28 februar, 2010

Chopin In Memoriam

Frédéric François Chopin ble født 22.februar 1810 i Warszawa og døde 17.oktober 1849 i Paris. Med andre ord var det sist mandag 200 år siden han ble født. Dette vil jeg minnes med vakker musikk. Nyt!Chopin var kanskje den største av alle pianokomponister. Han ble født i Warszawa, og med musikken sin tok han Paris med storm. Hans produksjon omfatter blant annet polske folkedanser, konserter og etyder.
 
Chopin var sterkt påvirket av sitt elskede hjemland Polen. Det var der han fant sin kjærlighet til pianoet og ble inspirert til å uttrykke nasjonens røst gjennom musikken.

Selv om han tilbrakte størstedelen av sitt voksne liv i Paris, fikk den unge Chopin, døpt Frédéric François, all sin musikalske inspirasjon fra hjemlandet. Det er fremfor alt masurkaens og polonesens dansende rytmer og folkemusikkens følelsesregister som rommes i hans verker. Chopin opplevde stor suksess som pianist i Wien, men ville helst ikke forlate sitt elskede Warszawa, selv da det var okkupert av russerne. Kanskje var det hans første, lidenskapelige kjærlighet, den unge sopranen Constancja Gladkowska, som holdt ham igjen. Eller mer sannsynlig, kjærligheten til hans nå undertrykte folk – noe som også påvirket musikken hans.

Tidlige komposisjoner
Chopins mor var en kultivert, polsk kvinne, og faren var franskmann, men hadde emigrert til Polen. Chopins spesielle begavelse ble oppdaget allerede da han begynte å ta pianotimer i seksårsalderen. Allerede tolv år gammel ble han innskrevet ved musikkonservatoriet i Warszawa. Hans tidlige komposisjoner var svært lovende og pianoteknikken rommet allerede da all den følsomheten han senere skulle bli så kjent for. Chopin hadde svak helse som barn og allerede i tyveårsalderen var han merket av tuberkulose.

Suksess i Paris
Enogtyve år gammel hadde Chopin tenkt å reise til London via Paris. Han ble imidlertid igjen i Paris, til og fra, de nærmeste atten årene. I de rikes salonger ble han hyllet, både som komponist og pianist, og han opptrådte ofte sammen med andre musikere, som Liszt og Kalkbrenner. Chopins fantastiske pianominiatyrer, hans valser, nocturner og etyder, var spesialkomponert for salongunderholdning. Han likte ikke å spille for et stort publikum.

Kjærlighet og død
I Paris fant Chopin ikke bare berømmelse, men også sin store kjærlighet. Hans forbindelse med en kvinne ved navn Maria Wodzinski var på hell da Aurore Dudevant, mer kjent som forfatteren George Sand, kom inn i bildet. Under deres stormfulle forhold skrev han noen av sine fineste verker. Den tilsynelatende spontane musikken er komponert med omhu, men lyder som improvisasjoner inspirert av hans lengsel etter hjemlandet. Da Chopin og George Sand til slutt gikk fra hverandre, skrev han nesten ingenting. Utmattet av sitt stormfulle liv, sin krevende kunst og svake helse bukket han under og døde i 1849. Paris var bedøvet av sorg, og han fikk en spektakulær begravelse, der blant annet Mozarts Requiem ble fremført.

(Kilde: Imponline.no)
.
Jeg har tidligere skrevet om Chopin og hans opphold i Valldemossa på Mallorca vinteren 1838-1839. Innlegget finner du her.
.
Musikkhilsen fra

6 kommentarer:

RitaLita sa...

Dette var utrolig vakkert!
Takk for at du deler :-)

Stor varm klem

Strikkebesta sa...

Takk for vakker musikk og takk for opplysningane om Chopin, alltid kjekt å lære noko nytt! Ønskjer deg ei god og solrik veke:)

Elin sa...

Nydelig musikk !
Takk for nyttig informasjon om denne store musikeren.
Ha en fin uke, Randi

Melusine sa...

Jeg hadde lyst til å besøke dette stedet hvor Chopin var til sommeren når jeg er på Mallorca, så takk for all den nyttige informasjonen. Jeg visste ikke at han kun var der en vinter og attpåtil ikke likte seg.

Donald sa...

Den sidste paragraf om kjærlighet og død er altså meget fordrejet. Chopin døde af tuberkulose og Dudevant plejede ham i en del år. De blev ikke uvenner, men det var svært for Chopin at bo hos hende. Han bevarede sit gode forhold til hende og prøvede endda at mægle i strid mellem Dudevant og hendes to børn. Han skrev også lidt musik i sine sidste år, selv om han var dødssyg.

Han var en gentleman, som skrev andet end nocturner - og også nocturnerne spænder vidt med hele følelsesregisteret. Den lille 9.2 er faktisk ikke den bedste, selv om det er "den de ved nok" :-)
Her er en pianist, som spiller mere bredtspekret Chopin, som jeg håber du vil synes om:

http://www.youtube.com/watch?v=wsPhcfcpcSU

Unknown sa...

Donald: Takk for kommentar til mitt innlegg om Chopin.

Hva som er Chopin's beste er nok smak og behag. Jeg liker Nocturne op.9 No 2 godt, likeså Regndråpepreludiet. Derfor har jeg tatt disse musikkstykker med i min blogg.