25 oktober, 2009

Tre broer

Over Vestnesstraumen (ved kommunesenteret vårt) går det tre broer. Den nyeste er en del av E39 som strekker seg fra Ålborg i Danmark til Trondheim. Den eldste er fra 1844 og hviler på natursteinfundament. Broa ble berga fra riving på slutten av 1960-talet og etter flere restaureringer brukes den nå til gangbro. I 1997 ble gamlebroa over Vestnesstraumen kåra til årets kulturminne i kommunen. De to andre broene er fra 1955 og 1998. Som du ser er byggestilen flottere og mer estetisk jo lengre man går tilbake i tid.

Innenfor Vestnesstraumen liker Flatevågen og Kråkneset friluftsområde hvor jeg trives som turgåer. Jeg har en høytflyvende venn som tar flotte bilder og kan derfor vise området i fugleperspektiv.
Foto: Ragnar MikaelssonFoto: Ragnar Mikaelsson
.
”Den Trondhjemske Postvei” gikk over gamlebrua. Postvegen mellom Bergen og Trondheim ble vedtatt oppretta i 1785 for å sikre regelmessig postgang. Postvegen gikk fra Sunnmøre over Ørskogfjellet, ned Skorgedalen og ut til Vestnesbukta, der posten ble frakta med båt over Romsdalsfjorden. I 2005 ble postveien over Ørskogfjellet restaurert. Det var på Ørskogfjellet den gamle riksgrensa mellom Sverige og Norge/Danmark gikk etter Roskildefreden i 1658. Les mer om dette her.

2 kommentarer:

Ellens hobby sa...

For en spennende blogg du har Randi. Datt over den no og koser meg med reiseskildringer.

Eirin sa...

Flott reportasje! ;-)
Kom til å tenke på at vi har "tre broer" her hos oss også. Skal huske på å ta bilde neste gang jeg skal den veien og vise deg. Takk for titten. ;-)
Ha en god søndag videre. -Eirin