03 februar, 2009

GLEDENS BY - La Vila Joiosa

Nå har vi vært så mange ganger på Kanariøyene at jeg vil bevege meg til fastlandet i Spania. Nærmere bestemt til Costa Blanca og La Vila Joiosa. Sommeren 2002 jeg var jeg på togtur langs kysten og ble nysjerrig på det lille jeg så av denne vakre byen. Da jeg kom hjem til Norge etter endt ferie, leste jeg på internett om La Vila og var ikke i tvil hvor neste sommerferie skulle tilbringes.
.
La Vila Joiosa kalles også Villajoyosa. Navnet betyr "Gledens By" og byen ligger mellom Alicante og Benidorm. Byen strekker seg langs den 1,1 kilometer lange og flotte sandstranden som ender ved fiskehavna. Økonomien i byen er basert på fiske og turisme. Byens historie er nær forbundet med havet. Byen har bevart mye av det opprinnelige med sine fiskeauksjoner og fargerike hus.
..
”La Vila" som den kalles på folkemunne er en fargeglad kystby, full av sjarme og personlighet. Den har vært bebodd av både romere og muslimer (maurerne) opp gjennom historien. I dag er den kanskje den minst turistifiserte og mest genuint spanske byen langs Costa Blancakysten. For ferierende det er det er mer enn nok aktiviteter å foreta seg i løpet av et ferieopphold her, om ikke alle dager tilbringes på stranden. Byen ligger meget fint plassert i nærheten av de største turistattraksjonene på Costa Blanca.  (Kartet under er lånt fra edenvillasspain.com)



Gjennom La Vila går Rio Amadorio, et tørrlagt elveleie, som er beplantet og er et vakkert skue. Bougainvillea, oleander, palmer og andre trær. På den ene siden av elveleiet ligger "hengende" og fargerike hus. På kirkeplassen, Plaza Castelar ligger "El rincon de Paco" (Paco's hjørne). Et samlingssted for lokalbefolkningen og turister.


Jeg falt for denne annonsen på internett:

"Leilighet med unik utsikt. Meget sentralt beliggende leilighet, i gamlebyen Vila Joyosa. Leiligheten har 2 soverom m/ doble senger, 1 soverom med enkel seng. Ellers; kjøkken, stue, bad samt fantastisk terrasse. 3 min til strand og restauranter i ulik prisklasse. Pris avhengig av årstid. Ta kontakt for mer info."

Etter en hyggelig telefonsamtale med eier (norsk) fikk jeg tilsendt info med noen bilder. Prisen var kr 3500 pr uke. Rimelig med tanke på at det er 5/6 sengeplasser i leiligheten. Det snart 200 år gamle huset ligger sentralt til i gaten Costereta, i bydelen Casco Antigua. Ingen tvil; her skulle 2 uker av ferien 2003 tilbringes!
.
Veldig koselig leilighet, innredd i lyse farger og utrolig godt utstyrt. Eierne bruker leiligheten flere ganger i året og her manglet ikke noe. Det gamle huset har tykke murvegger. Svale soverom med vinduer mot trappegaten, hvor lyder fra mennesker og dyr kom inn hele døgnet. Koselig å bo blant lokalbefolkningen. Smale gater og det er nesten så man kan håndhilse på naboen vis-a-vis! Jeg hadde rommet med det lille "tryllevinduet" og våknet flere morgener av naboens vekkerklokke (kl 06:30), levering/bytting av gassflasker (kl 08:00) eller postmannens moped mellom kl 08:30 og 09:00. Da var det på tide å stå opp og nyte frokost på den herlige terrassen!

Terrassen var oppholdsplassen vår når vi ikke sov eller var på tur andre steder. Utsikten var ubetalelig! Middelhavet lå foran oss, vi så strandpromenaden og videre langs kysten helt til Finestrat og Benidorm. Båter som kom og gikk. Hver ettermiddag var det svaledans i luften. Spanske naboer som spilte musikk og danset på sine terrasser. Vi så rett ned på Middelaldertorget, hvor barn lekte og eldre menn løste verdensproblemer fra sine faste plasser på benkene. En fornøyelse å bo i Casco Antigua!


Vi ferierte de 2 første ukene i juni, så det var godt med plass på stranden og på restaurantene. En nydelig strandpromenade med palmer og benker. Her ligger også alle de fargerike husene byen er så kjent for. Fargene på husene ble opprinnelig bestemt for at fiskerene skulle kunne se sine hus når de kom inn med båtene langveisfra. Senere år er de fargerike husene blitt et turistsymbol. På det bildet i senter på collagen peker en strek mot huset vi bodde.

I gamlebyen finner du freden og stillheten. Innenfor bymurene møter du det virkelige Spania, selvfølgelig bilfritt. Her kommer du i nærkontakt med "Josefa" og de andre gamle. et primitivt, ekte og tradisjonelt spansk miljø. De smale gatesmugene gir deg et upåvirket folkeliv, med familier som fyller trappene om kveldene til sang og spansk musikk. Men tidene forandrer seg her, som de fleste steder! Rehabilitering av gamle hus pågikk i stor utstrekning da vi var der. Godt at noen tar vare på den gamle bydelen, men synd det blir så dyrt at spanjolene ikke kan bo her. Stort sett er det rike nord-europeere som rår grunnen i de renoverte husene. Bilde nederst i høyre hjørne er fra balkongen utenfor det største soverommet vårt med utsikt til trappegate.



La Vila kan anbefales til de som ønsker en ferie i spanske omgivelser.
Korte avstander til andre kjente steder i distriktet: Altea, Albir, Alfaz del Pi, La Nucia, Polop, Quadalest, Calpe, Benidorm, Finestrat, temaparken Terra Mítica, AquaLandia, dyreparker og Safariparker.
Takk for at du ble med på omvisning i La Vila!


6 kommentarer:

Synnøve. sa...

Hei.
Så kjekkt det var å lese om den plassen. Har värt i Alfas del pi for noen år sen. Har kjentfolk som bor der.
Det er en nydelig plass

Sitt å venter på guben. Han er på tur hjem fra jobb snart. Det ska bli gott å få han hjem. Han kjörer trailer åt posten.

Lengter ett sol og varme nå.
Men det kommer snart en vår håper eg.
Nå önsker eg deg en god natt.
Klems Synne.

Herdis Dyvik sa...

Hei, saa koselig aa lese om! Er det mulig at denne leiligheten er ledig i neste uke? Har du evt. et telfonnr, - evt. e-postadresse til eierne? Er i Vilajoyosa paa et pensjonat som jeg ikke er helt fornoyd med, - og kunne tenke meg heller aa leie en leilighet.
Hilsen Herdis Dyvik. Kunne du evt. sende en melding paa e-post til herdis.dyvik@yahoo.no -- svaert takknemlig for om du vil det.

Unknown sa...

Det er 10 år siden vi leide denne leiligheten. Ikke husker jeg navn på utleier og ikke finner jeg den på internett. Anbefaler deg å sjekke hos Villa International Assistance (www.viass.com) eller oppsøke kontoret i Costera de la Mar 11. Kart på nettsiden. De har mange leiligheter i gamlebyen. Lykke til i Gledens By!

Norwegian Wood sa...

Mange flotte bilder fra gamlebyen i Villajoyosa, har bodd i disse gatene et par vintere.
For ordens skyld; La Vila Joiosa betyr 'smykkebyen', etter de fargerike husene. Navnet har altså lite med "glede" å gjøre, selv om det er mye å glede seg over der :)

hilsen Håkon

Unknown sa...

Jeg vet at La Vila Joyosa også blir kalt "smykkebyen". Joyeria = smykke.

Joyosa kommer av det franske ordet joyeuse som igjen betyr glede.

Ref. også Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Villajoyosa_/_La_Vila_Joiosa

Norwegian Wood sa...

Jeg ser ikke helt sammenhengen med franske 'joyeuse' (eller for den saks skyld på engelsk; 'joy'), men dette er jeg ingen ekspert på. Men jeg ser at byen på valenciansk har blitt omtalt som Villa Alegre, noe som tyder på at du kan ha rett likevel. Uansett - en sjarmerende og fargerik by som flere og flere nordmenn har fått øynene opp for.