12 oktober, 2009

Dia de la Hispanidad & Dia del Pilar

I dag har Spania sin nasjonaldag.
Denne dagen feires Columbus og La Virgin del Pilar.
Columbusdagen har fra 1987 blitt kalt "Dia de la Hispanidad" og er til minne om den dagen Cristoffer Columbus ankom Amerika. Med sine tre skip seilte Columbus 3. august 1492 ut fra Sør-Spania. Skipene var Santa María, Pinta og Niña. Den 12. oktober 1492 nådde Columbus og hans mannskap land.
.
De kom til en øy, som Columbus kalte San Salvador, mens den av de innfødte ble kalt Guanahaní, sannsynligvis Watling Island i Bahamas. Columbus tok øya i besittelse for Castillas (Spanias) regning. Han trodde han var kommet til en øy ved India og kalte derfor de innfødte for indianere. Han hørte tale om en stor øy som de innfødte kalte Cuba; dette trodde han måtte være Zipangu eller Japan. Han kom til denne øya og her lærte spanjolene å kjenne bruken av tobakk. Senere nådde han Haiti, som han kalte Española (Hispaniola). (Kilde: Store norske leksikon)
.
Ankomsten var første skritt på vei til oppdagelsen av resten av Amerika. Det man egentlig feirer er det spanske felleskapet i verden, spesielt til Sør-Amerika og andre spansktalende land. Nasjonaldagen feires ikke som i Norge. Størsteparten av spanjolene ser på 12.oktober kun som en ekstra fridag, men dagen blir offisielt markert som militærets dag.
.
12.oktober er også "Dia del Pilar". Dagen tilhører den hellige jomfru Pilar og hun er militærets helgen. For å ære Pilar arrangeres stor militærparader over hele landet. Den største finner sted i Madrid. Paradene blir bivånet av både de kongelige og regjeringen.
.
Spanias grunnlovsdag er den 6.desember. Da feires den endelige overgangen mellom diktatur og demokrati. Det var i 1978, etter diktator Francos død, at spanjolene fikk utarbeidet og godkjent den grunnloven som gjelder i dag.
.
Gratulerer med dagen!

3 kommentarer:

Madame sa...

Et stort tillykke til spanierne med deres nationaldag! Det er en bevægende historie med Columbus.

Og du er jo spansk i hjertet, Randi, så tillykke også til dig!

Anne sa...

Utrolig hva men lærer av denne blogginga du..., men tenkt på deg mange ganger i dag ja, for håper nå du har fått med deg nyhetene om kortsvindel i det landet??

Akeleiedamen sa...

så morsomt! Og jeg som drømmer om Spania for tiden.......har aldri vært der, men nå er planene klar.!