06 desember, 2013

Día de la Constitución

er Spanias grunnlovsdag.

Denne dagen feires "Referéndum para la ratificación de la Constitución española" – avstemmingen om godkjennelsen av den nye spanske grunnloven fra 1978. Den spanske grunnloven (La Pepa) er opprinnelig fra 19.mars 1812.  Da Franco døde 20.november i 1975, ble Spania gradvis omgjort til et moderne demokrati.  I juni 1977 var det klart for det første demokratiske valget i Spania siden 1936. En av parlamentets hovedprioriteringer var utarbeidelsen av en ny grunnlov. Et ferdig utarbeidet nytt grunnlovsforslag ble gjenstand for folkeavstemning den 6.desember i 1978. Hele 87 % stemte i favør av den nye grunnloven. På bildet under blir grunnloven signert av Kong Juan Carlos.


Siden 1979 har den 6.desember vært feiret som "Día de la Constitución". Jeg har vært på Gran Canaria flere ganger denne dato, men har aldri lagt merke til noen spesiell feiring av dagen. Der er det helligdag og stort sett alle butikker er stengt. Hvordan dagen feires på fastlandet er jeg usikker på. Den opprinnelige grunnlovsdagen 19.mars blir vel heller ikke feiret i dagens Spania. Derimot feires Fallas de San Jose i Valencia på denne dato. 

Spanjolene er flink til å feire forskjellige dager, både religiøse og historiske. I høst var jeg med på å feire "El día de la Comunidad Valenciana" som er den 9.oktober i Villajoyosa. Dette er helligdag og Valenciaregionens offisielle dag. Det var på denne datoen i 1238 at Kong Jaime I erobret Valencia, som hadde vært under muslimsk styre siden 714.

Bildet under tok jeg denne dagen i Villajoyosa. Det spanske flagget i midten, til venstre er flagget til Comunidad Valencia og til høyre er Villajoyosas flagg.


Feiringen av dagen startet klokken 12 med tog fra rådhuset i gamlebyen. Barn og voksne, hormusikk og selvfølgelig mange flagg. Dette var nesten som 17.mai hjemme i Norge.  I nydelig vær gikk toget gjennom byen til Finca La Barbera (kommunal eiendom, museum og park). Mange gikk i toget og mange var tilskuere. Det var faktisk også en del nordmenn som gikk i toget og Solgården var godt representert. De som sjarmerte meg mest var disse små i vakre folkedrakter.


På denne festplassen Finca La Barbera var det korpsmusikk, spanske sekkepiper (gaita), korsang, folkedans og taler. Ordføreren trakk i sin tale fram det gode forholdet med nordmenn gjennom mange år. Det er over 40 år siden Solgården åpnet og dit kommer ca 5.000 nordmenn i løpet av et år. Solgården har også skaffet Villajoyosa mange arbeidsplasser for lokalbefolkningen.


Dette var en spesiell opplevelse for meg å få feire denne dagen på skikkelig spansk vis. Som dere vet er jeg litt spansk i hjertet.

Som tidligere nevnt har Spania mange dager som feires. Nasjonaldagen er 12.oktober og den dagen hadde et blogginnlegg om i 2009.

Har du opplevd noen spesielle festdager i Spania eller andre steder i utlandet?  Fortell!
1 kommentar:

Sommertid sa...

Det hørtes koselig ut å feire høytid i spania. Da får man mer innblikk i kulturen og hvordan folk lever i dagens samfunn. Har aldri vært med på noe slikt selv, men kanskje det kommer en tid for dette også.

Da gleder vi oss sammen st sola snart snur, og været blir bedre.

Ha ei fin adventshelg og takk for koselig kommentar i bloggen.