eller Arbeider'n som bygget blir kalt på folkemunne.
Adressen er Lorkenesgata 2.
Arbeider'n i Ålesund har vært arena for det meste av kulturaktiviteter som har foregått i byen vår siden den første "Arbeider'n" ble bygget i 1887. Det er sikkert mange som husker 50- og 60-årenes dansetilstelninger her.
.
Ålesund kommune overtok bygget i 1983. Arbeider'n ble gjenåpnet i sin fordums prakt i 1987 etter en pietetsfull oppussing som ble gjort under ledelse av interiørarkitekt Torbjørg Harnes.
.
Ålesund kommune overtok bygget i 1983. Arbeider'n ble gjenåpnet i sin fordums prakt i 1987 etter en pietetsfull oppussing som ble gjort under ledelse av interiørarkitekt Torbjørg Harnes.
Arbeiderforeningen ble fredet i 1997 og Riksantikvaren skriver dette om bygningen:
"Fredningen omfatter bygningens eksteriør og alt orginalt fast interiør, også det som i dag er tildekket av plater. Aalesund Arbeiderforening, på folkemunne kalt Arbeidern, sto ferdig til 17.mai arrangementet i 1906. Bygningen er tegnet av arkiteketene Kristen Rivertz og Heinrich Jürgensen, som praktiserte i Ålesund i årene 1904-1907. De tegnet også to andre markante bygninger i Ålesund, Norges Bank og Kongensgate 1. Arbeidern var i bruk til forskjellige arrangementer fra 1906 til 1970, da lokalene ble leid bort til butikk og lagerformål. Ålesund kommune kjøpte bygningen i 1983, og har etter overtagelsen gjennomført en omfattende renovering etter antikvariske prinsipper av både eksteriør og interiør. I dag fremstår Arbeidern som et av Norges fineste offentlige festlokaler med interiør i jugendstil."
Arbeider'n er idag byens "intimscene" med arrangement som: revyer, show, konserter, selskap og bryllup. Bygget har sitteplasser til ca. 350 tilskuere. Stor scene m/sceneteppe. Sminke-/garderoberom for aktører. I lokalet finnes et flott flygel og piano. Det er bord og stoler til ca. 150 personer. Hovedsalen har ca. 200 sitteplasser, sidesalene har ca. 40 sitteplasser på hver side. Galleriet har ca. 120 sitteplasser.Arbeider'n fikk også støtte fra Norsk Kulturminnefond i 2003 og tilskudd fra Stiftelsen Kjell Holm. Midlene ble brukt til oppussing av trapperommet.
Se bilder fra de nydelige trapperommene her.
5 kommentarer:
Heia
Veldig masse bra her som vanlig. Fine og informative innlegg om Ålesund, en by jeg liker veldig godt :-)
Ha ei riktig fin helg, kose deg i sola som forhåpentligvis er fremme heeele helga :-)
Klem fra Lene
Flotte innlegg du har fra byen 'vår'! Marmorhuset nedenfor her er et av mine favorittbygg. Jeg syns det er utrolig flott:)
Nesten så en ikke skulle tro det er i Norges land Randi..., ser mer ut som Roma i grunn!! Kjempestilig, men det er vel litt dette Ålesund er kjent for også,sine vakre bygninger i jugendstil.
Ser foressten at du også er begeistret for Paul C sine bøker, pløyd gjennom dem jeg også, lært MYE ved å lese dem gitt, enn du??
Fin fredag kveld til deg.
klem fra Anne
Anne ba meg komme på besøk til deg, og det oppslaget var verd en scrolling.
Well done so far.
More to come I hope
Det var en praktbygning av dimensjoner. For en ukyndig er dette en blanding av et gresk tempel og Jugend-stil (ingen spydigheter Arne!
Ikke rart at det er fredet og satt i stand. Alle ære til alle involverte. Også til fotografen!
Legg inn en kommentar