30 mai, 2014

En dag full av opplevelser

Onsdag tok jeg turen til barndomsbyen Ålesund. Det var mye som skulle skje i byen denne dagen og været var utmerket for en bydag.  På vei til byen oppdaget jeg at kamera lå igjen på stuebordet og mobilen var kun 22% oppladet. Snakk om "tullhøne", jeg som alltid tar så mye bilder! Jeg måtte prioritere motiv ved bruk av mobilkamera denne gangen. Heldigvis fikk jeg et lite utvalg på minnebrikken, før mobilen gikk i svart.

"Dronninga" måtte jeg selvfølgelig ta bilde av med en gang jeg steg av bussen ved Kiperviktorget. Jeg har skrevet om statuen "Mot havet" på bloggen tidligere.


Fra Wikipedia har jeg sakset dette om "dronninga":
Queen Mary 2 ble bygd i Frankrike av STX Europe Chantiers de l'Atlantique, i Saint-Nazaire og var ferdig 23. desember 2003. Dronning Elizabeth II døpte skipet i 2004. I tillegg til transatlantisk trafikk, brukes skipet i dag som cruiseskip. Da skipet ble sjøsatt var hun det lengste, bredeste og høyeste passasjerskip som var bygd, og med en tonnasje på 151 400 tonn var hun også det største. Siden er det bygd cruiseskip som er større, men hun er fortsatt det største bygd for transatlantisk trafikk. Skipet er 345 meter langt, 41 meter bredt (45 meter over brovingene) og 72 meter høyt (til toppen av skorsteinen), og hun har et dyptgående på 10,1 meter. Skipet har 17 dekk, hvorav 13 med passasjerfaciliteter. Maksimalfarten er i overkant av 30 knop, marsjfart 26 knop. Skipet har 15 restauranter og barer, fem svømmebasseng, casino, ballsal, teater og verdens første planetarium ombord på et skip. Det finnes også barnehage og kennel ombord. Hun er også et av få skip i drift i dag som fremdeles har preg av tidligere tiders klassedeling i passasjerbekvemmelighetene. I dag sees dette tydeligst i matsalene. Hun har passasjerkapasietet på 3 056. Offiserer og mannskap teller totalt 1 253 personer.

På Kiperviktorget i Ålesund er det vanligvis stille og torghandelen er ikke lenger det den var. Et savn for godt voksne Ålesundere som vokste opp med et yrende liv på torget. Fra onsdag til og med lørdag denne uken er det endelig litt liv og røre der igjen. Europeisk Matmarked reiser nå rundt i Norge, med handelsmenn fra Frankrike, Belgia, Italia, Spania, Nederland og Polen som tilbyr delikatesser av mange slag. 

Selv hadde jeg gledet meg til å få servert paella. Dessverre fristet ikke den de serverte på markedet. Det var ikke skalldyr eller kylling i paellaen, den så heller ut til å være risotto med løk og paprika.  Jeg sto over paella og gikk videre til Dutch Cheeseman. To hyggelige unge menn hadde smaksprøver av "ørten" oster. I det daglige spiser jeg ikke ost. Jeg gjør visse unntak, selv om det ikke er ofte. Når det gjelder smakfulle oster, er jeg imidlertid veldig svak.

Alle ostene hos disse karene kostet kr 299 pr kilo. Siden jeg ikke kjøper noe særlig ost, følger jeg ikke med på prisene på norsk ost. Uansett pris; knapt 1 kg ost med meg hjem og da fikk jeg et glass med sennepssaus gratis. Blant alle ostene jeg smakte på fikk jeg tre favoritter: Ost med tomat og oliven, røkt ost med skinke og røkt ost med krydder.


Og selvfølgelig måtte litt spansk skinke bli med meg hjem. Du verden for en opplevelse for ganen!


Det er Traditional Market som arrangerer disse matmarkedene og link til hvor de skal være finner du her. Trykk på fanen "Market Programme" og Norgesprogrammet 2014 finner du til høyre. Kanskje kommer matmarkedet dit du bor?

NRK hadde et lite innslag fra matmarkedet i fredagens distriktsnyheter og det kan du se her.

Etter besøket på matmarkedet ble det lunsj i solveggen på Lyspunktet. God mat og mye kjentfolk. Men ingen bilder. Deretter var vi ombord i skonnerten "Anna Rogde" som er på "Grunnlovsseilas".

"Anna Rogde" blir som en liten jolle i forhold til Queen Mary 2.


Fra Wikipedia har jeg sakset dette om skonnerten:
"Anna Rogde" er verdens eldste seilende skonnert. Den ble bygget i 1868 ved Bangsund Skipsverft i Namsos, under navnet "Anna af Bergen". Eierne av seilskuta og skonnerten var et partrederi i Bergen. I 1872 ble "Anna af Bergen" kjøpt av Isak Rogde, som var fra stedet Rogde i Hardanger. Skuta fikk da navnet "Anna af Rogde" og gikk på folkemunne under navnet "Anna Rogde". Isak Rogde giftet seg senere med Anna fra Kjøtta ved Harstad, som da tok navnet Anna Rogde. 

I 100 år seilte "Anna af Rogde" som fraktefartøy. De første fire årene gikk hun i Nordsjøfart og Østersjøfart helt fra Arkhangelsk til Portugal, deretter som frakteskute langs norskekysten, for det meste for seil og en 40 hk Bolinder semidiesel motor. I 1976–1977 ble skroget restaurert, og i 1985–1986 ble skuta totalrestaurert. Tilsammen ble det brukt ca. 15 millioner kroner på disse to restaureringsprosjektene, for det meste finansiert av Magne Indahls datavirksomhet. Skuta ble benyttet i forbindelse med frivillig ungdomsarbeid, og de seilte uketurer med ca. 30 ungdommer om bord pr. uke. Til sammen har de gitt opplæring i seiling til ca. 4 000 ungdommer. Etter restaureringen i 1986 ble "Anna af Rogde" blinket ut av Miljøverndepartementet for å være med å danne grunnstammen av bevaringsverdige fartøyer i landet. "Anna Rogde" ble solgt i 1991 til Stiftelsen Anna Rogde, som driver fartøyet i dag.

For 20-30 år siden var "Anna Rogde" også i Ålesund og jeg tok mange bilder. Det var før den digitale verden og med "ørtenhundreogsørti" album i hyllene finner jeg ikke bildene fra den gang.  Skonnerten er godt vedlikeholdt og det var en fryd å se den ved kai.


Vi fikk komme ombord. Herlig å stå på tredekket og kjenne lukten av tjære.


Mannskoret Varde sang shantysanger, til stor begeistring både for cruiseturistene og oss lokale. Koret har jeg dessverre ikke egne bilder av, for da hadde mobilen "flata ut". Har lånt et stemningsbilde fra Facebooksiden til "Grunnlovsseilasen 2014".


"Queen Mary 2" gikk fra Ålesund ca kl 18:40, nesten en time forsinket. Destinasjon Ålesund og Sunnmøre har alltid gjort litt stas på QM2 når den er i Ålesund og tradisjonen tro ble det også denne spilt musikk når dronninga forlot Ålesund.  Fra gigantiske høytaleranlegg lød "God Save the Queen", "Solveigs sang" og "We'll Meet Again" mot QM2. Ikke fritt for at jeg fikk en klump i halsen med denne opplevelsen. Brannsprøyta satte på vannkanonene og fulgte QM2 rundt Slinningsodden.

Både cruiseturistene på QM2 og jeg fikk oppleve en fantastisk sommerdag i Ålesund. Ta en titt på denne "time-lapse" som er laget av André Eidskrem. En flott presentasjon av byen i mitt hjerte!I morgen skal jeg til Ålesund en tur igjen. Med oppladet mobil og kamera i vesken. Ser ikke bort fra at det kan bli et nytt blogginnlegg fra byen i mitt hjerte.

Ønsker mine lesere en riktig fin helg!3 kommentarer:

Lisbeth Kipperberg sa...

Som vanlig; flott innlegg :) Takk for du deler :)

Sommertid sa...

Så herlig med å få både se og lese om de her fine dagene.
Ja, slik europeisk matmarked har det vært her i området også. Ble med litt ost til mannen.

Ønsker deg en fin Juni uke :)

Hege sa...

Ålesund er bare så vakker altså. Jeg besøkte byen i 1991, og glemmer ikke utsikten fra Aksla, i tidlige morgentimer.