som fikk en måned på seg på å dra eller bli drept. Gulltårnet ble stedet der alle varer fra ”Den nye verden” ble registrert og skattlagt, da Sevilla var byen der alt skulle losses inn i landet.
 

Universidad de Sevilla, eller nærmere bestemt universitetets hovedbygning, var en gang Europas største industribygg og kongelig tobakksfabrikk. Bygningskomplekset er fortsatt Spanias største bygning etter El Escorial i Madrid. Her ble det fra 1700-tallet laget 3/4 av Europas forbruk av sigarer. Vakttårn og vollgraver vitner om dens betydning for kongens økonomi. Her var det fengsel for de som måtte falle for fristelsen å ta noe tobakk med seg ut. Real Fabrica de Tobacos er udødeliggjort som tobakksfabrikken der Carmen arbeidet.
 
Bortsett fra juli/august, med den ekstreme sommerheten, er Sevilla en fin by å utforske til fots med mange sjarmerende trange gater, koselige bydeler og interessante barer og kafeer.
 
Vi valgte å gå der det var strukket seil mellom husene for å få skygge i gatene.
 


Sjarmerende hus og søndagsstille gater. 


Vi hadde 2 timer til egen disposisjon i Sevilla og heldige bloggdama fikk gå sammen med guide Lisa. På den måten fikk jeg nok med meg det beste av sentrum, uten å måtte lete selv. Vi avsluttet runden med litt tapas på den andalusiske restauranten La Reja i Barrio Alfalfa.
 

Flere innlegg om Sevilla kommer senere!
 

4 kommentarer:

Anne sa...

Danseskole :-))) nei, langt der i fra. Lite med slikt i ei lita bygd jeg kommer fra. Men Flamenco sko det var det. Kjøpt av min tante på tur til Spania for snart 40 år siden, den gang "syden" var langt bortistan og det var grisfester som gjaldt!!

Nydelige bilder fra Spania her ja, får nesten lyst på en tur dit du. Har vært i Madrid to ganger og DET er også en by som fasinerer en masse. Nydelig arkitektur da gitt.
Gleder meg til å se flere bilder jeg...

Ha en fin fin kveld videre.

Anne-Berit sa...

Fantastisk flott innlegg igjen fra deg.Det ser helt fantastisk ut i Sevilla,takk for turen.

Synnøve. sa...

Hei på morgenkvisten.
Ser du er ute og farter igjen.
Sevilla er nok en plass eg kunde tenkt meg å reise til.
Men ikke den her gangen.

Du skriver så masse fint og mye informasjon om di forskellige plassene. Imponert er eg må eg si.

Vi bestilde turen til Madeira igår. Vi reiser den 13 oktober.
Det ska bli så deiligt.

Nå önsker eg deg en flott tisdag.
Har en temperatur her på 12 minus idag.
Håper du har det litt varmere der du er.
Klems Synne.

Anonym sa...

Hei, her fant jeg "hjemmet" ditt. =)

Er på en liten rundreise for å lete opp mine besøkende på bloggen, og legge dem til på favorittlista.

Skal se over innleggene og bildene dine så fort synet mitt har stabilisert seg.

Kommer innom igjen-
Mvh Nunzio=)